zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Dordtse jongerenreis naar Taize in de maak

5 mei 2009

DORDRECHT - Taize is een oecumenische kloostergemeenschap waar jongeren vanuit alle windstreken naar toekomen. Het ligt in Frankrijk 100 km ten noorden van Lyon. Gaby Vermeulen heeft alle andere kerken, namens de RK kerk Dordrecht, gevraagd mee te gaan denken over een grote jongerenreis naar Taize in oktober. Het karmelietenklooster in Crabbehof geeft daaraan alle medewerking door op woensdag 13 mei ruimte te maken voor een informatieavond over Taize. Gaby Vermeulen wil graag in een eigen verhaal uitleggen, waarom het oecumenische centrum Taize zo belangrijk kan zijn:

Enige tijd geleden was ik bij een bijeenkomst in onze parochie. Het onderwerp van gesprek was ‘verbinding’. Hoe betrekken we die mensen bij de kerk die normaal gesproken niet zo gemakkelijk in onze gemeenschap komen? Ik moest denken aan de jongeren. Veel jongeren vanaf een jaar of 14 of 15 hebben het wel gezien in de kerk met al haar regels. Het is ouderwets en veel jongeren lijken te denken, ‘hoe kan ik hier nu mijzelf zijn?’, ‘Hoe kan ik hier nu ooit mijn plek vinden?’ Het is eigenlijk ook logisch op die leeftijd, het is tenslotte de periode in je leven dat je op zoek gaat naar je eigen identiteit. Je gaat zelfstandig staan tegenover de wereld en daar horen kritische vragen bij, ook tegenover de kerk.

Afgelopen herfst was ik in Frankrijk. Een week lang leefde ik mee in de broedergemeenschap van Taizé. Hier komen jaarlijks duizenden jongeren bij elkaar. Om elkaar te ontmoeten, om te bidden, om te praten over dingen waar je normaal misschien niet zo snel over praat. Ook hier is er kerk maar het is anders, het lijkt een tegenovergestelde van wat wij in onze kerken gewend zijn.
Een kerk vol jongeren, dat op de eerste plaats. Daarnaast een kerk zonder banken, je zit op de grond, je kunt je schoenen uit doen, je maakt het je gemakkelijk. Er wordt veel gezongen in allerlei talen, met veel herhaling zodat iedereen mee kan doen. Het is zingend bidden, je kunt er in wegdromen, je laten mee nemen op de stemmen. Maar er is ook de stilte, tien minuten stil zijn, alleen maar zitten met je eigen gedachten. Er zijn geen lange overwegingen maar korte gebeden en Bijbelteksten. Het is zo anders, eenvoudig, samen met anderen, dicht bij elkaar.

Elke keer als ik in Taizé kom ben ik geraakt door alle jongeren die daar komen. Zij zijn op zoek, willen meer, zoeken verdieping in hun leven. Jongeren zijn misschien moeilijk bij onze kerken te betrekken en te houden maar uit de grote aantallen jongeren die jaarlijks naar Taizé trekken, blijkt wel dat jongeren nog steeds aangetrokken worden door een religieuze spiritualiteit die zij daar vinden. En die jongeren nemen ook iets mee terug. Een week in Taizé wekt vaak het verlangen om dat gevoel van gemeenschap ook in de eigen stad voort te zetten. Jongeren zoeken hun eigen weg in het kerk zijn – Taizé kan daarbij een inspirerend voorbeeld zijn.

Ik zat bij die bijeenkomst in onze parochie en dacht aan onze jongeren en hoe wij hen zouden kunnen inspireren en uitnodigen om een verbinding aan te gaan met de kerk? Om verbinding te kunnen creëren tussen jongeren en de kerk is mijn droom om jongeren mee te nemen naar Taizé waar ze kunnen ervaren wat gemeenschap kan betekenen op een plek die er echt is voor jongeren. Een reis naar Taizé kan hen inspireren, moed geven om verder na te denken over wat het betekent om christen te zijn, wat het betekent om bij een kerk te horen. Maar mijn verlangen gaat verder. Na de reis met Taizé zou ik met deze jongeren de uitdaging willen aan gaan om regelmatig samen te komen om te vieren. Maar, en dat is de uitdaging voor ons, volwassenen, op hún manier. Ik geloof dat je verbinding creëert door los te laten, door ruimte te maken. Kunnen wij onze jongeren loslaten zodat zij hun eigen weg kunnen vinden in hun geloof?


De reis naar Taizé zal plaatsvinden in de herfstvakantie van dit najaar (18-25 oktober) voor jongeren tussen 15 en 29 jaar.

Wilt u meer weten over Taizé? Op woensdag 13 mei zal er een informatieve avond worden georganiseerd in de Titus Brandsma Kapel aan de Nolensweg. Aanvang 20.00 uur.

Voor vragen en info kunt u contact opnemen met Gaby Vermeulen 06 – 18940127 of via  de e-mail: Taize@katholiekdordrecht.nl

Op de foto: Gaby Vermeulen

Lees meer over:

taize jongerenreis
Deel dit bericht met je vrienden!