vrijdag 23 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Bever in opmars naar Dordrecht meldt blad Zoogdier

16 april 2009

DORDRECHT - De Bever die in 1988 terug keerde in Nederland en in de Biesbosch is bezig met een opmars.  De verschillende populaties van het grootste knaagdier van Europa breiden nog steeds uit, en wel in die mate dat ze soms overlast veroorzaken.

Bioloog Vilmar Dijkstra meldt dit in het blad Zoogdier van de Zoogdiervereniging VZZ.  ,,Het gaat om ongewenste graafactiviteiten in oevers en dijken, maar er is geen reden tot grote zorg. Ze hebben op twee plaatsen gangen gegraven in een dijk. Ook trekken er bevers naar steden als Almere, Roermond en Dordrecht. Het kan gebeuren dat ze ergens een dam bouwen, zodat kelders overstromen.”

Door de verwachte populatiegroei kan dit op grotere schaal gaan gebeuren dan nu het geval is. Daarom moet er snel worden nagedacht over mogelijkheden om schade te voorkomen. De Zoogdiervereniging wil een gedragscode op te stellen, waarin staat wanneer burchten mogen worden weggehaald. De planteneters, strikt beschermd in Nederland, zouden gevangen en elders losgelaten moeten kunnen worden als ze zich in dijken vestigen of in beken dammen bouwen. Voor dat soort maatregelen moet nu ontheffing worden aangevraagd.

Nadat de bever 150 jaar lang weg was uit Nederland werden tussen 1988 en 1992 42 bevers uit het Elbegebied losgelaten in de Biesbosch. Die deden het daar aanvankelijk niet zo goed. Vanaf 1993 verging het de jonge populatie wat beter: de sterfte nam af en de reproductie verbeterde. Nieuwe uitzettingen volgden: in de Gelderse Poort (1994), de Limburgse Maas (2002-2004) en bij het Zuidlaardermeer (2008), op de grens van Drenthe en Groningen. Landelijk zijn er nu naar schatting 400 tot 450 exemplaren.

Lees meer over:

biesbosch Bever zoogdier vzz
Deel dit bericht met je vrienden!