Alles over Dordrecht...
20mrt 2009

Dordtse Beeldhouwer Jan Asjes van Dijk te zien in de Keukenhof

De Keukenhof is geopend in Lisse door Koningin Beatrix. Met ditmaal een Dordtse accent.DORDRECHT - Als de lente begint, opent ook in Lisse de wereldvermaarde Keukenhof als plek voor natuur, kunst en cultuur. De Dordtse beeldhouwer Jan Asjes van Dijk is uitgenodigd om met vijftig andere kunstenaars in een jubileumjaar werk te laten zien.

Gelet op de honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland die zullen komen, is het een eervolle uitnodiging. De Keukenhof zet immers Nederland in acht weken (zolang duurt het seizoen) op de kaart en ook een beroemd Dordts beeldhouwer.

De eervolle expositie past ook in de ontwikkeling van Jan Asjes van Dijk. Vorig jaar mei vierde hij nog maar liefst drie jubilea. Hij werd 75 jaar, was 50 jaar kunstenaar en 30 jaar lid van Arti en Amicitiae. Deze laatste club is de presitieuze kunstenaarssociëteit in Amsterdam, die hem graag de ruimte gaf om jubileumwerk te laten zien.
De tentoonstelling gaf in brons en hout een beeld van de Dordtenaar.  Tevens kwam een boek uit over Van Dijk, geschreven voor de Dordtse kunstkenner Ton Delemarre. 
Hij omschrijft Jan Asjes van Dijk als beeldhouwer en kasteelbouwer. ,,Hij schept dromen en verbeeldt ideeën uit weerbarstig materiaal als hout, brons en steen. In zijn werk wordt Jan Asjes van Dijk zeer geïnspireerd dor de natuur. In het Brabantse Rijsbergen heeft hij samen met kinderen en vrienden eigenhandig een kasteel gebouwd. Slot Bourgondië heeft woon- en slaapvertrekken, een kapel, een ridderzaal en een klokkentoren met eigenhandig gegoten bronzen klokken. In de woonkamer staan ommetselde bomen, die als natuurlijke steunpilaren dienen. Het kasteel en de omliggende grond wordt gezien als totaalkunstwerk."
Jan Asjes van Dijk exposeerde één keer eerder in de Keukenhof, maar aangezien er een jubileum wordt gevierd, is hij wederom met vijftig anderen van (inter) nationale naam uitgenodigd. Zo komt uit Ootmarsum Ton Schulten, die jaarlijks vier miljoen kalenders van zijn werk verkoopt en daarmee telkens nieuwe records vestigt.
 Deel dit bericht met je vrienden!