Alles over Dordrecht...
20mrt 2009

Parapluwinkel Martinot aan Voorstraat na 190 jaar verleden tijd

DORDRECHT - Na bijna 190 jaar is de Dordtse paraplu- en wandelstokkenwinkel Martinot verleden tijd. De unieke winkel bleef  aan de Voorstraat in november 2008 nog even open, nadat eigenaresse Wilhelmina Gelissen op 84-jarige leeftijd was overleden. De neven en nichten deden dat uit respect voor de traditie. Daarna werd snel duidelijk dat niemand in de familie Martinot  zou willen voortzetten.
Daarom eindigt in 2009 een brokje unieke en beroemde Dordtse winkelgeschiedenis, die het lange tijdperk omvat tussen 1820 en 2009.
Vaak werd beschreven - en niet alleen in Dordtse bladen - dat de Fransman Jean Pierre Martinot de eerste Nederlandse parapluwinkel Martinot opende op 22 februari 1820 aan de Voorstraat enkele deuren voorbij het Scheffersplein, dat toen die naam nog niet had. Het naambordje op de winkeldeur geeft dat jaartal 1820 nog aan, want de traditie werd in ere gehouden.  Achter de voordeur is de vertrouwde inrichting verdwenen en is alles weggehaald.
Dordrecht kan nog zeggen en schrijven dat het de eerste paraplus was van Nederland en nog meer traditie mogelijk maakte. Na de winkel kwam er eind negentiende eeuw de NV Eerste Hollandse Paraplufabriek aan de Kuipershaven bij, die bestond tot 1925.
De oudste stad van Holland heeft nu een toeristische attractie minder, want ook VVV en Gilde wandelingen namen vaak de winkel op de route mee.

Martinot haalde nog het unieke recordboek van de befaamde toerisme journalist Aad Struijs, die in 2003 voor de wereldomroep in Dordrecht nog bijzondere plekjes kwam filmen. Hij overleed in 2004 op 57-jarige leeftijd, zodat de vraag is wie nu de parapluwinkel tot voltooid verleden tijd verklaard in het boek over Dordtse records.

De naamgever Martinot was de overgrootvader van de in november 2008 overleden Wilhelmina Gelissen, die de zaak sinds 1965 met haar broer Albert runde. Albert overleed zes jaar geleden al. Daarna ging zijn zus door, ondanks dat zij al jarenlang AOW kreeg, maar met de familietraditie voor ogen en natuurlijk de bijzondere contacten met mensen die vaak langer dan een halve eeuw de winkel trouw waren gebleven.

 Deel dit bericht met je vrienden!