Alles over Dordrecht...
04mrt 2009

AD Dordtenaar deels in Belgische handen

DRECHTSTREEK - Het regionale Dagblad AD Dordtenaar komt  deels in handen van de Belgische Persgroep en mogelijk binnenkort zelfs voor meer dan de helft. Dit valt op te maken uit een persbericht. Over de positie van de weekbladen van PcM-uitgevers  in de Drechtstreek (zoals de Stem van Dordt, Hier Zwijndrecht en de Vonk) wordt niks gemeld. Tot nu toe is meegedeeld dat Wegener deze huis-aan-huis bladen over nemen.
Naar verwachting kan de eigendomstransactie in de loop van mei 2009 worden afgerond. Pcm meldt: ,,Intussen zullen de besprekingen met Wegener worden voortgezet om te komen tot een eenduidig aandeelhouderschap voor AD NieuwsMedia. " PcM is daarvoor nu voor tweede /derde eigenaar en Wegener heeft sinds 2005 de rest van de aandelen.

PCM-uitgevers meldt op de eigen site over de overeenkomst in hoofdlijnen:

PCM Uitgevers BV (PCM) en De Persgroep NV (De Persgroep) hebben vandaag een overeenkomst getekend, na overleg met de aandeelhouders van PCM*.
 
Deze houdt in dat PCM nieuwe aandelen zal plaatsen bij De Persgroep, ter waarde van € 100 miljoen. De Persgroep verwerft aldus een belang van 51% in PCM. Dankzij deze kapitaalverhoging kan PCM zijn schuldpositie reduceren en de strategie van de onderneming financieren. Om de financiële positie van PCM verder te verstevigen is het de bedoeling om de bedrijfswinsten te reserveren door de komende vijf jaar geen dividend aan de aandeelhouders uit te keren. De strategische verbintenis tussen PCM en
De Persgroep zal worden aangegaan voor de lange termijn. PCM blijft een onderneming naar Nederlands recht die gaat functioneren als onderdeel van De Persgroep. De bestaande aandeelhouders behouden hun prioriteitsaandelen in de dagbladtitels, en hun doelstellingen met betrekking tot de pluriformiteit, continuïteit en de identiteit van de titels worden gerespecteerd.

Met het samengaan van PCM en De Persgroep ontstaat een krachtige mediapartij in Nederland en België. De combinatie maakt het mogelijk om efficiënter en effectiever te opereren. Tegelijkertijd biedt de combinatie de kennis, stabiliteit en draagkracht die nodig is om de dagbladtitels verder te ontwikkelen en om te innoveren. In de transactie worden de zelfstandigheid van de titels en de onafhankelijkheid en huidige redactiestatuten van de redacties vanzelfsprekend gerespecteerd. 

Het regionale Dagblad De Dordtenaar was tot 1995 via Dagbladunie/Rotterdam  volle dochter van eigenaar van Reed/Elsevier, dat de dagbladen toen in de uitverkoop deed.

PCM Uitgevers kocht eind 1995 de Nederlandse Dagbladunie, uitgever van het Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, De Dordtenaar, Rijn en Gouwe en het Rotterdams Dagblad. Dagblad De Dordtenaar bleef als BV bestaan, waarin ook de HAH-bladen zaten. Het nieuwe AD komt in september 2005 uit op Tabloid formaat en dagblad De Dordtenaar ging op in AD Dordtenaar.  De HAH-bladen bleven onder PcM vlag.

De Persgroep, uitgever van de Vlaamse kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen en Het Parool en radiostation Q-Music, was vanaf 2008 met PCM in gesprek over een belang in het bedrijf of overname van AD Nieuwsmedia. Na enige tijd worden die gesprekken uitgebreid tot een overname van heel PCM.Deel dit bericht met je vrienden!