Praatjesmaker in gesprek met de AD journalist Emma Thies

DORDRECHT - In deze terugkerende rubriek gaat onze praatjesmaker Ferry op bezoek bij Dordtenaren of bekende personen die werkzaam zijn in Dordrecht. Dit keer een gesprek met Emma Thies, journalist AD en tegenwoordig ook weer woonachtig in Dordrecht.
TIP: Stuur de link van deze pagina naar bijvoorbeeld uw familie, uw kennissen, uw tablet, PC of laptop. Het leest en kijkt (foto’s) beslist veel relaxter.
Veel leesplezier, Ferry
Tijd voor een praatje:
Welkom in Dordrecht Emma. Na lang zoeken is het toch van gekomen. In welke wijk woon je?
Dat klopt, en ik ben maar wat blij met mijn 'terugkeer' naar Dordt. Een huis kopen is in deze tijd een drama, maar gelukkig hebben we uiteindelijk toch een leuke woning gevonden in het Land van Valk. Dicht bij waar mijn vriend is opgegroeid, en gelukkig dicht bij de stad.
In welke steden heb je - hier voor - nog meer naar een huis gekeken?
Eigenlijk hebben we alleen in Dordrecht 'echt' gezocht. En die zoektocht was moeilijk zat! Dit vooral omdat we allebei het allerliefst gewoon weer in Dordt wilden wonen. Daar komt natuurlijk ook bij dat de huizen in steden als Utrecht en Rotterdam, waar ik hiervoor wel heb gewoond, stúkken duurder zijn.
Wie jouw achternaam in de krant leest, denkt ook gelijk aan ‘de familie Thies’ . Heb je er last van of alleen maar gemak.
Haha, beiden niet zozeer. Het AD is een groot bedrijf, met veel collega's, een hoop 'takken' en een hoop lezers. Niet iedereen legt de link met mijn vader Kees (columnist) en mijn moeder Els (eindredactrice). Als mensen dat wel doen, vind ik dat alleen maar leuk.
De tekst gaat onder de foto's verder

Nu je weer terug in Dordrecht bent, waar erger je het meest aan in onze stad?
Goeie vraag. Niet aan veel zaken, gelukkig. Als je ergens opgroeit 'zie' je een hoop misschien ook niet meer. Maar vanaf jongs af aan is het wel een ergernis van me dat het nachtleven in de stad niet ontzettend veel voorstelt. Ja - de afgelopen jaren is er zeker wel het een en ander veranderd. En Dordt is ook gewoon Dordt - en hoeft wat mij betreft geen Rotterdam te worden. Ik heb het ook niet over vijf nieuwe nachtclubs, maar nog één à twee leuke kroegen erbij, die 's nachts ook nog een paar uurtjes geopend zijn, alleen dat al zou ik tof vinden.
Je krijgt de opdracht om de vijf mooiste monumentale gebouwen van Dordrecht te fotograferen. Welke gebouwen gaan op de foto?
De Groothoofdspoort, Villa Augustus (de oude watertoren, het hotel dus), het Stockholm-pand, de bibliotheek en het zwaar verloederde Teerlink-pandje, omdat ik vind dat die laatste écht bij Dordt hoort.

Schuin 'achter' dat pandje, tussen de kantoorpanden aan de overkant van het water, stond vroeger een picnickbank waar ik veel rondhing met vrienden. Ik heb er zelfs een tattoo van laten zetten (beetje cheesy wel, hè?), die er na al die jaren overigens vrij lelijk uitziet.

Praatjesmaker: "Dan maar even een nieuwe gemaakt Emma ;)"
Kun je je nog herinneren waar jouw allereerste artikel over ging?
Dat ging over Tineke, een vrouw uit Utrecht wiens speciale invalideparkeerplek in het centrum iedere dag werd 'ingepikt'. Ze plaatste er een verontwaardigd bericht over op Facebook, en ik ontdekte al snel dat ze bijna naast onze redactie woonde. 'Bel maar aan, misschien wil ze haar verhaal wel doen', zei mijn chef destijds. Best spannend: het was mijn tweede stagedag. Ik drukte met trillende handen de deurbel in maar werd met open armen ontvangen. Zo lang was haar verhaal niet, maar ik heb denk ik wel twee uur bij Tineke op de bank aan de koffie gezeten. Ze wou nog op de foto ook en was maar wat blij met de aandacht voor haar 'zaak'. Het kwam gelukkig goed met Tineke, en mijn eerste verhaal was een feit. Toen wist ik dat ik het vak leuk vond. Inmiddels zijn we zes jaar verder, ik sprak Tineke toevallig laatst nog.
(Praatjesmaker: ‘Lees het allereerst artikel van Emma hier ‘. )
Waar schrijf je het liefst over?
Dat verschilt per dag. Ik vind het júist interessant aan mijn huidige baan dat ik niet vastzit aan één portefeuille, en dus de ene dag schrijf over Trump, of AI, en een dag later over scammers, het vuurwerkverbod of daklozen. De wat langere verhalen waar ik de tijd voor kan nemen, of de wat uitgebreidere interviews, doe ik stiekem het liefst. Aan die gesprekken heb ik de beste herinneringen.
Op welke persoonlijke prestatie qua journalistiek ben je het meest trots?
Op een aantal onderwerpen waar ik een tijd indook, zoals verslaggeving over de 'bangalijst' die uitlekte bij het studentencorps, of een serie die ik maakte over drugsgebruik onder jongeren in Utrecht. Ook ben ik erg trots op de podcast ‘De Zaak X’, die ik namens het AD presenteer - en die we iedere week weer maken met een erg bevlogen team. Inmiddels publiceren we al vijf seizoenen lang iedere maandag een aflevering en heeft de podcast rond de 10 miljoen downloads. We proberen de podcast zo integer mogelijk te maken - met respect naar nabestaanden en slachtoffers - maar ook een zo goed mogelijk beeld te schetsen van hoe de rechtsstaat in elkaar zit. Dat lukt ons aardig goed, geloof ik. En daar ben ik blij mee.

Wie gaf je het laatste duwtje om ook in de journalistiek te gaan?
Daar bestond nooit heel veel twijfel over, dus ik geloof dat dat duwtje er nooit is geweest. Ik kom uit een nest van journalisten, al hebben mijn ouders me nooit gepusht om hetzelfde werk te gaan doen. Sterker nog: ik herinner me goed dat ik die keuze zelf maakte. Al heb je natuurlijk de eeuwige ‘nature-nurture’ discussie en vraag ik me wel eens af: hoe had mijn werkende leven er nu uitgezien als ik uit een heel ander nest was gekomen?
Wat vind je zo leuk aan je werk?
Het stukje storytelling, dus ergens een bijzonder, heftig, mooi, interessant (noem maar op) verhaal ophalen, en dat moeten 'vertalen' naar een stuk. Hoe doe je dat, hoe breng je de boodschap het beste over? Wat laat je weg, en wat voeg je toe? Hoe schrijf je iets op - en waarom? Nou, dat dus.
Wat was vroeger je favoriete vak op school?
Engels of Nederlands. Als er maar geen cijfers aan te pas kwamen. Filosofie vond ik ook leuk, daar heb ik zelfs examen in gedaan. Stiekem kwam de liefde voor dat vak ook een beetje door onze docent, meneer Stiphout. Hij zei ons geregeld met een dikke knipoog dat we ook 'buiten het lokaal mochten filosoferen'. Dat laat je je geen twee keer zeggen als je zestien bent.

Wat is je grootste irritatie?
Als mensen een kookfilmpje delen op Instagram of TikTok, en dan eerst een ontzettend overdreven, vaak onsmakelijke hap nemen terwijl ze in de camera kijken. O ja, of de 'krak' van wanneer iemand in een reclame een Magnum kapot bijt. Dat voelt als nagels over een schoolbord. Nog ééntje: mensen die heel hard praten in de trein. Nooit begrepen.
Waar kun je hard om lachen?
Om Daniel Arends.

Zet een voorkeursgetal achter de onderwerpen. Het leukst krijgt een 5, het minst leuke een 1. (Bij elke vraag mag u maar 1x hetzelfde getal gebruiken.)
CULTUUR:
toneel ( 1 ) - film ( 3 ) – muziek ( 5 ) – dans ( 2 ) – cabaret ( 4 )
MUZIEK:
Disco ( 3 ) - Reggae ( 1 ) - Blues ( 4 ) - Rock ( 5 ) - Klassiek ( 2 )
Nederlandstalig ( 1 ) - Engelstalig ( 5 ) - Franstalig ( 3 ) - Duitstalig ( 2 ) - Spaanstalig ( 4 )
VAKANTIEBESTEMMING: NEDERLAND
Zeeland ( 5 ) – Limburg ( 3 ) – Friesland ( 4 ) – Z-Holland ( 1 ) – Drenthe ( 2 )
VAKANTIEBESTEMMING: BUITENLAND
Griekenland ( 2 ) – Noorwegen ( 1 *) – Italië ( 5 ) – Engeland ( 4 ) – Portugal ( 3 )
* Ik geef Noorwegen een compleet onverdiende 1, puur omdat ik er nog nooit ben geweest, maar ik wil er ontzettend graag naartoe!
(Praatjesmaker: “Ooit wordt het een 5 Emma! Het is daar zo mooi! En lijkt op jouw Schotse hooglanden.”)

Naar welk concert ben je het laatst geweest?
Naar The Dawn Brothers in LantarenVenster.

Welk televisieprogramma sla je zelden over?
Nu we een huis hebben gekocht zijn mijn vriend en ik een beetje verslaafd aan ‘Blind Gekocht’, de Belgische versie van ‘Kopen Zonder Kijken’. Ik ben überhaupt gek op Belgische TV. Via de NPO-app kijk ik graag naar de reisprogramma's van Tom Waes, het culinaire reisprogramma van Jeroen Meus of naar de programma's die Dieter Coppens maakt, zoals ‘Down the Road’. De súperoverdreven Koreaanse kookshow die op Netflix staat, ‘Culinary Class Wars’, vind ik ook geweldig. Doodgewone 'underdog'-koks nemen het op tegen Michelinchefs, de opdrachten die ze krijgen zijn erg origineel. Ik geloof dat we de serie hier thuis in een weekend hebben uitgekeken.
Stel, je krijgt familie uit Limburg op bezoek. Je bent gastvrouw en trekt er op uit om in één dag ‘the highlights van Dordrecht’ te laten zien.
Waar gaan ‘we’ heen?
Toevallig was dat laatst nog het geval, maar dan met een groepje vrienden uit Utrecht. We struinden eerst een lekker lang stuk over de Voorstraat. Toen natuurlijk even een bezoek gebracht aan de Grote Kerk. Daarna even heerlijk in het zonnetje gezeten bij Finn's op het Blauwpoortsplein en een stuk langs de havens gelopen. Toen moest er natuurlijk een poffertje gegeten worden bij Visser - al werd dat uiteindelijk vooral speciaalbier (een hoop horeca, hè?) en toen zijn we nog even een kijkje gaan nemen bij Pandora en Pandorus. We sloten de dag af met een lekker hapje eten in het Magazijn.

Kan ik je nog verleiden tot een persoonlijke uitsmijter?
Tuurlijk. Een beetje een zoetsappige, weliswaar. Toen ik laatst met mijn moeder tijdens een zonsondergang over de Kuipershaven liep, zeiden we tegen elkaar: hoe lang we er ook wonen, hoe vaak we ook over deze kades hebben gewandeld en door al deze straatjes hebben gestruind, de schoonheid van Dordt zullen we nooit niét zien.
(Enne, wie een leuke tip heeft voor in het landelijke AD kan mij altijd een mailtje sturen op e.thies@ad.nl)

Fotoalbum
Tip: Klik op alle foto’s om te vergroten! Via de pijltjes links en rechts kunt u terug of verder bladeren.
Foto’s: Emma Thies
Bewerkingen: Ferry Visser
******************************
Bent u ook nieuwsgierig naar de schrijfsels van onze columnisten? Klik dan HIER