Papendrechtse brug lijkt symbool voor (historische) blunders en gebrek aan afstemming

DRECHTSTREEK - Het eiland van Dordrecht en de regio Alblasserwaard worden samen bijna zestig jaar terug geworpen in de tijd, toen de veerdiensten over Beneden Merwede en Dordtse Kil zo gewoon waren
Immers de Merwedebrug, die ook Papendrechtse brug heet, gaat vanaf half juli 2026 negen maanden op slot voor al het verkeer.
In historische perspectief zijn Dordrecht en de verbindingen geen helderder combinatie. Toen op 23 september 1967 de brug over de Beneden Merwede - tussen Dordrecht en Papendrecht - werd geopend, was er direct een pijnpunt.
* Foto uit de beeldbank uit september 1967: de opening en een fiets op de autoweg was daarna heel normaal, alhoewel landelijk vanuit verkeersveiligheid werd gevraagd om vrijliggende fietspaden.
De fietsers moesten ook over het autodeel van de brug. Ze hadden een strook van 75 centimeter.
Aan de burgerij werd verkocht, dat het deze brug was zonder vrijliggend fiets of geen brug. Er was immers te weinig geld van een aantal overheden beschikbaar. De minister van verkeer en waterstaat, deed de opening. J.A. Bakker liet direct weten dat vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid het geen goede brug was. Hij wees erop dat vrijwilligende fietspaden de norm moesten zijn.
De positieve oplossing voor de regio - met dus geen veer meer maar een brug met kansen voor economische ontwikkelingen en belangrijke verbindingen - kreeg in de persberichten de boventoon. De toekomst laat zich raden.
De problemen voor het langzame verkeer - de fiets en brommer dus - was meet af aan al duidelijk. In 2017 schreef Albert Sok in Ad De Dordtenaar over een armetierige fietsstrookje van niet meer dan 75 centimeter breed op de brug.
Hij herhaalde: In 1967 schreef al snel een lezer de krant: ,,Ik geef toe dat de brug een aanwinst is, maar hoe is het mogelijk dat bij zo'n drukke verkeersbrug de brommers en de fietsers onbeschermd moeten passeren? Zij spelen met hun leven."
Columnist Henk Bovekerk was in de krant nog krachtiger in zijn woorden. 'Waanzin' en 'een grote blunder' schreef toenmalig columnist Henk Bovekerk van de Dordtenaar. Ook het toenmalige Dordtse college van burgemeester en wethouders zag in dat de situatie gevaarlijk was en drong bij het ministerie al in 1967 aan op een oplossing, maar dat leidde tot niets.
april 1975
Na een dodelijk ongeval in april 1975 - toen een 18-jarige bromfietser op de stalen boogbrug door een auto werd geschept - keerde het tij. In juni was er een fietspad aan één kant gekomen. Volgens waarnemers kostte dat allemaal veel meer, dan wanneer in 1967 er een brug met vrijliggende fietspaden was gekomen. Op het gebied van verbindingen kreeg Dordrecht kort daarvoor - in oktober 1977 - een verbinding met een tunnel onder de Dordtse Kil met de Hoeksche Waard. Toen werd voorgespiegeld dat uiteindelijk deze toltunnel verleden tijd zou worden misschien wel binnen 15 jaar of anders voor 2020.
wegschap
Het bestuur van de tunnel - het wegschap - vertelt nu over de geweldige Toltunnel in persberichten. Zeeland zorgde voor een andere PR: De toltunnel over de Wester Schelde wordt stap voor stap tol vrij.
In 2017 werd nog opgemerkt over de Papendrechtse brug: Volgens Rijkswaterstaat is die - ondanks zijn hoge leeftijd - in prima conditie. Behalve het gerammel rondom de brugklep, waar omwonenden over klagen, zijn er geen problemen. Er staat dus geen onderhoud gepleegd.
Rammelen
Toen begon de planning verder te rammelen. Immers de N3 moest worden aangepakt. Die zwaar verzakte weg werd in de jaren daarna stevig opgeknapt net als de Wantijbrug. Dat gaf veel overlast.
Vervolgens kwam er in november 2021 de volgende mededeling: Van 31 januari tot 30 april 2022 is het fietspad op de Papendrechtse brug in beide richtingen afgesloten. Rijkswaterstaat voert dan onderhoudswerkzaamheden uit aan het fietspad. (Brom)fietsers moeten rekening houden met circa een half uur extra reistijd." Hoe wordt zoiets verkocht via mededelingen van de overheid:
Fietsen
Tijdens het onderhoud aan de N3 waarvoor telkens een deel van de N3 was afgesloten, was fietsen een van de belangrijkste alternatieven voor het verkeer.
Waterstaat meldde dat zo: Daarom hebben we het groot onderhoud aan het fietspad toen niet uitgevoerd. We hebben het groot onderhoud ook bewust niet tegelijk met het werk aan de Blauwe Brug gepland. Maar het fietspad is nu echt toe aan een grote opknapbeurt.
We werken eraan om de hinder zoveel mogelijk te beperken en kijken nog naar een alternatief, met name in de ochtendspits.Tot zover de PR.
Negen
Vreemd ook, dat in mei 2025 wederom wordt bekend gemaakt dat het fietspad vanaf juli 2026 negen maanden eruit ligt. Daarbij komt dat ook de route via de Baanhoekbrug tussen Sliedrecht en Dordrecht als extra wordt afgesloten.
In het licht van de geschiedenis is het dan ook de vraag achter wel bureau ergens in het land is bedacht om de Zwijndrechtse brug voor snelverkeer af te sluiten. Dat overviel ook de buren aan de overkant: Zwijndrecht.
Het lijkt nu als idee wel minder actueel te zijn, maar toont aan dat voor wonen op een eiland verbindingen naar alle kanten levensvoorwaarden zijn en in het belang van de veiligheid.