Vakantiegeld? Hoezo vakantie?

DORDRECHT - Mei is voor velen de maand van het vakantiegeld. Een extraatje om te genieten, iets leuks te doen of een reis te boeken. Maar in Dordrecht groeit het aantal mensen voor wie dit geld allang geen luxe meer is, maar pure noodzaak. Dit geld is een harde noodzaak om gaten in de begroting te dichten.
Voor inwoners die parttime werken en tussen de € 500 en € 1750 euro bruto per maand verdienen, valt het vakantiegeld dit jaar zelfs lager uit dan vorig jaar, blijkt uit recente cijfers van ADP (2025). En juist deze groep heeft elk beetje extra keihard nodig om rond te komen.
Nederland telt ruim 220.000 werkende armen (ESB, 2023). Mensen met een vaste baan, maar die desondanks onder de armoedegrens leven. Ook in onze eigen gemeente zien we dit steeds vaker: verborgen armoede achter de voordeur. Schaamte en trots houden mensen vaak tegen om hulp te vragen. Toch is de nood hoog, merken ook de medewerkers van stichting ANDERS Drechtsteden, die lokaal actief is in Dordrecht. Deze stichting verbindt ondernemers die iets willen betekenen aan mensen die een praktische hulpvraag hebben, en zoekt naar een oplossing die direct verschil maakt.
Zo ontmoette stichting ANDERS afgelopen jaar Salima* die kort daarvoor was uitgestroomd vanuit het Blijf-van-mijn-Lijf huis. Ze had een schoonmaakbaan in de ochtend en in de avond maar brak haar pols. Financieel bleef er al een tijd geen ruimte voor extra aankopen maar nu werd dat helemaal lastig. Het gevolg was dat de meeverhuisde kleding van haar en haar dochter in de hoek van kamer stond, in vuilniszakken. Een betrokken ondernemer schonk een kast én hielp om deze in elkaar te zetten. Zo konden ze, juist ook nu in deze periode van herstel, hun appartement verder op orde maken zodat ze straks weer met een opgeruimd hoofd kan gaan werken.
Ook Alex* had een hulpvraag aan stichting ANDERS. Na een turbulente jeugd kwam hij terecht in de nachtopvang. Hij ging fulltime werken en kreeg onlangs een woning toegewezen in Dordrecht. Toen zijn hulpverlener hem bezocht, had hij via Marktplaats een vloer, een slaapbank en een minikoelkast geregeld. Verder stond er niets in huis. Dankzij een groep lokale ondernemers kreeg Alex een bed, een kledingkast, pannen en een oven. “Juist iemand zoals Alex, die zo hard werkt om zijn leven weer op te pakken, moeten we toch helpen.”
Wat kun jij doen in Dordrecht?
· Misschien zit je collega, buurvrouw of sportmaatje met zorgen die je niet ziet. Iedereen kan iets betekenen. Daarom roept stichting ANDERS juist jou op om geldzorgen bespreekbaar te maken op je werk of in de buurt waar je woont.
- Verwijs iemand die worstelt met een praktische hulpvraag naar stichting ANDERS Drechtsteden.
Samen kunnen we voorkomen dat mensen in onze gemeente er alleen voor staan. Meer weten of helpen? Kijk op: www.stichtinganders.nl/welverdiend of neem contact op met Joanne van der Vlugt via 06 - 45 83 85 63.
*De namen in dit bericht zijn om privacyredenen gefingeerd.