Tweede Arij Boogerman lezing gaat 26 mei over de holocaust en de christelijk-Joodse traditie

DORDRECHT - Aan de naam van de bekende, veelzijdig actieve Dordtenaar Arij Boogerman - die in 2022 overleed - is een lezing verbonden.
De Arij Boogerman-lezing werd ingesteld na zijn overlijden in augustus 2022 om zijn visie levend te houden. Het thema van de komende tweede lezing is verbonden met de zienswijze van Ary Boogerman in zijn tijd als voorzitter van de stichting Stolpersteine Dordrecht. Na zijn overlijden werd Arij in herdenkingsartikelen een bevlogen Dordtenaar genoemd.
DE HOLOCAUST EN DE JOODS-CHRISTELIJKE TRADITIE is de veelzijdige titel, die geheel de inzet voor stolpersteinen in Dordrecht raakt van Ary.
Historicus en Dordtenaar Harrie Teunissen zal de lezing verzorgen. De lezing is gratis/ De bijeenkomst begint maandag 26 mei om half acht. Voor aanmelding is nodig en tot 28 april via info@augustijnenhof.nl
De inleider van de tweede Ary Boogerman licht het thema zelf toe:
DE HOLOCAUST EN DE JOODS-CHRISTELIJKE TRADITIE
Door Harrie Teunissen, historicus en ontwerper van tentoonstellingen
De lezing is in de Consistoriekamer van de Augustijnenkerk en die is te bereiken via de ingang van het Hof 15, Dordrecht.
De lezing begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Aan de lezing zijn geen kosten verbonden.
Bij de onthulling van Stolpersteine in Dordrecht sprak Arij Boogerman regelmatig over het belang van 'de joods-christelijke traditie als een gezamenlijke grondslag voor onze hoop dat dit soort afschuwelijke dingen niet meer kan gebeuren'.
Kort voor zijn overlijden heeft Harrie met Arij een lang gesprek gevoerd over de waarde én de beperkingen van die opvatting. Dat gesprek vormt het vertrekpunt voor deze tweede Arij Boogerman-lezing.
De lezing met kaarten, foto's, documenten, cartoons en schilderijen rond de Holocaust analyseert eerst het nazisme als politieke religie. Het fanatisme van moordende nazi's en de onverschilligheid van gewone mensen over de verwijdering van joden uit hun midden vloeit verregaand voort uit deze religieuze dimensie van het nazisme.
Ter sprake komen het 'Arische Nieuwe Testament' versus het 'Semitische Oude Testament', 'de Duitse Christenen' en 'Hitler als strijdende messias'. Daarna zien wij hoe in het verzet de joods-christelijke traditie gestalte krijgt.
We zien Arnold Daghani het lijden van joden schilderen als lijdensweg van Jezus en hoe het Amerikaanse leger joods-christelijke samenwerking in Duitsland promoot. Ter introductie van het vraaggesprek na de pauze stipt Harrie Teunissen de beperkingen van de joods-christelijke traditie aan.
Harrie Teunissen studeerde cultuur- en godsdienstpsychologie in Nijmegen en Parijs en islamwetenschappen in Leiden en Damascus. Hij was wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien is hij historicus en ontwerpt hij tentoonstellingen, waaronder ‘East of Auschwitz’ in het Riga Ghetto Museum (2015), met Per Bos ‘Dordrecht - Sobibór’ in ons stadskantoor (2021) en met zijn partner John Steegh ‘Moderniteit in kaart’ in het Design Museum Den Bosch (2023-’24).
Foto uit 1935 in Antoniterkerk in Keulen uit collectie van Harrie Teunissen geeft een beeld van de verwevenheid