Extern onderzoek naar luchtemissies van Chemours: geen verhoogde gezondheidsrisico’s voor omwonenden

DORDRECHT - Omwonenden maken zich zorgen over de invloed van de uitstoot van Chemours op de luchtkwaliteit in de omgeving. Chemours heeft daarom een extern ingenieursbureau gevraagd om de emissies van acht zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) te analyseren, gebaseerd op de emissiegegevens van 2023.*
Dit onderzoek sluit aan bij de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid die in haar rapport “Industrie en omwonenden” aan Chemours adviseerde om meer inzicht te geven in de mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden door industriële emissies.
Het onderzoek is uitgevoerd om een vollediger beeld te krijgen van de emissies en hun mogelijke impact, en vormt daarmee een waardevolle bijdrage aan de huidige kennis. De resultaten van het wetenschappelijk en innovatieve onderzoek laten zien dat geen van de emissies van deze acht onderzochte stoffen door Chemours het maximaal toelaatbaar risiconiveau overschrijdt. Concentraties onder deze grenswaarden worden als veilig beschouwd.
Daarnaast toont het onderzoek aan dat de meeste emissies al aan de bron onder de Nederlandse streefwaarde liggen- ook wel aangeduid als een verwaarloosbaar risiconiveau (VR)-, dat nog eens 100 keer lager is dan het maximaal toelaatbaar risiconiveau.
Op basis van de gegevens in dit onderzoek wordt geconcludeerd dat de huidige vergunde uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen via de lucht van Chemours geen verhoogde gezondheidsrisico’s opleveren voor de omwonenden.
Tenslotte loopt er momenteel ook een separaat extern onderzoek naar de invloed van de lozingen van Chemours op de waterkwaliteit.
*Volgens de ZZS-definitie van 2023.