Veelzijdige Dordtse toonkunstenaar, dirigent, docent, organist, componist OTTO DEDEN (99) overleden

DORDRECHT - De veelzijdige Toonkunstenaar OTTO DEDEN is deze week op 99-jarige leeftijd overleden. Hij stond vanaf 1950 in Dordrecht bekend als componist, muziekpedagoog, dirigent, docent en organist. Zijn naam en faam hoorde zo 75 jaar bij de geschiedenis en het geheugen van de stad.
Deden gaf duizenden leerlingen van het Titus Brandsma College les. Deze rol als pure liefhebber van de muziek vervulde hij een kwart eeuw en oud-leerlingen teren nog steeds op zijn onderricht.
Volgende week zal in besloten (familie) kring het afscheid zijn van Otto Deden. In Dordt Centraal zal woensdag 16 april een overlijdensbericht worden geplaatst.

(foto Werry Crone)
Koor
De bijzondere relatie van mensen, die veel jaren een band met hem hadden, was op verschillende manieren merkbaar. Leden van zijn koor werden vaak een echte fan en echte liefhebber van de grote muzikale kwaliteiten van Deden. De tientallen jaren geleden overleden kapper Louis Coehorst - die een salon aan de Krispijnseweg had - was bij leven een vriend van hem. Hij sprak altijd de naam van zijn dirigent met grote achting uit. Daarom klonk de muziek die hoorde bij Deden vaak op de plek waar Louis was. Hij wilde de mensen graag laten delen in de rijkdom van het werk van zijn dirigent.
RK-kerk
Deden genoot niet alleen een grote faam in de kring van de RK-kerk, maar ook daar buiten. Het gemeentebestuur van Dordrecht eerde Otto al met de bronzen eremedaille van de stad.
Zijn tijd begon in Dordrecht in 1950 als directeur organist van de St. Antoniuskerk nabij het NS-station. Dat betekent dus dat Otto rond de 75 jaar verbonden is geweest met de (RK) -historie van Dordrecht.
Met als aangeefster MARGRIET DEN HARTOG zijn verschillende organisaties begonnen om een veelzijdig muzikaal eerbewijs te brengen voor Otto Deden, die op 19 november 1925 werd geboren.
Het Toonkunstkoor verzorgde op 29 maart al een concert waarop twee nummers van de componist te horen waren.
WEBSITE
Tekst biografie website van de familie van Otto Deden (coproductie Otto en kleinzoon Tim).
In 1948 behaalde Otto Deden het Laureaat aan de R.K. Kerkmuziekschool te Utrecht waar hij les kreeg van onder anderen Hendrik Andriessen, Wouter Paap, Herman Strategie en Albert de Klerk.
Na het vervullen van zijn militaire dienstplicht in Nederlands-Indië aanvaardde hij in 1950 de benoeming van “directeur-organist” aan de Sint Antoniuskerk te Dordrecht. In de daarop volgende jaren dirigeerde hij kamerkoren en Koninklijke Mannenkoren in Limburg en N.Brabant. Hij studeerde compositie bij Henk Badings. Van zijn hand verschenen een 150-tal composities, profane ten kerkelijke werken, waaronder 29 missen, diverse motetten, cantates oratoria, piano en orgelwerken.
In opdracht verschenen de volgende werken: Requiem voor een gevallene in opdracht van ministerie van WVC Mysteria in opdracht van de gemeente Breda. Declamatorium Kain in opdracht van BUMA. Antwerpensuite in opdracht van Antwerps Kamerorkest. Aphorismes in opdracht van Fonds van de Scheppende Toonkunst Otto Deden was 25 jaar muziekdocent aan het Titus Brandsma-college te Dordrecht. In 1975 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. In 1982 volgde een benoeming tot Ridder in de orde van Gregorius de Grote en verwierf hij de bronzen erepenning van de stad Dordrecht.
(aanvullende) Informatie op Wikipedia:
De componist: In opdracht geschreven werken (selectie)
Requiem voor een gevallene: Voor vierstemmig koor met orgel in opdracht van het Ministerie van W.V.C. en het Fond van de Scheppende Toonkunst
Mysteria: De Geheimen van de Rozenkrans: Oratorium naar het Nieuwe Testament voor dubbel koor, sopraan, bariton en orkest, in opdracht van de Gemeente Breda
Mijn Herder is de Here God Cantaten voor tweestemmig koor, orgel en trompet in opdracht van de Dordtse Cantorei
Adventsgezangen voor vierstemmig koor, sopraan, orkest en orgel in opdracht van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging
Italiaanse Volksliedbewerkingen voor vierstemmig mannenkoor, a capella in opdracht van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond
Declamatorium Kain voor koor, bariton, declamator en orkest in opdracht van BUMA, op basis van de roman Kain van Rogier van Aerde
5-mei-rapsodi voor Symfonieorkest in opdracht van de Gemeente Dordrecht
Hofsuite en Ballade van het Hof voor bariton, fluit, strijkorkest, slagwerk en piano in opdracht van de Gemeente Dordrecht
Antwerpen-Suite voor strijkorkest in opdracht van Antwerps Kamerorkest i.v.m. Antwerpen '93 (Cultuurstad van Europa)
Cinq Aphorismes du Calendrier voor gemengd kaar à capella in opdracht van de Koninklijke Christelijke Zangersbond en het Fond van de Scheppende Toonkunst
Naast de in opdracht verschenen werken componeerde Otto Deden meer dan 100 geestelijk en profane werken. [bron?]
Externe link
Collectie van bescheiden met betrekking tot de toonkunstenaar O. Deden bij www.archieven.nl Regionaal Archief Dordrecht (CC BY-SA 4.0)
Bronnen, noten en/of referenties
Otto Deden, Musicanet
O.J. Deden, Familieberichten: Bericht van overlijden moeder. de Volkskrant (12 augustus 1958). Geraadpleegd op 29 november 2023 – via delpher.nl.
Boeiende muzikale uitvoering Kain, Trouw, 3 oktober 1977
Het leven van Otto Deden (...), Stem van Dordt, 10 september 2014
Anton Vernooij (2002). In schoonheid biddende. Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. ISBN 9030410280.
Biografie Gerard Kockelmans (geraadpleegd 29 november 2023)
Redactie, Nieuwe organist. De Dordtenaar (22 september 1950). Geraadpleegd op 29 november 2023 – via delpher.nl.
LP, Otto Deden dirigent van Venlo (inclusief cv tot 1962). Limburgsch Dagblad (29 juni 1962). Geraadpleegd op 29 november 2023 – via delpher.nl.
Piet Bouwmeester, Lintjesregen. Algemeen Dagblad (30 april 1982). Geraadpleegd op 29 november 2023 – via delpher.nl.
Categorieën:
Nederlands componist Nederlands organist Nederlands muziekpedagoog
Op face book worden ook herinneringen gedeeld aan Otto Deden. Frank van der Vorm zat als leerling van hem op het Titus Brandsma College. Hij schrijft:
Otto Deden was mijn zeer gewaardeerde muziekleraar op het Titus Brandsma College, maar ik herinner hem ook als de bevlogen organist van de St. Anthoniuskerk aan de Burgemeester de Raadtsingel, waar hij elke zondagochtend de hoogmis van tien uur tot een muzikaal hoogtepunt maakte. Het door hem geleide koor bracht zelf gecomponeerde Gregoriaanse gezangen die hij dirigeerde vanaf de speeltafel. Later organiseerde ik met Otto Deden vanuit het Centraal Oranjedag Comité op Bevrijdingsdag de eerste herdenkingsconcerten in de Grote Kerk. Mooi dat hij zo oud is geworden. Moge hij rusten in vrede.
Diana schrirjft:
Zo verdrietig. Mijn vader Huib van Hal zong in het verleden met een aantal mannelijke familieleden, die allen gezegend waren met goede stemmen, in het koor van de Antoniuskerk. Mijn vader had een mooie diepe bariton. Hij sprak altijd heel enthousiast over Otto Deden en heeft ook veel van hem geleerd Mooie herinneringen heb ik aan de prachtige Gregoriaanse missen en, als we beloofden heel stil te zijn (we waren nog klein) mochten we soms mee naar boven, naar een groot balkon achterin de kerk waar het koor zong. 🧡 Geweldige ervaring.
was dat. Otto Deden blijft voor mij voor altijd verbonden met mooie vroege herinneringen rond mijn vader.