Pleidooi richting gemeente om pad zonder naam Morgensterpad te noemen in Sterrenburg 1

DORDRECHT - Het Morgensterpad. Deze naam past bij een nog naamloos wandelpad in Sterrenburg 1 tussen Galileilaan en Plutolaan. Morgensterpad past bij de naamgeving in de wijk Sterrenburg. Tevens liep het pad in het verleden langs de (eens hervormde) Morgensterkerk. Dit pleidooi komt van protestantse wijkkerkenraad Sterrenburg en van twee families die zijn verbonden met de eerste predikanten van de kerk.
Deze eerste nieuw gebouwde kerk in Sterrenburg werd in december 1971 in gebruik genomen met Piet Mentzel is eerste (hervormde) predikant. In 1980 werd ds. Mentzel opgevolgd door Sietze Lefeber. Rond die tijd was ds. Jaap de Gorter de tweede predikant.
Gesloopt
De (hervormd gebouwde) Morgensterkerk werd in 2011 gesloopt. Op die plek werd een centrum voor gehandicapten gebouwd.
Om het collectief geheugen een ankerpunt mee te geven is een brief aan de gemeente gestuurd om het pad zonder naam een naam te geven, die naadloos past bij de wijk.
Het pleidooi is van de kerkenraad van de protestantse wijkgemeente Sterrenburg en de families Mentzel en Lefeber.
PKN
De Protestantse wijkgemeente - die valt onder de Protestantse kerk Nederland (PKN) - is na de sloop van de Morgensterkerk alleen te vinden in de (gereformeerd begonnen) Ontmoetingskerk aan de Slangenburg. Vanaf augustus 2022 is Dick Steenks de wijkpredikant.
* Het Wandelpad zonder naam in Sterrenburg 1, dat eens liep langs de eerst kerk in Sterrenburg 1: In de verte de Galileilaan waar auto's wachten voor de stoplichten.
DE BRIEF
BETREFT: Morgensterpad tussen Galileïlaan en Plutolaan
AAN: College burgemeester en wethouders
Commissie openbare ruimte
CC: Gemeenteraad
Dames, Heren,
Het is volgend jaar 18 augustus precies zestig jaar geleden dat de eerste bewoners van de uiteindelijk grootste wijk van Dordrecht hun sleutel kregen. Op 12 december 1971 werd de eerste kerk van Sterrenburg in gebruik genomen: de Hervormde Morgensterkerk aan de Neptunuslaan. In 2011 volgde de sluiting en werd het gebouw gesloopt voor vervangende nieuwbouw.
In 1971 werd Pieter Mentzel de eerste predikant. In 1980 werd hij opgevolgd door Sietze Lefeber. Mede namens de families Mentzel en Lefeber stuurt de kerkenraad van de Protestantse gemeente Sterrenburg dit verzoek.
Langs de plek waar eens de kerk stond, loopt nu een wandelpad zonder naam tussen Galileïlaan en Plutolaan. We denken dat het goed zou zijn, dit pad een officiële straatnaam te geven. Het lijkt ons passend te kiezen voor de naam Morgensterpad.
Vondst
De naam Morgensterkerk was indertijd een vondst. ”Morgenster” is een symbolische naam voor Jezus Christus. Deze komt voor in verschillende liederen, bijv. Lied 518 uit het Liedboek en in bijbel-passages. Zie ook “Wie schön leuchtet der Morgenster” (J.S.Bach). Tegelijk past de naam heel goed bij de wijk Sterrenburg.
Door te kiezen voor de naam Morgensterpad wordt verwezen naar de historie van de omgeving waar eens de eerste nieuw gebouwde kerk stond. Naamgeving zorgt voor herinneringen die blijvende verhalen kunnen worden en een plek verdienen in het collectief geheugen. Zo kunnen we de stenen laten spreken.
Echt Sterrenburg
De naam Morgenster klinkt heel erg “Sterrenburg” en kan zorgen voor een maximaal draagvlak voor de naam.
Voorzover valt na te gaan, was het pad een onderdeel van een wandelroute door het voormalig Dubbeldam, vanaf de Oudendijk. In 1984 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om het eerste deel tussen Oudendijk en Galileïlaan reeds een naam te geven: het Steve Bikopad. De naamgever was voorvechter voor burgerrechten in Zuid-Afrika. Hij kwam in 1977 onder verdachte omstandigheden om.
Met de naam Morgensterpad krijgt nu ook het tweede deel van de wandelroute een naam.
Namens de Kerkenraad van de Protestantse wijkgemeente Sterrenburg te Dordrecht
Kees Abrahamse, voorzitter
Marco Molendijk, scriba
Namens de familie Mentzel verbonden met de eerste Sterrenburgpredikant,
Paul Mentzel
Vincent Mentzel
Maarten Mentzel
Namens Sietze en Margreet Lefeber,
Ds. Sietze Lefeber
Margreet Lefeber-Karres
(dit zover de brief)
* De eerste aanblik in 1971 van de eerste nieuw gebouwde (Morgenster) kerk in Sterrenburg 1. Het was een kerk zonder toren geworden.(beeldbank/archief)
Foto van Vincent Mentzel uit 1969: De eerste Sterrenburg-predikant Piet M. Mentzel (1915-1996) met zijn vrouw Gemma Mentzel van Aken (1917-1986). Mentzel nam in 1949 een beroep aan van Hervormd Dordrecht en bleef in de stad tot zijn pensioen (emeritaat) werkzaam.
* Foto uit 1975 van interieur van de Morgensterkerk (archief beeldbank). Links achter onder een grote lamp de preekstoel.
* Een historische moment: Ds. Sietze Lefeber legt nog een eerste steen t b v de uitbreiding! : Voor jeugdwerk, bejaardensoos, catechisatie, gespreksgroepen, gemeenteavonden!