Neef Menno Schotel onthult 26 maart mede het pad voor tante en verzetsstrijdster Jeanne Berkelaar

ZWIJNDRECHT/DORDRECHT - De Zwijndrechtse verzetsstrijdster Jeanne Berkelaar (1919-2007) - met ook wortels in het verzet in Dordrecht - wordt op woensdag 26 maart 2025 herdacht. Dat gebeurt vanaf 13:00 uur met een bijeenkomst op de algemene begraafplaats Essenhof in Dordrecht. Zij krijgt er een pad met een officiële straatnaam.
Het Berkelaar-pad wordt onthuld door haar neef Menno Schotel samen met wethouder van Dordrecht, Marc Merx. Het ligt bij de zogeheten oude Ingang. (zie foto)
Op verzoek van de straatnamencommissie van de gemeente Dordrecht is ook nadrukkelijk gekeken naar vrouwen in het verzet. Jeanne Berkelaar past niet alleen in de Zwijndrechtse historie maar ook bij Dordt waar zij op de HBS zat.
Museum 1940-1945
Het museum 1940-1945 organiseert de herdenking in samenspel met de Essenhof. Het is voor museum-voorzitter Ed Vermeulen ook actueel, want er komt aan de Nieuwe Haven een tentoonstelling over vrouwen in het verzet. Na de oorlog kregen tientallen vrouwen in het verzet veel minder aandacht, dan de mannen.
Inmiddels is de overtuiging gegroeid,, dat de inzet van vrouwen recht moet worden gedaan. Het denken is ook actueel nu dit jaar alles in het teken staat van tachtig jaar vrijheid.
Museum
In de uitnodiging van het museum wordt erop gewezen dat Jeanne een prominente rol speelde in het verzet en dat zij werd landelijke koerierster voor de Dordtse (vooral gereformeerde) verzetsgroep Kooiman.
Net zoals bij verzetsstrijdster Lenie Dicke, die zij kende uit de strijd voor vrijheid, was de benaming koerierster vooral een dekmantel. In haar verpleegstersuniform reisde ze onopvallend door het land terwijl ze berichten vervoerde, contacten regelde en spioneerde.
Miep Oranje
Een zeer beruchte verraadster was Miep Oranje, die de koerierster van de dood werd genoemd, kwam ook op pad van Jeanne. Oranje joeg honderden verzetsmensen de dood in door haar verraad. Na de oorlog ontsnapte zij uit het land en werd nooit gestraft. Op wikipedia wordt haar dood dan ook niet gemeld.
Het museum 40-45 meldt dat op 8 augustus 1944 Jeanne werd verraden door Miep Oranje en werd gearresteerd door de Sicherheitsdienst. Ondanks zware verhoren gaf ze niemand prijs. Haar gevangenschap voerde haar via Rotterdam en het Oranjehotel naar kamp Vught, Ravensbrück en uiteindelijk Dachau. Onder erbarmelijke omstandigheden deed ze dwangarbeid in de Agfa-fabrieken, maar haar wilskracht bleef ongebroken, aldus onderzoek van museum 1940-1945.
Programma woensdag 26 maart
Locatie: De Thuredrith Aula.
Gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium Dordrecht
Agenda Bijeenkomst
1. Inloop en ontvangst vanaf 12.45 uur in de Thuredrith Aula.
2. Om 13.00 uur zal de ceremoniemeester Hans Berrevoets de bijeenkomst openen.
houden. De teamleider van Essenhof, Cor Vink, zorgt voor een kort welkomswoord.
3. Inhoudelijke introductie door Ed Vermeulen, voorzitter Museum 1940-1945.
4. De ceremoniemeester kondigt de volgende spreker aan.
5. Toespraak door Kees Popijus historicus/onderzoeker Zwijndrecht.
6. Korte tussenkomst van de ceremoniemeester (Hans Berrevoets).
7. Toespraak door Menno Schotel neef van Jeanne Berkelaar.
8. Korte tussenkomst van de ceremoniemeester (Hans Berrevoets).
9. Toespraak door Marc Merx wethouder gemeente Dordrecht.
10. Ed Vermeulen neemt familie en Marc Merx mee naar de plek waar de officiële
onthulling zal plaatsvinden.
11. De onthulling zal worden gedaan door de neef van Jeanne Berkelaar en
wethouder Marc Merx van Dordrecht.
12. De ceremoniemeester nodigt iedereen uit voor het informele samen zijn. in de
Thuredrith Aula – einde bijeenkomst zal ca. 14.30 uur zijn.