UP DATE Burgemeester Van der Velden roept bij Iftar-maaltijd in Aksa moskee op tot verbindingen

15 maart 2025 • 11:12 door de redactie
UP DATE Burgemeester Van der Velden roept bij Iftar-maaltijd in Aksa moskee op tot verbindingen
Burgemeester Peter van der Velden (Iftar-toespraak na nieuwsverhaal)

DORDRECHT - Luister niet naar verkeerde praatjes. Roddel niet en bezig geen verkeerde taalgebruik al doen we er allemaal weleens aan mee. Deze oproep deed gisteravond burgemeester Peter van der Velden bij de Iftar-maaltijd in de Aksa-moskee. Hij vond de oproepen prima passen bij de bezinningsperiode, die een onderdeel is van de Ramadan.  Ook andere wereld godsdiensten kennen vastenperiodes. 

Hij vulde wel regelmatig zijn toespraak op papier aan. Deze schriftelijke versie staat onder het nieuwsbericht van Dordrecht.net

De eerste burger - die werd geboren in Bergen op Zoom - gaf aan, dat de vastenperiode hem als jongen uit het zuiden zeer bekend was. ,,Ik begon er altijd aan, maar ik geef toe dat ik weleens moeite had om het vol te houden." 

De burgemeester verheugt zich erop, dat er in Dordrecht zoveel zichtbare Iftar-maaltijden zijn. ,,We krijgen als burgemeester en wethouders ook veel uitnodigingen. We kunnen natuurlijk niet overal bij zijn.". 

Hij waardeerde dat als zeer positief, want hij kende ook steden waar minder zichtbaar Iftar-maaltijden worden gevierd als tekens van verbondenheid en solidariteit. Het woord verbinding in Dordt als stad van 120 nationaliteiten kwam regelmatig terug in zijn tooespraak.  De burgemeester wees op de rol, die Hassan Moujid had gespeeld in de Marokkaanse gemeenschap en daarbuiten. Onlangs overleed hij op 83-jarige leeftijd, kort nadat hij Koninklijk was onderscheiden in de Al Fath Moskee.

Huiskamer

Hij zei ook dat de AKSA-moskee  bij de viering van deze Iftar-maaltijd voor hem als een huiskamer aanvoelt. ,,Het is fijn hier te zijn".

Van der Velden herkende zich in woorden als reflectie,verbondenheid en solidariteit. 

In de Aksa moskee in Nieuw-Krispijn waren maatschappelijke, politieke en kerkelijke vertegenwoordigers aanwezig.  Deze contacten passen bij de plek, die de Aksa-moskee wil hebben in de Dordtse samenleving.  Zo was Rabbijn Peter Luijendijk, die meedraait in het Dordts Joodse overleg en het Interreligieuze platform, aanwezig. Pastor Franck Baggen vertegenwoordigde Katholiek Drechtsteden. Hij organiseerde onlangs in de Gedachteniskapel Titus Brandsma een lezing, waar de Islamwereld beroemde dichter Rumi centraal. Vanuit de Turkse wereld waren veel mensen naar de kapel gekomen.

Mehmet

Voorzitter Mehmet Uysal gaf aan, dat zijn moskee zich inzet om bruggen te slaan tussen mensen en gemeenschappen. Daarbij is dialoog en het versterken van wederzijds begrip een sleutelwoord. Voorzitter Uysal noemde ook dat vijftien vrouwen uit de Aksa moskee met sociale activiteiten mee werken  onder regie van de christelijke hulporganisatie Samen Dordt / Hip Helpt.  AD De Dordtenaar, het Reformatorisch Dagblad en Dordrecht.net hebben daar aandacht aangegeven. 

De titel Reformatorisch Dagblad kwam ook langs in een presentatie op een TV-scherm van waarvoor de Aksa-moskee wil staan.


DE IFTAR TOESPRAAK OP PAPIER VAN BURGEMEESTER VAN DER VELDEN:

Bedankt voor de uitnodiging.
Ons college krijgt veel uitnodigingen voor Iftars, we kunnen ze niet allemaal bijwonen, maar ik ben blij hier vandaag te kunnen zijn. Wat mij toch altijd weer opvalt is hoe veel de grote wereldgodsdiensten gemeen hebben. Ik ben zelf katholiek opgevoed, en ben dus bekend met vasten. Ik heb twee weken geleden weer enthousiast carnaval gevierd, ook wel vastenavond genoemd, de avond voor het vasten begint, de periode van 40 dagen voor het Paasfeest.
Al moet ik eerlijk toegeven, dat ik dat niet zo lang volhoud!
Opmerkelijk dat zowel voor moslims als voor katholieken de vastenperiode in het voorjaar ligt.
Ik denk dat dat niet toevallig is.
In Nederland kennen we ook de traditie van de voorjaarsschoonmaak.
De ramadan of de katholieke vasten periode is toch eigenlijk ook een periode van geestelijke reiniging?
Je hoeft geen moslim te zijn om sympathiek te staan tegen de doelen van de ramadan.
Vasten leert mensen eigenschappen als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het de mens aan de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder kun je je door vasten beter inleven in de armen en in zijn algemeenheid de medemens meer respecteren.
Ik vind ook de lichamelijk uitleg van de vasten mooi:

OOG


Oog: kijk niet naar wat ongeoorloofd is.
Oor: luister niet naar verkeerde praatjes en luistert niet af.
Mond: roddel niet en bezigt geen verkeerd taalgebruik.
Hand: doe geen verkeerde dingen.
Voet: bezoek geen verboden plaatsen.
Eigenlijk zijn dit leefregels waar je je altijd aan zou moeten houden, maar tijdens de ramadan zijn ze nog belangrijker.
Kortom, ook al ben ik geen moslim, ik zie wel veel waarde in de Ramadan.
En daarnaast vind ik het ook belangrijk om begrip te hebben voor elkaars culturen, voor elkaars religies.
Of dat nu christendom is, islam, jodendom, boeddhisme, hindoeïsme of welke godsdienst dan ook.
Helaas is dat niet vanzelfsprekend.

Oorlogen


Ontelbaar zijn de oorlogen die over geloofszaken gingen.
En dan niet alleen tussen de grote godsdiensten, maar ook binnen religies.
De soms felle strijd tussen sjiïeten en soennieten heeft parallellen met de bloedige strijd binnen het christendom tussen katholieken en protestanten.
En helaas is dit niet iets uit het verre verleden.
Ook nu zien we op verschillende plaatsen in de wereld conflicten waarin geloof een rol speelt, ook al is het zelden het enige element.

Verdreven


Ik denk aan de Rohingya´s die uit Myanmar zijn verdreven, aan de Oeigoeren die in China worden onderdrukt.
Aan de spanningen die er nog altijd zijn in Kosovo en Bosnië. En uiteraard aan de verwoestende strijd in Gaza en de westelijke Jordaanoever.
Zeker dat laatste conflict vindt ook zijn echo in de Nederlandse samenleving.
We denken allemaal met afschuw terug aan de beelden van begin november in Amsterdam, waar over en weer heel nare dingen zijn gezegd en gedaan. Afschuwelijk.

Polarisatie


In Dordrecht hebben we gelukkig niet zulke rellen gezien, maar toch ben ik er niet gerust op.
Want ik zie een toenemende polarisatie in de samenleving, en dat vind ik bijzonder zorgelijk.
Mensen die zich van elkaar afkeren, die elkaar uitsluiten, die opkomen voor je eigen identiteit verwarren met het afwijzen van de ander.
Daar moeten we tegenwicht aan bieden, internationaal, nationaal, lokaal.
Want ook in Dordrecht zijn er groepen die tegenover elkaar staan. Ook in Dordrecht voelen mensen zich bedreigd vanwege hun afkomst. 

Dat vind ik onaanvaardbaar.
Daarom vind ik ook dit soort bijeenkomsten zo belangrijk.
Dat u als gemeenschap een hand uitsteekt naar mensen van een ander geloof.
Samen een heerlijke maaltijd gebruiken, samen stil staan bij het nut van vasten, samen bedenken wat er waardevol is in ons bestaan.


Er is meer dat ons bindt dan ons scheidt.
Ook al is dat soms moeilijk te geloven in een tijd waarin er mensen, onder wie politieke leiders en zelfs staatshoofden, vooral de verschillen benadrukken en mensen tegen elkaar opzetten.
We vieren dit jaar dat het 80 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. 5 mei is niet voor niets bevrijdingsdag!


Het staat zo mooi in die ene regel in het Nederlandse volkslied: ..de tirannie verdrijven, die mij mijn hart doorwondt…
De tirannie verdrijven.
Het lukte in 1945, ten koste van heel veel slachtoffers en enorme schade.
Of het in 2025 lukt, weten we niet.


Het lijkt erop dat op dit moment heersers met tirannieke trekken het tij mee hebben. Binnen Europa, maar ook bij de grote wereldmachten.
Ook hier klinkt soms de roep om ‘de sterke man’.
k vind dat uitermate gevaarlijk.
Onze kracht is juist dat we samen tot oplossingen komen.
Ja, dat gaat soms wat moeizaam , ook in de politiek.


We hebben in Dordrecht een gemeenteraad met 16 fracties.
Dat geeft soms wel heel lange discussies.
Maar het systeem waarbij we wel naar elkaar moeten luisteren, omdat niemand de absolute meerderheid heeft, is mij zeer lief.
Ook in de politiek geldt: het is vooral zaak naar elkaar te luisteren, met respect voor elkaars achtergrond en gevoelens.
Geweld begint waar het gesprek eindigt.

Verschillen


Verschillen mogen er dus zijn, maar dat is iets anders dan tegenover elkaar staan vanwege die verschillen. Polarisatie is niet voor niets gekozen tot woord van het jaar.
Er lijkt soms een kloof te bestaan. Mensen die al jarenlang in Nederland wonen, die gewoon hier in Dordrecht zijn geboren, worden vanwege hun afkomst ineens bestempeld tot probleem.
Ik zie dat toch anders. Integratie is niet makkelijk, en gaat soms met horten en stoten.
Maar als ik zie wat immigranten, en vooral kinderen van immigranten hier bereikt hebben, dan ben ik toch vooral optimistisch.


Kijk naar het opleidingsniveau. Kijk naar de arbeidsdeelname.
Ik zie dat alleen al om me heen op het Stadskantoor, waar mensen met een migratie-achtergrond in de meest uiteenlopende functies werken.
We zouden niet zonder ze kunnen!
En dat geldt niet alleen voor Dordrecht of voor Nederland.
Na de val van Assad waren er mensen die vonden dat de Syrische vluchtelingen nu wel terug konden.
Ik zag een arts van een Duits ziekenhuis die bijna in paniek raakte: de Duitse gezondheidszorg zou in elkaar storten als alle Syrische artsen remigreren.
Het gaat niet om onze afkomst, om onze nationaliteit, om onze religieuze voorschriften: het gaat om wie we zij als mens.


King

Martin Luther King zei het al in 1963, in zijn beroemde speech I have a dream: Ik droom dat mijn kinderen ooit in een staat leven waarin ze niet worden beoordeeld op hun huidskleur, maar op hun karakter.
Ik zeg niet dat we in Nederland in een ideale wereld leven, waarin de droom van Martin Luther King helemaal is uitgekomen.
Maar ik prijs me gelukkig in een land te wonen waarin een zoon van een Marokkaanse gastarbeider burgemeester van de tweede stad van het land kan worden.

Hassan Mouijd


En waar ik onlangs een koninklijke onderscheiding mocht uitreiken aan de heer Hassan Moujid.
Niet om zijn afkomst, zijn macht of zijn geld, maar om wie hij als mens was! Met zijn niet aflatende zorg voor mensen om hem heen, voor mensen in nood.
Zulke mensen inspireren mij!
Zo hoop ik ook vanavond inspiratie te vinden in de gesprekken aan deze tafel.
Ik wens ons alleen een smakelijke iftar-maaltijd, ik wens iedereen die daaraan meedoet een gezegende ramadan, en ik verheug me op onze verdere kennismaking.

(toespraak Iftar maaltijd Aksa moskee 14 maart 2024)


Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.