Raadsvergadering van Dinsdag 11 maart 2025

DORDRECHT - Op 11 maart kwam de gemeenteraad bijeen op het Stadhuis voor de maandelijkse vergadering. Op de agenda stonden twee bespreekstukken: de Lokale Nota Gezondheid 2024-2027 en de Nota Risicosturing en weerstands-vermogen 2025. Ook werd aan de agenda een bespreekpunt toegevoegd over Powerful ageing.
Er vonden twee benoemingen plaats. De heer F.A.K. Droog is namens de fractie ChristenUnie-SGP benoemd als raadslid ter vervanging van mevrouw P.M. Nieuwland-van den Bosse die vanwege zwangerschapsverlof haar raadswerk tijdelijk heeft neergelegd.
De heer J.J. 't Lam is namens de fractie SP benoemd tot commissielid. Ook is hij benoemd als lid van de Auditcommissie.
Visie en aanpak burgerparticipatie
De raad heeft de Dordtse visie en aanpak voor burgerparticipatie vastgesteld. Het doel hiervan is de betrokkenheid van inwoners en andere belanghebbenden bij beleidsvorming, besluitvorming en uitvoering te vergroten en verbeteren.
Burgerparticipatie zorgt voor een breder draagvlak onder inwoners voor wat de gemeente doet. Door de kennis, ervaringen en ideeën van inwoners te benutten, kan de gemeente ook beleid ontwikkelen dat beter aansluit bij de behoeften en wensen in de stad. In de visie zijn onder andere uitgangspunten voor burgerparticipatie opgenomen, zoals het op tijd beginnen met participatie, duidelijk zijn over waar de participatie precies betrekking op heeft, duidelijke communicatie en terugkoppeling wat met de input van inwoners is gedaan. De komende periode wordt een nieuwe Participatieverordening opgesteld waarin de visie wordt vertaald in concrete regels en afspraken over burgerparticipatie.
Vervolg plan van aanpak Kromhout-Kasperspad
De raad heeft ingestemd met het verlengen van de aanpak voor het gebied Kromhout-Kasperspad. De huidige aanpak om de leefbaarheid in het gebied te verbeteren wordt met een half jaar voortgezet. Uit de gehouden evaluatie blijkt dat er goede stappen zijn gezet, maar ook dat het gebied extra aandacht nodig blijft hebben. Die aandacht zal worden gegeven vanuit de 'reguliere lijn' van wijk- en gebiedsmanagement.
De raad besloot ook de nog resterende middelen voor het plan van aanpak 2021-2024 in 2025 en 2026 alsnog in te zetten voor de wijk. Samen met de partners uit de wijk, zoals de bewoners en het Leger des Heils, wordt gewerkt aan een langetermijnvisie en een plan van aanpak.
Lokale Nota Gezondheid 2024-2027
De gemeenteraad heeft unaniem de Lokale Nota Gezondheid 2024-2027 vastgesteld. In de nota zijn de ambities, keuzes en prioriteiten vastgelegd op het gebied van volksgezondheid en preventie. In de nota zijn de volgende zaken uitgewerkt: bestaanszekerheid als basis van gezondheid, gezond opgroeien, gezonde leefstijl, gezond oud worden, beschermen van gezondheid en gezonde leefomgeving.
De fractie CDA heeft samen met GroenLinks een motie ingediend om bij de uitvoering van het beleid aan te sluiten bij het advies van de gezondheidsraad over alcoholgebruik (geen alcohol drinken, of in elk geval niet meer dan één glas per dag). Deze motie is aangenomen (24 stemmen vóór; 14 stemmen tegen).
De fractie SP heeft samen met de fracties GroenLinks, CDA, ChristenUnie/SGP en PvdA 2 moties ingediend om alcohol- en gokreclame uit de openbare ruimte te weren. Beide moties zijn aangenomen. De motie over alcoholreclame met 24 stemmen vóór en 14 stemmen tegen; de motie over gokreclame met 30 stemmen vóór en 8 stemmen tegen.
Nota Risicosturing en weerstandsvermogen 2025
De raad heeft ingestemd met Nota Risicosturing en weerstandsvermogen 2025. Hierin staat hoe het college en de raad omgaan met mogelijke financiële risico's van de gemeente. Het weerstandsvermogen geeft aan of de gemeente genoeg geld achter de hand heeft voor voorziene en onvoorziene tegenslagen.
Beter voor Dordt stelde drie amendementen voor: In één werd gevraagd om een second opinion van de risico's als de seinen rood zouden uitslaan. In het tweede amendement werd het college opgeroepen de raad vooraf te raadplegen als zij een overschot binnen het weerstandvermogen aan iets anders wil uitgeven. Deze twee amendementen werden door Beter voor Dordt na de reactie van de wethouder ingetrokken.
Wel werd het derde amendement, waarmee de indieners Beter voor Dordt, DENK, VSP en Op Ons Eiland willen voorkomen dat onbenutte belastingcapaciteit als financieringsbron binnen het weerstandsvermogen wordt aangemerkt, in stemming gebracht. Met 10 stemmen voor en 28 tegen werd het amendement verworpen.
De wethouder heeft toegezegd eerst andere posten, waaronder de algemene reserves, jaarrekeningresultaat en post onvoorzien aan te boren voor er wordt gekozen voor belastingverhogingen – op het moment dat er sprake is van risico's die waarheid worden.
Moties vreemd aan de orde van de dag over 'Powerful Ageing'
De gemeenteraad heeft gesproken over twee moties gericht op de pilot 'Powerful Ageing' (krachtig ouder worden). Deze pilot is onderdeel van de aanpak van de Sociale Dienst gericht op herstelgerichte ondersteuning; het bevorderen van zelfredzaamheid van ouderen door te werken aan de vitaliteit (explosieve spierkracht).
Gezien de ophef die over deze pilot is ontstaan in gemeenten waar de pilot al wordt uitgevoerd, hebben de fracties SP, VSP, Forum voor Democratie, DENK en Fractie Stam een motie ingediend om in Dordrecht vooralsnog niet te starten met de pilot. Zij wilden eerst de evaluatie van de uitvoering in de andere gemeenten (Zwijndrecht en Sliedrecht) afwachten. Deze motie is verworpen met 12 stemmen vóór en 26 stemmen tegen.
De fracties GroenLinks, ChristenUnie/SGP en PvdA hebben een motie ingediend die erop is gericht om aanvragers van huishoudelijke ondersteuning niet te verplichten om deel te nemen aan het Powerful Ageing programma, maar deelname op basis van vrijwilligheid te stimuleren. De motie is aangenomen met 30 stemmen vóór en 8 stemmen tegen.
Omdat de Gemeenschappelijke Regeling Sociaal verantwoordelijk is voor dit beleid, zullen de betrokken wethouders bij het Algemeen Bestuur voor pleiten om deelname aan 'Powerful Ageing' in Dordrecht als optie aan te bieden, maar niet te verplichten.
Fotograaf: Wim van de Pol.