De iconische Dordtse blueszangeres Marianne Noble (78) overleden

DORDRECHT - Marianne Noble een echte Dordtse blueszangeres is op 78-jarige leeftijd overleden. Haar dochter Menke deelt dit via facebook mee. De reacties stromen er massaal binnen Ook landelijke is het overlijden nieuws: ,,Zangeres Noble, bekend van haar deelname aan 'The Voice Senior' in 2018, is vandaag overleden. De zangeres, die in 2023 nog in het ziekenhuis belandde na een hartinfarct, wordt op haar eigen Instagram herdacht.", aldus RTL Boulevard op de website.
RTL Boulevard meldt ook over het overlijden van Marianne: ,,Op haar Instagram is een foto gedeeld met de tekst: "Doe iedereen de lieve groetjes." Daarnaast is haar geboortedatum, 27-11-1946, en de datum van haar overlijden, 02-03-2025, vermeld. Het is nog onbekend waaraan ze is overleden."
Shownieuws van SBS6 brengt het overlijden ook als nieuws op de volgende manier: Hartverscheurend nieuws over zangeres Noble, bekend van haar deelname aan The Voice Senior (zie video). Ze is op 78-jarige leeftijd overleden. Op haar Instagram wordt Noble herdacht. "Doe iedereen de lieve groetjes."
AD De Dordtenaar meldt dat ze pas een week in een nieuw huis woonde in de Bleyenhoek en dolgelukkig was. De krant geeft als oorzaak van het snelle overlijden, dat zij een kwaadaardig tumor bij haar longen had en dat was uitgezaaid. Noble, die in het echt Marianne Noble heet, is 78 jaar oud geworden.
Marianne - die zowel als Nobel en Noble bekend stond - draaide bijna zestig jaar in de Dordtse muziekwereld mee en was ook buiten de stad bekend. Haar bekendheid nam nog een hogere vlucht toen zij meedeed aan een programma van RTL The Voice senior.
Daarvoor had zij al naam gemaakt. De zangcarrière van Noble begon eind jaren zestig met de single 'My mother' (uitgebracht onder de naam Marian Nobel).
Een bluesblad plaatst haar in haar tijd en in de sfeer, die past bij de echte vertolkers van de blues:
In het waterrijke Dordrecht, waar grachten eeuwen van Hollandse geschiedenis weerspiegelen, is een krachtige stem tot zwijgen gebracht. Marianne Noble, blueszangeres, overleed vandaag op 78-jarige leeftijd en laat een erfenis achter die net zo verweerd en authentiek is als de Mississippi Delta-klanken die ze zes decennia lang vertolkte.
Geboren als Marian Vroege in 1946, was Noble – die afwisselend optrad als Marian Nobel en Marianne Noble – net aan het settelen in een nieuw huis in de Bleyenhoek, een bescheiden overwinning in het slothoofdstuk van haar leven. Volgens media was de oorzaak een kwaadaardige longtumor die was uitgezaaid, misschien wel een wrange echo van de sigaretten waarvan ze bekende er 63 jaar lang ’40-50 per dag’ te hebben gerookt – tot ze er uiteindelijk mee stopte na een ernstig hartinfarct in februari 2023.
“Ik dacht dat ik niet kon stoppen, maar ik kon het wel”, vertelde ze vorig jaar aan de Hartstichting in een openhartig interview. “Mijn lichaam had me een waarschuwing gegeven.” Net als vele bluesvrouwen vóór haar – van Memphis Minnie tot Etta James – was Nobles relatie met haar ondeugden gecompliceerd, eerlijk, en uiteindelijk onderdeel van het authentieke pakket dat haar optredens deed resoneren met waarheid.
Hans Vermeulen was onder de indruk van haar zangkwaliteiten en zodoende trad zij gedurende enige tijd op met zijn band Sandy Coast.[1]. Ze werd overigens geboren onder de naam Marian Vroege, maar werd zo blijkt uit een rondgang bekend onder twee andere namen:
Marianne Nobel / Noble was een bekende Dordtse, die een eigen plek innam in de muziekscene. Dat blijkt ook uit de herinneringen onder het bericht van haar dochter.
Eerder bericht op de pagina van de hartstichting in 2023)
Zangeres Marianne Noble (77), vroeger bekend van Sandy Coast en meer recentelijk van The Voice Senior, was er bijna niet meer geweest. Begin 2023 kreeg ze een hartinfarct. Sindsdien maakt ze bewust andere keuzes in haar leven.
“Ik was net pilletjes in bakjes aan het doen.” Het is het eerste wat Marianne zegt als ik haar spreek. “Het was even wennen maar met een medicatielijst erbij gaat het wel. Natuurlijk kan de apotheek een rol leveren, maar ik regel mijn dingen liever zelf.” Hondje Suus huppelt om Marianne heen: “Ik til haar effe op. Hé, ouwe mop, schiet eens op!”
Februari 2023 kreeg je een hartinfarct. Wat gebeurde er precies?
“Ik kreeg pijn in mijn kaak en op mijn borst. Ik dacht eerst aan hyperventilatie, maar het werd steeds erger. ‘Ik rijd wel met jou mee naar het ziekenhuis’, zei ik tegen dochter Menke. Daar constateerden ze dat ik een hartinfarct had gehad. Ik werd meteen opgenomen. Dotteren en een stent plaatsen kon niet. Een stukje hart was afgestorven. Na vijf dagen kon ik met een dot medicijnen – bloedverdunners en zo – naar huis. Ik stak weer lekker een peukje op. Tja, ik had al 63 jaar gerookt. Het ging meteen weer verkeerd met me. Ik kreeg vocht achter mijn longen.
Je stikt gewoon. Ik durfde niet meer alleen te gaan slapen. Om vier uur ’s nachts ging het echt niet weer. Ik kwam weer op de hartbewaking. Ik rook nu al acht maanden niet meer. Ik dacht eerst dat ik niet kon stoppen, maar ik kon het wel. Mijn lichaam had me een waarschuwing gegeven. Ik rookte voorheen wel 40-50 sigaretten per dag. Daardoor heb ik die hartinfarct gekregen. Ik stond op elke foto met een peuk.”
Hoe verliep de revalidatie?
“Ik heb op een club gezeten om te sporten, maar met een dubbele hernia – ja, die heb ik ook nog – kun je niet op de vloer liggen rollen. Lotgenoten vertelden in de kring dat als ze een stukje tuin hadden gedaan dat ze dan moesten rusten. Ik snapte plots waarom ik zo moe was. Ik was alles maar blijven doen. Met mijn hondje liep ik net als voorheen zo’n 10.000 stappen per dag, door Dordrecht en de Biesbosch. Dat is niet anders nu, al heb ik vanwege mijn rug wel een kruk nodig.“
“’s Avonds met een band op pad gaan kan ik niet meer. Dan voel je je daarna zo kapot, alsof er drie vrachtwagens over je heen zijn gegaan. Af en toe ergens twee nummers zingen met Menke is wel prima. Mijn stem is beter sinds ik niet meer rook. Ik ben ook niet meer benauwd met trappenlopen.”
Eet en drink je na het hartinfarct anders?
“Ik eet zoutarm. Voorheen at ik alleen maar pasta en bami uit de magnetron. Nu eet ik aardappelen, verse groenten, vlees of vis en een toetje. Vroeger zei ik altijd dat ik geen fruit lust, maar nu neem ik druiven, pruimen, aardbeien en frambozen in plaats van koekjes. Die vind ik lekker. Smokkelen doe ik af en toe wel hoor, maar ik ben goed bezig. Voordat ik stopte met roken woog ik 51 kilo, nu ruim vijf kilo meer, maar meer dan 60 wil ik niet wegen.”
“Drinken doe ik al twintig jaar niet meer. Ik was vooral een thuisdrinker. Ik stopte voor mijn kleinkind. Als je jong bent, denk je nergens aan. Ondertussen pleeg je feitelijk roofbouw op je lichaam.”
Sta je nu anders in het leven dan voorheen?
“Jazeker. Ik had wel dood kunnen wezen. Toen ik wat opgeknapt was, kwam ik op het idee om met ons vieren, met dochter en kleinkinderen, naar Terschelling te gaan. Ik had nog wat geld en zou het huisje en alles betalen. Afgelopen juni hebben we die vakantie gevierd en het was geweldig. We waren fijn dicht bij elkaar, deden spelletjes, lachten, gingen naar het strand en de bossen en uit eten. De dorpjes op het eiland zijn ook zo mooi. Zonder hartinfarct had ik er nooit aan gedacht om zoiets te ondernemen, je rommelt maar door. Sinds 1995 was ik niet meer op vakantie geweest. We gaan komend jaar weer naar de Wadden en daar verheug ik me nu al op.”
Heb je tips voor andere hartpatiënten?
“Niet angstig zijn! Als je je netjes aan wat regels houdt, kun je weer lekker leven, net als voorheen. Je hoeft niks te laten staan. Ik pak een cappuccino op een terrasje. Ik ga met hondje Suus naar de markt. Ik ken iedereen in Dordrecht. De buurt is gezellig. Ik ga overal heen.”
Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.
Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.
Tekst: Mariëtte van Beek
Beeld: Marianne Noble
Bericht delen