Lezing over dichter van liefde en mysticus Rumi dinsdag 18 februari in Gedachteniskapel Titus Brandsma

DORDRECHT - Een lezing over de ruimdenkende wijsgeer/dichter Rumi (1207-1273) past juist in de gedachteniskapel van Titus Brandsma.
Arabist en islamoloog Cornelis van Lit, die is verbonden aan de faculteit Filosofie en Religieuze Studies van de Universiteit van Utrecht, komt voor de Rumi-avond dinsdag 18 februari naar Dordrecht.
De nalatenschap van wellicht de grootste mysticus uit de Islam - die voluit Mohamed Jalal ad-Din Rumi heet - raakt ook mensen van andere wereldgodsdiensten, zoals bijvoorbeeld het Christendom en het Joodse geloof.
Dit zegt diaken Franck Baggen, die namens de Parochie Heilige Theresia van Avila de geloofsverdieping organiseert in de Kapel. "Ik vond het mooi dat tijdens een iftar-maaltijd in de Mevlana-moskee aan de Vest werd gesproken over Rumi. Ook binnen de Rooms-Katholieke Kerk kijken we met waardering naar zijn poëzie."
Dat geloven in liefde en mededogen wordt juist ook in de Gedachteniskapel Titus Brandsma aan de Nolensweg in beeld gebracht. Op de foto bij dit verhaal wordt dat getoond in symbolen en in beeldbepalende gebouwen. Wat opvalt, is dat de Grote Kerk, de RK-kerk De Verrezen Christus in Crabbehof en de moskee naast elkaar zijn afgebeeld. De naam van Titus Brandsma - de meest bekende Karmeliet in Nederland - is ook verbonden aan de kapel, omdat tot 2012 een Karmelklooster naast de kerk was te vinden. Het Titus Brandsma College (TBC) droeg ook zijn naam.
De poëzie en mystiek van Rumi
Aankondiging van de Geloofsverdieping dinsdag 18 februari (20 uur, kapel open om 19.30 uur):
Rumi (voluit Mohamed Jalal ad-Din Rumi) is een islamitische dichter en mysticus uit Perzië die leefde in de Middeleeuwen (1207-1273). Van hem zijn vele gedichten overgeleverd, die allen getuigen van een diep Godsbesef. Het is goed om ons als christenen af en toe te laven aan andere geestelijke bronnen. In de verklaring Nostra Aetate uit 1965 schrijft de RK-Kerk: "De Kerk ziet met waardering naar de moslims, die de ene God aanbidden, de levende en uit zichzelf bestaande, de Barmhartige en Almachtige, de Schepper van hemel en aarde, die gesproken heeft tot de mensen." Andere, niet-christelijke godsdiensten weerspiegelen niet zelden een straal van de Waarheid, aldus hetzelfde document. Iets daarvan hopen wij te ervaren wanneer we kennismaken met Rumi.
Cornelis van Lit (zie foto) is praktiserend rooms-katholiek en heeft enige tijd gewoond in het klooster van de dominicanen te Rotterdam. Als arabist en islamoloog is hij verbonden aan de faculteit Filosofie en Religieuze Studies van de Universiteit van Utrecht. Hij neemt ons mee op een fascinerende ontdekkingsreis naar de mystieke en diepzinnige poëzie van Rumi.U bent van harte uitgenodigd. Iedere geïnteresseerde is welkom. Aanmelden is niet nodig. Na afloop van de avond vragen wij een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de onkosten.