Reactie Chemours op berichtgeving van woensdag 5 februari

DORDRECHT - Een woordvoerder van Chemours stuurde ons onderstaande reactie op het bericht ‘DCMR legt sanctie op aan Chemours voor lozing van PFAS-soort,’ een bericht wat gisteren in de media verscheen:
'Chemours bestrijdt het idee dat wij informatie hebben achtergehouden voor DCMR met betrekking tot de vergunningsaanvraag. We zijn proactief in gesprek gegaan met onze toezichthouders. We hebben te allen tijde integer, verantwoord en transparant gehandeld in deze kwestie.
We betreuren het dat onze inspanningen worden bestraft.
Het doel van Chemours is om essentiële materialen op een verantwoorde manier te produceren, met een duidelijke focus op het verminderen van emissies en lozingen om het milieu en onze omgeving te beschermen.
Als onderdeel van onze toewijding aan verantwoorde productie hebben we ons ingezet voor de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe analytische technieken waarmee niet eerder waargenomen stoffen gedetecteerd zouden kunnen worden.
Zoals te verwachten was, hebben deze nieuw ontwikkelde detectiemethoden nieuwe gefluoreerde verbindingen geïdentificeerd in het afvalwater van onze productiefaciliteit in Dordrecht.
We hebben deze bevindingen zelf tijdig gerapporteerd aan het bevoegd gezag en in overleg met DCMR een vergunningsaanvraag ingediend. De beslissing van DCMR om nu een last onder dwangsom op te leggen is ongebruikelijk, aangezien het gangbaar is dat een bedrijf voldoende tijd krijgt om onderzoek te doen en maatregelen te ontwikkelen en te implementeren.
Onze inzet van geavanceerde emissiereductietechnologieën is succesvol geweest, maar verdere ontwikkeling zal nodig zijn. Ook onderzoeken we manieren om de vorming van deze verbindingen in onze productieprocessen bij Dordrecht Works te verminderen.
We bestuderen momenteel de details van de last. Chemours blijft samenwerken met de overheden om hun zorgen te adresseren terwijl we verantwoord en duurzaam blijven produceren in Dordrecht: essentiële materialen voor medische toepassingen, halfgeleiders, schone energie, defensie en de auto-industrie in heel Europa.'
Bron foto: Archief.
(tot zover de visie van Chemours)