Brief met verzoek om aandacht voor artikel 1 grondwet krijgt positief politiek onthaal
DORDRECHT - De roep om artikel 1 in de grondwet in Dordrecht meer zichtbaar te maken, mocht zich zaterdag in een gesprek in Studio De Witt van RTV Dordrecht verheugen op een positief politiek onthaal.
Karin Boom (VVD-raadslid), Inge Stevens (PvdA), en Kitty Kruger (raadslid GroenLinks) spraken zich positief uit over de brief die door 26 organisaties en inwoners aan de gemeenteraad was gestuurd.
Zij gaven ook aan dat het onderwerp om aandacht te geven aan artikel 1 al langer speelt binnen de gemeenteraad. Ook werd verwezen naar de nieuwjaarstoespraak van waarnemend burgemeester Peter van der Velden, die zich uitsprak tegen polarisatie. De politieke vertegenwoordigers van VVD, PvdA, en GroenLinks benadrukten dat het draait om meer respect voor elkaar.
Zo is al aangegeven dat in het toekomstige stadskantoor - dat het Dordthuis aan de Spuiboulevard wordt - ook aandacht komt voor de tekst van artikel 1. De raadsleden benadrukten echter dat het niet alleen gaat om de tekst zelf, maar vooral om bewustwording. Aan een tekst lopen mensen wellicht na een jaar achteloos voorbij.
Artikel 1:
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid, of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Ahmet Polat
Namens het Interreligieus Platform, dat samen met de 26 ondertekenaars artikel 1 opnieuw onder de aandacht bracht, was Ahmet Polat betrokken bij het gesprek in Studio De Witt. "Het gaat ons om het op gang brengen van de dialoog," zei hij tegen presentator Ben Corino.
In het platform zijn verschillende geloofs- en maatschappelijke stromingen betrokken, die vanuit respect spreken over eenheid in verscheidenheid. Vanuit het Platform Dordtse Kerken, het Platform Turkse Dordtenaren, het Dordts Joods Overleg, kerken en moskeeën werken al mensen mee. Het doel is om het contact verder te verstevigen en uit te breiden. De naam is anno 2025. In het verleden was ook enige tijd de Raad voor Levensbeschouwing actief, met als drijvende krachten de inmiddels overleden Gerrit Jan van der Kolm (Buitenwacht) en ds. Klaas Beuckens.
De 26 ondertekenaars van de brief aan gemeenteraad en college:
- Hans Berrevoets, voorzitter Platform Dordtse Kerken
- Ahmet Polat, voorzitter Platform Turkse Dordtenaren
- Edjo Frank, Joodse inwoner Dordrecht
- Habib Oubanabdellah, voorzitter Moskee Nour Zwijndrecht
- Abderrahmane Faraji, voorzitter Moskee Al Fath Dordrecht
- Haydar Polat, voorzitter Alevitisch Cultureel Centrum Dordrecht
- Sander Verschuur, RK-priester
- Sjaak Roos, Ambassade voor Vrede Dordrecht
- Evelien Plaisier, predikant
- Corrie van de Kraan, Interreligieus Platform
- Osman Bosuguy, voormalig raadslid Dordrecht
- Ahmet Karapinar, voormalig raadslid Dordrecht
- Idelette Otten, predikant Grote Kerk Dordrecht
- Rabbijn Peter Luijendijk
- Ds. Dick Steenks, predikant Ontmoetingskerk
- Marlies Kooiman, teamleider VluchtelingenWerk
- Gerda Bosdriesz, voormalig wethouder; actief bij VluchtelingenWerk
- Erna Bekkering, parochiaan van de Oud-Katholieke parochie van H. Maria Maior
- Bert van de Burgt, voormalig wethouder
- Matthijs Haak, predikant
- Mary Ruisch, voormalig raadslid Dordrecht
- Drs. Kees Klok, leraar geschiedenis en dichter
- Yvonne Verweij, VluchtelingenWerk Nederland
- Orhan Zengin, DID
- Alex Groen, VluchtelingenWerk
- Het Humanistisch Verbond Drechtsteden e.o., vertegenwoordigt 330 leden