Wervelende kerstshow van Celtic Steps in Kunstmin
DORDRECHT - Van 6 december tot en met 30 december 2024 toert het Ierse muziek- en dansgezelschap Celtic Steps door Nederland met het programma “An Irish Christmas”. Een wervelende combinatie van traditionele Ierse muziek, zang en vooral dans. Afgelopen zaterdag waren ze in Kunstmin, in een uitverkochte grote zaal.
Riverdance
We gaan even terug in de tijd. Zo met het naderen van de laatste uren van dit jaar is dat ook wel een geschikt moment. Het Eurovisie Songfestival van 1993 was voor de tweede achtereenvolgende keer gewonnen door Ierland. Dat is geen toeval, want Ieren kunnen muziek maken! Ook in 1994 mocht Ierland het Songfestival organiseren. Het werd een historisch festival. Niet zo zeer omdat Ierland voor de derde achtereenvolgende keer het festival won met uiteraard een mooi zacht liedje, gezongen door twee mannen die zichzelf begeleidden op piano en gitaar. Er is in het Eurovisie songfestival altijd een moment dat moet worden opgevuld door het organiserend land. Dat gebeurt dan met promotiefilmpjes, een vals zingende Madonna of presentatoren die een rij flauwe grappen aaneenrijgen. In Dublin 1994 niets van dit alles: de interval act Riverdance bevatte koorzang, solodans en een groepsdans met Ierse Keltische invloeden. De dans omvatte een soort tapdance maar dan op zijn Iers. Riverdance werd een avondvullend programma en ging de wereld over. De oorsprong van de Ierse dansvorm Riverdance zou wel eens kunnen liggen in de periode van de Engelse Bezetting begin vorige eeuw. Het was verboden om te dansen. De Ieren vonden een manier om dat verbod te omzeilen door achter halve deuren in schuren te gaan staan met de armen stijf naar beneden en alleen de benen het werk te laten doen. Een andere theorie is dat Ierse monniken dansen met armbewegingen te vulgair vonden en alleen danspassen met uitsluitend voetbewegingen toestonden… Eerlijk gezegd, ik geloof beide theorieën niet…
Traditionele Ierse Cultuur als topamusement
De traditionele Ierse dans en muziek in een modern jasje bleek een sensationele aantrekkingskracht te hebben op een groot publiek. Tot op de dag van vandaag, nu in de vorm van een heuse Kerstshow van zang- en dansgezelschap Celtic Steps.
In een kerstshow moet je geen vernieuwingen of verrassingen verwachten. Bij Celtic Steps gaat het dan ook om topentertainment en om het delen van de passie voor Ierse muziek, dans en zang.
Een paar weken geleden mochten we in dezelfde grote zaal nog genieten van ‘Het Zwanenmeer’, met daarin de gracieuze zwaantjes die in perfecte synchronie dansen uitvoerden. Nu waren het jonge Ierse dansers en danseressen die imponeerden met perfecte dansuitvoeringen.
Vooral dankzij de muziek waanden we ons even in een echte Ierse pub, waar een groep muzikanten voor de sfeer zorgt. Alsof hij aan de bar zat, praatte David Rea alles losjes aan elkaar. Hij vertelde over Ierse instrumenten als de Tin Whistle en zijn eigen instrument de Bodhrán, een Ierse drum, gemaakt van de huid van een geit. De viool werd even een fiddle.
De Keltische meer mysterieuze atmosferen zagen we terugkomen. Daar zorgde vooral de zangeres Celesta da Vinci voor. Als een soort Enya schreed de zangeres tussen de dansers door om met haar prachtige sopraanstem klassieke Ierse liedjes te zingen, afgewisseld met overbekende Christmas Carols. We kennen allemaal ‘Oh Danny Boy’, voor mij bekend geworden door Jim Reeves. Het is een oud Iers melodietje dat later een evergreen werd, zaterdagavond prachtig gezongen door Celesta. Andere klassieke Ierse liedjes, ooit gezongen door de Dubliners en Van Morrison, die zaterdagavond klonken: ‘Will Ye Go Lassie Go’ en het mysterieuze ‘Carrickfergus’.
En laat Celesta Da Vinci nu een jonge Nederlandse zangeres zijn die nog bij haar ouders in Beuningen woont.
Kerstmis was eigenlijk voorbij, maar zaterdagavond klonken toch weer even ‘Carol of the Bells’, ‘The First Noël’ en ‘Silent Night’, het laatste uiteraard uit volle borst meegezongen door een enthousiast Dordts publiek.
Volgend jaar weer!
Gezien en gehoord in de grote zaal van Kunstmin:
Celtic Steps met ‘An irish Christmas’
Binnenkort meer dans in Kunstmin:
Isabelle Beernaert: La Dame en Noir, vrijdag 17 januari 2025
Scapino Ballet: Cathedral, vrijdag 28 februari 2025