Kerstsferen in de Wilhelminakerk met Merwe's Oratorium en koorschool Dordrecht
DORDRECHT - Zelf heb ik nooit in een koor gezongen. Dat moet ik de leden van dat eventuele koor waar ik me dan bij zou aansluiten ook niet aandoen. Lang geleden, mijn dochters bevonden zich in de heerlijkste tijd van hun leven, de puberteit, spraken zij een oneindig en bruut veto uit over mijn eventuele openbare zangaspiraties. Ze hadden gelijk en bovendien, ik faciliteer liever, of ik schrijf er liever stukjes over.
Carols Concert
De toch al in kerstsferen opbloeiende mooie binnenstad beleefde donderdagavond een nieuwe dimensie wat betreft de kerstgedachte. In de Wilhelminakerk zorgden de Merwe’s Oratorium Vereniging en de Koorschool voor een mooie kerstsfeer met hun Carols Concert. Dit alles onder leiding van dirigent Gilles Michels, dirigent van het oratorium en Ingrid Roig, muzikaal leidster van de Koorschool.
Begeleid door Caecilia Boschman achter de vleugel, harpisten Elsbeth Verheij en Davy van der Hoeven en Robert van Herk achter het orgel konden we in een volle Wilhelminakerk genieten van overwegend Engelse Carols, bekend en minder bekend. Om mee te zingen maar vooral toch om naar te luisteren.
Het koor startte het mooie ronde programma met “O come, all ye faithfull”, in Nederland zingen we op Kerstnacht de vertaling ervan, ‘Komt allen tezamen’. De melodie wordt toegeschreven aan John Francis Wade (1711–1786). Het is altijd een feest om alleen al van zo’n lied de geschiedenis uit te zoeken. Dat kan dan tot een weliswaar leesbaar maar erg lang essay leiden. Dat bewaar ik maar voor mijn boek over muziek dat ik nooit zal schrijven… Het boeiende programma staat overigens vol met dit soort Carols waar een heel verleden achter schuil gaat. De laatste Carol Song van de avond “Hark! The Herald-Angels sing”, is een lied van Felix Mendelssohn, in Nederland bekend als “Hoort de Eng’len Zingen”. Mendelssohn schreef dit lied in 1840 ter gelegenheid van het 400 jarig jubileumfeest van de uitvinding van de boekdrukkunst (de Gutenberg-cantate).
Koorschool
Tussen dit evergreengeweld aan het begin en einde van de boeiende avond kregen de kinderen van de Koorschool Dordrecht uitgebreid de gelegenheid om hun engelengeluid te doen klinken. In sommige stukken zongen Oratorium en Koorschool samen. Op twee momenten zong de school onder de bezielende leiding van Ingrid Roig een serie fraaie kerstliederen. Daar zaten wat mij betreft wel twee hoogtepunten bij: ‘Byla Cesta, Byla Uslapana’, een traditioneel Tsjechisch kerstlied en ‘Entre le boeuf et l’âne gris’. Dit laatste is één van de oudste Franse kerstliedjes die nog steeds wordt gezongen, het lied van de os en de grijze ezel, eigenlijk een wiegeliedje, maar zo mooi en zo mooi gezongen ook.
Benjamin Britten
Vanuit zo’n boeiend programma uitgevoerd door twee fantastische zanggroepen en begeleiding, kun je eindeloos verhalen blijven vertellen. Laat ik me nog even beperken tot één van de speciale onderdelen van het programma:‘A Ceremony of Carols’van Benjamin Britten.
De pacifistische Britten was voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog met zijn partner, tenor Peter Pears, uitgeweken naar Noord-Amerika. Tegen alle adviezen in besloten ze in 1942 terug te keren. Heimwee was een belangrijke factor. Het duo verlangde terug naar hun inspirerende vertrouwde omgeving thuis. Tijdens de gevaarlijke bootreis, met dreigende Duitse onderzeeërs in de buurt, werkte Britten aan twee stukken: ‘Hymn to St. Cecilla’ en ‘A Ceremony of Carols’. Hij had niet veel meer bij zich dan een handharp en een bloemlezing met korte Engelse gedichten. Beide stukken horen inmiddels tot het zeer gangbare koorrepertoire en Britten’s Carols worden jaarlijks overal in de wereld gezongen.
Tijdens een TV-interview zei Britten ooit eens: ”Music expresses the emotions of a human being”. Zijn muziek brengt dat bij mij altijd los. Of het nu de relatief korte pareltjes zijn, verzameld in zijn Carols, of het monumentale ‘War Requiem’.
Er werd donderdagavond niet alleen gezongen in de Wilhelminakerk. Caecilia Boschman, de Dordtse pianiste, speelde als intermezzo de vierde nocturne van John Field, grondlegger van deze muziekvorm. Het melodieuze stuk kan de vergelijking met de overbekende nocturnes van Fréderic Chopin glansrijk doorstaan. En zeker als Caecilia Boschman het speelt.
Laat ik mijn terugblik op een prachtige avond vol zang besluiten met de slotregels uit ‘Antiphon’ van Ralph Vaughan Williams die gisteravond ook al door de koepelkerk galmde, op een tijdstip waarbij de jongere leden van de koorschool eigenlijk al lang op bed hadden moeten liggen… En gingen hun ouders / grootouders na afloop nog aan de gluhwein ook!
Let all the world in every corner sing,
My God and King
Gehoord op donderdag 19 december in de Wilhelminakerk:
Carols Concert, uitgevoerd door het Merwe’s Oratorium Vereniging in samenwerking met Koorschool Dordrecht
Onder leiding van Gilles Michels en Ingrid Roig
Begeleiding: Caecilia Boschman, piano; Robert van Herk, orgel; Elsbeth Verheij en Davy van der Hoeven: harp
Tips voor de komende dagen in Dordrecht:
Zaterdag 21 december, 20 uur en Zondag 22 december, 14.30 uur in de Trinitatiskapel: Orpheus Ensemble, met een kerstprogramma, meer informatie op de website van het Orpheus Ensemble
Zondag 22 december, 11.00 uur in het Energiehuis: Camerata RCO, bestaande uit leden van het Concertgebouworkest, met onder meer pianokwartetten van Mahler en Fauré. Zie ook de website van Kunstmin.