De Dordtse taalkenner van de streektaal rond Zwartsluis (ov) ALBERT TULP (96) overleden
DORDRECHT - In de omgeving van Zwartsluis en Steenwijk alom gewaardeerde streektaalkenner ALBERT TULP, die in 1940 Dordtenaar werd, is op 96-jarige leeftijd overleden. De oud-leraar van de Prinses Julianascholengemeenschap zal vrijdag 13 december – na een dankdienst in de Kruiskerk aan de Vrieseweg 64 – op begraafplaats Zuidendijk worden begraven. (Overlijdensbericht in Dordt Centraal, pagina 4).
Albert Tulp deed veel onderzoek naar familie- en kerkelijke historie in de omgeving van zijn geboorteplaats. Hij zorgde ook voor een standaardwerk over het zogeheten Steenwijks dialect. Dat wordt ook het Stellingwerfs genoemd in het noorden van Overijssel, tegen Friesland aan en over de provinciegrens in Zuid-Friesland. Tulp zei eens in een gesprek met de krant ook wel vol trots dat hij hierin als expert werd gezien. De resultaten van zijn werk zijn ook in archieven terecht gekomen in Overijssel.
Een bron geeft daarover de volgende info:
Albert Tulp (Zwartsluis, ca. 1928) verhuisde in 1940 naar Dordrecht en ging daar naar het christelijk lyceum en de kweekschool voor onderwijzers. Tulp werd onderwijzer in die omgeving, maar hield een band met Zwartsluis. Hij schreef in de Sluziger Kroniek in het Nederlands over gebeurtenissen uit zijn jeugd aan de Zomerdijk en over opmerkelijke vondsten in het gemeentearchief. Ook schreef hij verhalen in de streektaal van Zwartsluis, waaronder Zörg; over Leutien van de Stouwe, De bewaarskoele, De plisies, De sedaotn en Boerenleven tussen Möppelt en de Sluus.
In boekvorm verschenen van zijn hand onder meer Ik zèg oe: een bundel verhalen in het Sluzigers en Gitziel: ... ben ik van Duitsen bloed. Daarnaast beschreef Tulp de Sluziger streektaal en grammatica uitgebreid in werken zoals Veel voorkomende werkwoorden in het Sluzigers, Woordenlijst in het Sluzigers en Het Spellingwoordenboek van het dialect van Zwartsluis.
(Zwartsluis is een Nederlands dorp en een Nederlandse havenplaats in de gemeente Zwartewaterland, Overijssel, gelegen op de plek waar het Zwarte Water en het Meppelerdiep samenkomen. Op 1 januari 2023 telt het dorp 4.955 inwoners. Iemand uit Zwartsluis wordt in het regionaal dialect een Sluziger of Bleistarte genoemd.Wikipedia)