Bredere aanpak straatintimidatie, maar met ander meldpunt
DORDRECHT - De gemeente Dordrecht zet extra stappen om straatintimidatie aan te pakken. Daarbij wordt gewerkt aan vervanging voor de app Stop Straatintimidatie. Deze app, waarmee meldingen van straatintimidatie kunnen worden gedaan, wordt te weinig gebruikt.
Sinds de start in 2022 zijn er slechts 46 meldingen binnengekomen via de Stop Straatintimidatie app. Dit ondanks meerdere campagnes om de bekendheid te vergroten. Deze hoeveelheid meldingen geeft ons te weinig inzicht in waar en wanneer dit vooral speelt en helpt niet bij de verdere aanpak.
Nieuw meldpunt
We werken aan een andere manier van meldingen doen, mogelijk via de Fixi-app. Deze app is al bekend bij Dordtenaren als het gaat om overlast melden. We zorgen daarbij voor doorverwijzing naar hulp en laten zien dat straatintimidatie niet normaal is. De Stop Straatintimidatie app blijft in de lucht totdat we het nieuwe meldpunt hebben ingericht.
De aanpak
De gemeente Dordrecht werkt actief aan een bredere aanpak van straatintimidatie. Dordrecht doet mee aan het programma Veilige Steden. Dit programma zet zich in voor meer sociale veiligheid voor vrouwen en LHBTI+'ers in de openbare ruimte.
Voorbeelden van de aanpak zijn:
• Lesprogramma’s: Scholen krijgen het speciaal hiervoor ontwikkelde lesprogramma van Theater Tortilla over het aangeven van grenzen, respectvol gedrag en sociale veiligheid.
• Samenwerking met partners: De gemeente werkt samen met horeca, openbaar vervoer en andere organisaties om veilige plekken te creëren.
• Communicatie: Campagnes maken mensen bewust dat straatintimidatie niet oké is. Daarbij richten we ons op omstanders. Mensen worden gestimuleerd om in te grijpen en te laten zien dat straatintimidatie niet wordt geaccepteerd.
Handhaving van straatintimidatie
Vanaf 1 juli 2024 is seksuele straatintimidatie strafbaar. Dordrecht wil dit probleem stevig aanpakken en heeft zich aangemeld voor de uitbreiding van de landelijke pilot waarbij het voor BOA’s mogelijk is om hierop te handhaven. Dordrecht hoopt toegelaten te worden tot deze pilot, zodat de aanpak van straatintimidatie versterkt wordt.
Straatintimidatie niet getolereerd
Straatintimidatie blijft een serieus probleem, vooral voor vrouwen en LHBTI+'ers. De gemeente blijft werken aan een veilige stad, waarin straatintimidatie niet wordt getolereerd. We hebben daarbij geleerd van de afgelopen jaren, van andere gemeentes en van onze kennispartner Movisie.