Ton Delemarre: "Dordtse helden en heldin verdienen een standbeeld"
DORDRECHT - Op het eiland van Dordrecht staan nergens langs de waterkant beelden of beeldhouwwerken. De regio doet het veel beter.
Het cultureel geweten van de stad, Ton Delemarre (91), onthult dit vandaag in Dordt Centraal: "Er staan dertig beeldhouwwerken langs de oever in Papendrecht, vijf in Alblasserdam, zestig in Zwijndrecht, nul in Dordrecht."
De kop boven het artikel, als opening van pagina 3, luidt: Dordtse helden en heldin verdienen een standbeeld. Daarbij gaat het om Dicke, Buddingh’ en Naeff. De krant gaat ervan uit dat binnenkort ook het gedicht Op dit eiland van Buddingh' weer terugkeert op een witte muur nabij het Buddingh'plein. De opzet is dat er donderdag 28 november de letters worden teruggebracht.
Delemarre
Hij kreeg al bijval van dichter Kees (C.A.) Klok, Hans Berrevoets, voorzitter van het Buddingh’-Genootschap, en columnist Thijs Blom vanDordt Centraal. Berrevoets voegt aan steun voor het dubbelstandbeeld nog een vrouw toe: de eerste vrouwelijke ereburger van de stad, Top Naeff, verdient ook een standbeeld.
Waterkant Mesman
In het verleden zijn vaker tevergeefs pleidooien gehouden voor de verbeelding van de historie langs de Dordtse waterkant. Medewerker vanDordt Centraal, Henk Mesman, vindt dat de Franse bezetting tot november 1814 van de stad in beeld zou moeten komen, bijvoorbeeld met aandacht voor kapitein Trippenzee en Lawenden. Zij voorkwamen dat de Franse troepen vanaf de Papendrechtse zijde terugkwamen op het eiland van Dordt en een slachting hadden kunnen aanrichten.
Ad van den Boogaard
De Eerste Wereldoorlog heeft ook nergens een markeringspunt. Ad van den Boogaard (1947-2021) schreef een standaardwerk over die periode vanuit het Dordtse perspectief. "In het land zijn honderd plekken met een herinneringsteken aan de oorlog van 1914-1918 en gebeurtenissen in Nederland. De Buiten Walevest en de Buiten Kalkhaven zijn wat Ad betreft plekken die een historische markering verdienen. Daar kwamen vluchtelingen uit bezet België en later krijgsgevangenen in aanraking met Dordrecht." De politiek werkte niet mee aan dit pleidooi langs de waterkant.
Columnist
Kees Thies, columnist vanAD De Dordtenaar, sprak al eerder uit voor een standbeeld voor de twee ereburgers. Henk Mesman schreef er ook over inDordt Centraal.