Voldoet jouw sportclub al aan de basiseisen voor sociaal veilige sport?
DORDRECHT - Veilige sport voor iedereen begint met een goede basis. De gemeente Dordrecht werkt daarom vanaf 1 januari 2025 alleen nog samen met sportaanbieders die voldoen aan de basiseisen voor een sociaal veilige sportomgeving.
Het gaat dan om de volgende eisen:
1. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
De sportaanbieder stelt een VOG verplicht voor alle trainers en begeleiders die werken met jeugd of kwetsbare doelgroepen. Deze is gratis aan te vragen voor vrijwilligers bij sportverenigingen.
2. Vertrouwenscontactpersoon
De sportaanbieder zorgt dat er een vertrouwenscontactpersoon is aangesteld op de sportclub en dat deze bekend is bij de leden.
3. Verenigingsbrede gedragscode
De sportaanbieder laat de trainers en begeleiders de gedragscode van NOC*NSF of de eigen gedragscode van de sportaanbieder onderschrijven.
Verplichting
Voldoen clubs hier niet aan, dan heeft dat gevolgen voor alle vormen van clubondersteuning, zoals bijvoorbeeld subsidies, schoolsport, verhuur van accommodaties, sportstimulering en sportpromotie.
“In Dordrecht moet je vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten”, aldus sportwethouder Marc Merx. “Grensoverschrijdend gedrag hoort hier absoluut niet thuis. Daar moet je als gemeente en als sportaanbieder streng op zijn. Want de impact en gevolgen als het mis gaat zijn enorm.”
Advies: vakkundig geschoolde trainer-coaches
NOC*NSF stelt daarbij als vierde basiseis dat clubs vakkundig geschoolde trainer-coaches moeten hebben. Door signalen van clubs wordt deze vierde basiseis in Dordrecht voorlopig niet als eis gezien, maar als advies.
Ondersteuning
Vanuit de gemeente Dordrecht hebben de clubs het afgelopen jaar op verschillende manieren ondersteuning en begeleiding gekregen om te voldoen aan de basiseisen. Dit met topscheidsrechter Danny Makkelie als ambassadeur. We zien dan ook dat clubs ermee bezig zijn. De basiseisen moeten vervolgens wel nog worden geüpload in het platform Clubbase. Dat moeten de meeste clubs nog doen.
Kunstrijvereniging De Drechtsteden Dordrecht (DDD) heeft daarbij een voortrekkersrol en is ook te zien in de landelijke campagne van NOC*NSF over dit thema.
Bestuurslid Stefan Sijswerda: “Een ijsbaan is meer dan alleen een plek om te schaatsen. Het is een thuis waar iedereen zich welkom, gerespecteerd en veilig moet voelen. Een sociaal veilige omgeving is de basis voor groei, plezier en vriendschap voor alle leden van onze kunstschaatsvereniging.”
Ook ondernemende sportaanbieders
Dordrecht stelt de basiseisen niet alleen verplicht voor verenigingen die zijn aangesloten bij NOC*NSF. De eisen gelden ook voor ondernemende sportaanbieders die met de gemeente samenwerken.
Wil je weten of jouw club voldoet aan de basiseisen? Trek hierover aan de bel bij je sportclub.
De aandacht voor sociaal veilige sport is onderdeel van de Sportvisie 2030: Niemand Buitenspel in Dordrecht.