De nieuwe burgemeester van Dordrecht is vooral een locale bestuurder van elders
DORDRECHT - Historisch gezien is de kans het grootst dat de nieuwe burgemeester van Dordrecht een burgemeester uit een kleinere gemeente van elders zal zijn.
De negen eerste burgers van Dordt in de laatste honderd jaar waren in zes gevallen kandidaten met burgemeesterservaring. Als we locoburgemeester/wethouder Jan van Zuuren meetellen, die in 1973 werd benoemd, is de score van bestuurders uit het lokale bestuur zelfs 7 uit 9.
De uitzonderingen waren er twee: Jan Noorland was provinciaal VVD-bestuurder, die Kamerlid Arie van der Hek (PvdA) achter zich liet. Van der Hek had vooraf zijn kandidatuur bekendgemaakt in een vraaggesprek met dagblad De Dordtenaar. Noorland werd in oktober 1984 tijdens een congres van zijn serviceclub in Vlissingen door VVD-fractievoorzitter Theo Brans warmgemaakt voor Dordrecht. Mr. J.J. van der Lee, die in 1966 aantrad, was een hoge ambtenaar bij de EEG in Brussel.
Straat
Een eeuw burgemeesters van Dordrecht, waarbij de eerste burgers Bandell, Noorland, Van Zuuren, Van der Lee en Bleeker een straat naar zich genoemd kregen op industriegebied Dordtse Kil IV, klinkt veel lokaler dan de kandidaten vandaag in AD De Dordtenaar in een artikel van Albert Sok.
Ad van den Herik stelde in de tv-uitzending van RTV Dordrecht de Dordtse Sint-Sinterklaas voor aan waarnemend burgemeester Peter van der Velde. De commissaris van de Koning, Wouter Kolff, keek ook op een afstand bij de kade naar de intocht.
Opzet
De opzet is dat op 2 april 2025 de nieuwe burgemeester wordt benoemd op basis van een verkiezing door de gemeenteraad. De uitslag wordt normaal als unaniem bekendgemaakt.
Wouter Kolff kwam als burgemeester over uit Veenendaal (2017), Arno Brok uit Sneek (2010), Ronald Bandell uit Alkmaar (2000), Jan Noorland, gedeputeerde Zuid-Holland (1985), Jan H. van Zuuren, wethouder en locoburgemeester Dordrecht (1973), Mr. J.J. van der Lee, hoge ambtenaar bij de Europese Gemeenschap (1966). Van der Lee was kabinetschef voor Eurocommissaris Sicco Mansholt. Jan Van der Dussen (1951) kwam als burgemeester uit Hengelo. Jacob Bleeker. Deze burgemeester kwam over uit Opsterland. In de oorlog werd hij in 1943 uit zijn ambt gezet voor een NSB-burgemeester. In 1945 hing het verzet hem op de trappen van het stadhuis weer de ambtsketen om. Pieter Leonard de Gaaij Fortman: kwam uit Ridderkerk in 1923 naar Dordt toe (hij was zes maanden eerste burger van Ridderkerk en werd geëerd met een straat).
Het is wel markant te noemen dat De Gaaij Fortman, die buiten de stad veel onderscheidingen had gekregen, nooit met een straatnaam werd geëerd. De Gaay werd meerdere keren koninklijk onderscheiden: hij was ridder 4e klasse van de Militaire Willems-Orde (1903), ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving daarnaast het Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven en de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon voor het met eigen levensgevaar redden van een kind. Zijn opvolger in Dordrecht, Bleeker, hielp hem in de oorlogsjaren ook met onderduiken.
In december 2025 is het 150 jaar geleden dat De Gaaij werd geboren.