Henk Mesman wil de historie graag ,,levendig" presenteren 13 november in Ontmoetingskerk
DORDRECHT - Henk Mesman schrijft al meer dan acht jaar over historische onderwerpen in de weekkrant Dordt Centraal. Aanstaande woensdag is hij vanaf 10 uur te gast op het open huis in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg 3. Dit programma bestaat al zeventien jaar en mag zich twee keer per maand verheugen op veel belangstellenden. Henk Mesman is vaker geweest. Zijn kracht is dat hij in zijn eigen stijl graag de historie "levendig" wil presenteren.
Een aantal jaren geleden vroeg hij ook op die wijze in het tv-programma van Ad van den Herik (bij RTV Dordrecht) aandacht voor vakantie in eigen stad. Om de kijkers ook in beelden direct aan te spreken, droeg hij een speciale hoed. Hij trok zo door de stad, met Ad van den Herik als vragensteller en Fokko van der Straaten als cameraman.
Wat betreft Henk, hij ziet nog voldoende mogelijkheden om in eigen stad op vakantie te gaan. Hij hoopt dan ook een beeld te helpen duiden van C. Buddingh’. Eerder steunde hij het plan van Ton Delemarre en Ada 'd Hamecourt om deze dichter in een beeld vast te leggen. Ook illustrator Otto Dicke wordt genoemd voor een standbeeld.
Open huis
Henk is met verhalen van dichtbij en verder weg een bekende op het open huis in de kerk. Op voorhand wordt een boeiende lezing verwacht van Mesman. Ditmaal zal hij een zeeslag voor de kust van Walcheren behandelen, waarbij hij stap voor stap de mensen wil meenemen in het verloop van de slag op zee (aankondiging onderaan dit nieuwsbericht).
Idelette Reehorst coördineert nu het open huis. Een opkomst op de woensdagmorgen van 80-90 mensen is geen uitzondering. Mensen uit andere wijken weten de weg naar Sterrenburg 3 en de Ontmoetingskerk goed te vinden, want de buslijnen 5 en 7 eindigen voor de deur.
Brood en rozen
Mesman probeert ook met succes de geschiedenis te actualiseren in Dordt Centraal. Dat levert nieuws op. Zo wees hij er enkele weken geleden op dat het vrouwenhuis Brood en Rozen in 2025 een halve eeuw geschiedenis zal hebben. Hij hoopt vooral op activiteiten rond Internationale Vrouwendag op 8 maart. Dat hij hierover wil schrijven, komt ook door de inspiratie van zijn oma Roodzant, die vooral voor de Tweede Wereldoorlog als schaakster op wereldschaal bekend stond.
De wijkkrant De Sterrenburger liet enkele maanden geleden Henk aan het woord. Hij is dan wel een geboren Rotterdammer, maar woont al bijna vijftig jaar in Sterrenburg.
Zijn belangstelling voor geschiedenis begon al op de lagere school en is eigenlijk nooit minder geworden. Henk werkte tot aan zijn pensionering als docent Elektrotechniek en deed niets met zijn passie voor geschiedenis. Die kwam pas volledig tot bloei na zijn pensionering tijdens het volgen van een cursus ‘Dordtologie.’
Henk vertelt hoe het de afgelopen jaren verder is gegaan: “Dat was een cursus over de geschiedenis van Dordrecht. De cursus werd gegeven door Kees Weltevrede. Tijdens de cursus werd er gevraagd wie er wilde meewerken om dingen uit te zoeken in het archief voor het schrijven van een boek over Dordtenaren onder Napoleon, en zo ben ik er eigenlijk mee begonnen.” Henk vervolgt: “Geschiedenis boeit ontzettend. Het is de achteruitkijkspiegel van het leven. Als je de geschiedenis begrijpt, begrijp je ook wat je in de toekomst mogelijk te wachten staat. Het decor is een beetje anders, maar dingen werken vaak hetzelfde.”
Tot zover De Sterrenburger over Henk Mesman.
Op woensdag 13 oktober zal Henk Mesman een lezing verzorgen over de zeeslag voor Walcheren uit 1673, tussen de Engels-Franse vloot en de Nederlandse. In de jaren twintig van de vorige eeuw heeft de Nederlandse kapitein-luitenant ter zee J.C.M. Warnsinck een grondig onderzoek gedaan naar deze zeeslag. Daartoe bestudeerde hij logboeken van zowel Franse, Engelse als Nederlandse kapiteins en commandeurs. Hij maakte van zijn conclusies zeer gedetailleerde tekeningen van het verloop van de zeeslag, van uur tot uur. Henk Mesman heeft van dit boek een uitgebreide PowerPoint-presentatie gemaakt. Tevens gaat hij dieper in op de schepen waarmee gevochten werd, wapens, zeiltechnieken, strijdstrategieën en chirurgijnswerk.
Iedereen is deze morgen van harte welkom! Inloop vanaf 9.45 uur, de lezing begint om 10.15 uur en er is een pauze. De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk, halte Lunenburgplein.