Kroegcollege: ‘Een twee-in-eentje’
DORDRECHT - Het traditionele kroegcollege vindt normaal gesproken op iedere eerste donderdagavond van de maand om 20:00 uur plaats in Visser’s Poffertjes aan de Groenmarkt. Dit keer een half uur vroeger omdat het een bijzonder college betreft, want er werden twee boeken gepresenteerd en toegelicht door Hagenees Erick Kila en Dordtenaar Kees Klok.
De tekst gaat onder de foto's verder
Na een drukke gezellige inloop heet gastheer Kees Klok iedereen welkom en na een korte inleiding, en met de boodschap dat er in de pauze genoten kan worden van de overheerlijke Vietnamese loempia’s van zijn collega-vriend meneer Tran, trapt om half acht journalist en criticus Erick Kila af met een samenvatting van zijn boek ‘De nerveuze vrouw en andere literaire beschouwingen’.
Hij beschrijft daarin de hoge en lage kringen van zijn woonplaats in de jaren - eind 19e - begin 20e eeuw. Over de grote verschillen tussen beide kringen. Dat mensen zich daartegen gingen verzetten.
Erick ging nog verder terug in de tijd en maakte bewust of onbewust een bruggetje naar de boekbespreking van Kees over ‘het Griekse’.
Zo vertelde hij over Diogenes: de filosoof die als banneling in Athene was beland. De wijsgeer sloot zich aan bij de filosofische school van de cynici. Hij verzette zich tegen de waarden van een maatschappij, die hij als corrupt beschouwde.
De filosoof Plato noemde hem ‘de hond’. Dit omdat hij zich als hond gedroeg. Hij blafte iedereen af en leefde in een stenen pot ergens op de Agora onder aan de Acropolis.
Diogenes werd berucht vanwege zijn filosofische stunts , zoals het overdag dragen van een lamp, waarbij hij beweerde op zoek te zijn naar een eerlijke man, omdat hij de mensen om hem heen als oneerlijk en irrationeel beschouwde.
Dergelijke voorbeelden worden in het boek van Erick beschreven.
Kees vertelt dat zijn boek, ‘Griekse en Cypriotische besognes´ niet gaat over de Godenwereld, maar over de moderne zaken in het huidige Griekenland en Cyprus. Hij beschrijft hoe de geschiedenis en gebeurtenissen uit het eerste kwart van de 21e eeuw invloed hebben gehad op zijn werk en welke thema's de rode draad vormen in zijn columns en artikelen die hij 22 jaar lang, en vier keer per jaar, had geschreven voor het blad ´Griekenland Magazine´.
Toen hij te horen kreeg dat het blad ´ging verjongen´ is hij gestopt, maar vond het zonde om de 88 artikelen in de prullenbak te gooien en maakte in zijn geliefde Thessaloniki een selectie van de leukste ´schrijfsels´.
Met twinkelende ogen vertelt hij over zijn prachtige tijd in Griekenland, over de gastvrijheid die hij nog steeds voelt als hij weer in dat land is. Dat de familie van zijn overleden vrouw Stella nog steeds diep in zijn hart zit. Maar ook over de rare zaken als windmolens in het prachtige landschap terwijl het land een overvloed aan zonuren heeft. Dat het land ook een schaduwzijde kent en dat je nog steeds merkt dat er een burgeroorlog is geweest. Dat de Griek bepaald geen heer in het verkeer is. Dergelijke zaken kom je in het boek tegen.
Vervolgens leest hij twee artikelen voor. Als ´Griekenlandkenner´ werd ik bij zijn eerste verhaal meteen teruggeworpen naar de jaren 80 van de vorige eeuw. We maakten toen onze eerste ´Klassieke rondreis´ door Griekenland en kwamen op één van de dagen in Delphi.
Het verhaal heet ´De navel van de wereld´.
Hij maakte met een schoolklas een excursie naar Delphi. In eerste instantie mocht hij niet zelf voor gids ‘spelen’, maar uiteindelijk toch weer wel en dat de leerlingen uit zijn hand aten. Dat zij stil werden van het prachtig gelegen Apollo heiligdom in het Parnassosgebergte waar in de winter ook geskied wordt. Maar hij vertelde ook waarom Delphi in de oudheid het ´centrum van de wereld´ werd genoemd.
(Dat Zeus, de oppergod van de oude Grieken, op zoek was naar het centrum van de wereld waar hij over heerste. Hij liet vanuit de twee uithoeken van de aarde een adelaar opstijgen, en de vogels kwamen in Delphi bij elkaar.)
Lachend vertelde hij dat zijn leerlingen op de terugweg richting Athene bij het klooster Osios Loukas toch wel vreemd opkeken omdat er om elke korte broek en bloot t-shirt, een lange rok moest. “Zijn ze hier soms nog in de Middeleeuwen!”
Het tweede verhaal heette ‘Modderbad’.
Smeuïg vertelt hij over het avontuur op het eiland Samothraki. Dat Stella en hij in de veronderstelling waren geweest dat ze naar thermische baden zouden gaan, maar dat ze uiteindelijk ‘monter en fris’ werden in een naar rotte eieren ruikend modderbad.
Tijdens de korte pauze genoot iedereen van de Vietnamese loempia’s met overheerlijke saus en een snel drankje.
Vervolgens las Erick een verhaal voor over het geestelijke leven van de Amerikanen met in de hoofdrol ene Jason en 'de kerk van de tienpotige God'.
Kees lichtte nog even toe waarom hij geen Cypriotisch verhaal zou voorlezen (het moet tenslotte toch ook een vrolijke college worden ;) ).
In het verhaal ‘Openbare ruimte’ heeft hij het over de tweede hoofdstad van het land. Thessaloniki wordt niet voor niets de ‘Stad van de Barbaren’ genoemd. Je zult over de auto’s moeten lopen om aan de overkant te komen (creatief parkeren). Het vuil zwerft echt overal! In 2007 had men het al over een metro, nu nog steeds.
Met ‘Schoolperikelen’ besluit Kees het college. In Griekenland maken de leraren veel minder lesuren dan hier in Nederland. De leerlingen des te meer. De leraren geven namelijk na de normale lessen ook particuliere bijles. (Ouders willen het liefst dat hun kroost naar de universiteit gaan.) Helaas leidt dit meestal tot werkeloosheid. De ingenieur heeft zelden de baan waarvoor hij leerde. Met het gevolg dat veel jongeren naar het buitenland vertrekken.
Gelukkig is het toerisme nog steeds een hele grote bron van inkomsten.
Rond een uur of negen werd het college afgesloten met de mededeling dat iedereen welkom was bij de leestafel om de boeken te kopen en desgewenst te laten signeren.
Dienstmededeling:
* Het kroegcollege van 5 december gaat wegens feestelijke omstandigheden niet door. De eerst volgende is op donderdag 2 januari om acht uur.
* De boeken kunnen ook besteld worden in de reguliere boekhandel (Nederland en Vlaanderen), via de webshop van boekhandel Vos & Van der Leer in Dordrecht (www.dordtsebestseller.nl) en via Bol.com
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Foto’s en bewerkingen: Ferry Visser
Bent u ook nieuwsgierig naar de schrijfsels van onze columnisten?
Klik dan HIER