Katan, Koopman, Keesmaat, Dicke, Kloos (2x), Van Bemmelen krijgen nieuw verhaal op Essenhof
DORDRECHT - De begraafplaats Essenhof, die op 1 juli 1829 werd geopend als algemene begraafplaats, is een plek vol verhalen. Eind 2021 omarmde wethouder Peter Heijkoop (toen verantwoordelijk voor Essenhof) het plan om de paden officiële straatnamen te geven.
Zijn opvolger, wethouder Marc Merx, heeft deze lijn doorgetrokken. Inmiddels hebben vijf plechtigheden plaatsgevonden rondom de onthulling van straatnamen. Op woensdag 13 november volgt de zesde plechtigheid, gewijd aan de tachtig jaar vergeten leider van de verzetsgroep "De Waarheid," Anne Koopman, die sinds begin 1947 een eregraf heeft op Essenhof.
Bij de naamgeving heeft de gemeente, op advies van de straatnamencommissie, recht willen doen aan de veelzijdigheid van de historie van de jaren 40-45 in Dordrecht. Hierdoor krijgen verzetsmensen en anderen uit meerdere kringen een naam, zoals: het gereformeerde verzet (Wilhelminakerk), politie (RK geloof), SDAP, Johan de Wittgymnasium en nu de Waarheidsgroep.
Het museum 40-45, onder leiding van voorzitter Ed Vermeulen, is nauw betrokken bij deze plechtigheden, mede omdat de naamgeving een directe relatie heeft met de oorlogsjaren 1940-1945.
De onthullingen tot nu toe:
Barend Katanpad
De laatste rabbijn van Dordrecht en omgeving wordt geëerd met het Barend J. Katanpad. Wethouder Marc Merx onthulde dit pad op 20 januari 2023, samen met familieleden en de Stichting Stolpersteine. Prof. Katan, een achterneef van de rabbijn, onthulde het bord mee. Het pad loopt richting de Joodse begraafplaats aan de Achterweg. Overigens spreken sommigen met hoop over Katan als "voorlopig de laatste rabbijn."
Lenie Dickepad
Op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2023, onthulden wethouder Chris van Benschop en familieleden het Lenie Dickepad in samenwerking met vrouwengroepen. Lenie Dicke staat symbool voor vrouwen in het verzet, en dankzij de aandacht voor haar heeft museum 40-45 meer vrouwelijke verzetsstrijders kunnen opsporen. Ze hoorde in de oorlog bij het verzet rondom de Wilhelminakerk.
Leendert Keesmaatpad
Het Leendert Keesmaatpad leidt naar zijn eregraf en werd op de eerste zondag van mei 2023 onthuld. Burgemeester Wouter Kolff onthulde het pad in aanwezigheid van 20 familieleden. Keesmaat, een van de "achttien doden" uit het gedicht van Jan Campert, stierf met psalm 43 op zijn lippen. Het kabinet van de burgemeester werkte mee aan de organisatie. Keesmaat heeft ook een link met de Wilhelminakerk.
Gijs van Bemmelenpad
Politieman Gijs van Bemmelen kreeg op 22 september 2023 zijn officiële straatnaam bij de oude ingang van de Essenhof. De familie en burgemeester Wouter Kolff verzorgden de onthulling. De korpsleiding van politie Zuid-Holland-Zuid werkte mee en agenten brachten hun omgebrachte collega een eresaluut. Dr. Frank van Riet, die promoveerde op de rol van de politie Rotterdam in de oorlogstijd en het boek "De Dordtse Affaire" schreef, hielp bij de organisatie. Van Bemmelen was RK en hoorde bij de parochie Antoniuskerk.
Diet en Jan Kloos dubbelpad
Het Johan de Witt-gymnasium en prof. Paul Sars (Universiteit Nijmegen) hebben, met steun van museum 40-45, het dubbelpad voor het verzetskoppel Diet en Jan Kloos op Essenhof onthuld. Jan werd vermoord, en Diet werd later een internationaal bekende operazangeres. Essenhof werd daarna genoemd tijdens een herdenking in het Nationaal Onderwijsmuseum op 27 september. Diet was leerling van het Johan de Witt gymnasium.
(museum 40-45 doet onderzoek).