Sneaky preview van de documentaire ‘De Biesbosch, Natuur in beweging’ in filmtheater DeWitt
DORDRECHT - De uitnodiging die ik kreeg om aanwezig te mogen zijn bij de Dordtse besloten vertoning van de film liet ik me niet ontglippen. Ik was niet de enige, want bij de inloop om kwart voor zeven was het al aardig druk.
Bij de uitnodiging stond (helaas) geen ‘dresscode’ vermeld. Ik had het wel leuk gevonden als erbij had gestaan dat iedereen verzocht werd om op kaplaarzen te komen.
Voor de zekerheid toch kaplaarzen meegenomen, want bij een dergelijke eerste voorstelling over een natuurdocumentaire verwachtte ik geen rode loper, maar een blubberige intree. De realiteit was anders, het werd (helaas) toch rood.
Er waren uiteraard veel vrienden en familieleden van de ‘vier Biesbosch musketiers’ aanwezig. De zaal was letterlijk en figuurlijk tot aan de nok toe vol.
De voorstelling werd om kwart over zeven door Geert ter Steeg, directeur van ‘DeWitt’ geopend. Hij stelde vervolgens een aantal vragen aan regisseur Bas Kakes.
De tekst gaat onder de foto's verder
Uiteraard ging het over het ontstaan van de film. Daarna namen Coen Koopmans en oud-boswachter - en Biesbosch-watcher - Jacques van der Neut het gesprek kort over.
Niet zonder trots werd verteld dat de film was genomineerd voor de beste onafhankelijke productie tijdens het Widlife Film Festival (van 4 tot 10 november) in Rotterdam. En ja, dan mag je best trots zijn toch!
Om half acht gingen we er eens goed voor zitten.
Observatie
Gedurende een dik anderhalf uur hebben we kunnen genieten van de natuur in-en rondom ons eiland. Je hoeft beslist niet naar de andere kant van de wereld af te reizen om de natuur in te trekken. Je moet echter wel de tijd ervoor uittrekken om de natuur in onze eigen omgeving te willen zien. Er werd vooral gefilmd tijdens ‘Golden hour*’.
*Golden hour wordt ook weleens ‘magic hour’ genoemd en is het uur nadat de zon is opgekomen en het uur nadat de zon is ondergegaan. Dit zijn dus de gouden uurtjes die gewild zijn bij fotografen en regisseurs van videoclips en andere films.’
De makers hebben er alles aangedaan om een zo goed mogelijk beeld te geven over het ontstaan en de huidige Biesbosch. De zwart-wit beelden lieten de geschiedenis zien (o.a. van ‘bies’ naar bos, griend (werkers), wilg (tenen en matten). Met de afsluiting van het Haringvliet veranderde de flora en fauna in het achterland. Door uitkopen van boerenbedrijven zorgde natuurbeheer ervoor dat vooral de Brabantse Biesbosch weer werd teruggegeven aan de natuur en kwam er vooral in de Noordwaard meer biodiversiteit.
Na de vertoning kon men vragen stellen over de film. Zo ging het o.a. over de gebruikte muziek, over de samenwerking, de grootste teleurstelling en de mooiste momenten van vier jaar hard werken.
De uitdrukking ‘Vroege vogels’ kwam er niet zomaar, daar is toch echt over nagedacht en dat hebben de makers van deze geweldige documentaire dan ook gedaan. Veel opnames werden ’s morgens vroeg gemaakt.
Samengevat: De nominatie op het filmfestival is beslist niet voor niets.
Hoogtepunten voor mij waren de prachtige opnamen van o.a. de ijsvogel, de vliegende deur (zeearend), de grutto’s, lepelaars, de visarend, de waterhalende honingbij en de steeds wisselende jaargetijden.
Waar en wanneer
De film is vanaf 5 november (première in Rotterdam) te zien in o.a. Rotterdam, Dordrecht (filmtheater deWitt), Alblasserdam, Den Haag, Breda, Utrecht, Arnhem en Wageningen.
Op ‘biesboschfilm.nl’ en via de knop ‘vertoningen’ kunt u zien waar en wanneer de film vertoond wordt. Er zijn overigens al heel veel voorstelling ‘uitverkocht’.
Als extra service zijn dit de vertoningsdata in Filmtheater DeWitt:
di 12 november 2024:(uitverkocht)
vr 15 november 2024 14:00uur
za 16 november 2024 14:00 uur
di 19 november 2024 19:00 uur
do 21 november 2024 19:00 uur
zo 24 november 2024 12:00 uur
Wat ging eraan vooraf
Na vier jaar werk is de documentaire De Biesbosch, Natuur in Beweging klaar. Op 5 november gaat de film in première tijdens het Wildlife Film Festival, waar hij is genomineerd voor beste onafhankelijke productie. Oud-boswachter Jacques van der Neut werkte samen met regisseur Bas Kakes, Koen Koopmans, Kevin van den Hoek en Bas Bakker (producent playback Images) om het verhaal van de Biesbosch te vertellen.
Kakes, die eerder een film over Dordrecht maakte, wilde na zijn ervaring met de natuur daarin een aparte film aan de Biesbosch wijden. Via Staatsbosbeheer kwam hij in contact met Van der Neut, die met pensioen ging en tijd had om te helpen. Samen trokken ze de Biesbosch in om de relatie tussen dieren en water vast te leggen.
De film behandelt de terugkeer van het water in gebieden zoals de Noordwaard en de Tongplaat, waar duizenden hectaren landbouwgrond zijn omgevormd tot natuur. Kakes vertelt hoe ze iconische beelden vastlegden van dieren zoals de bever en de zeearend, ondanks de uitdagingen bij het filmen. Uiteindelijk werd 60 uur materiaal teruggebracht tot een documentaire van 95 minuten.
Fotobewerkingen: Ferry VisserBent u ook nieuwsgierig naar de schrijfsels van onze columnisten?
Klik dan HIER