Gezien: de voorstelling 'Vrijheid! Gelijkheid! Broedertwist!
DORDRECHT - Theatergroep De Kale heeft in samenwerking met het Dordrechts Museum een boeiend theaterstuk gemaakt over de broers Ary en Henry Scheffer: ‘Vrijheid! Gelijkheid! Broedertwist!’. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Liberté, Ary Scheffer & de Franse Romantiek’.
We noteren 1834. Ary en Henry zijn echte broers. Altijd een beetje aan het kibbelen, maar hun liefde voor elkaar is onvoorwaardelijk. Ary Scheffer is de gevierde schilder en kind aan huis bij de Franse koning Louis-Philipe I van het huis van Orleans, onder meer tekenleraar van de kinderen en adviseur van de koning. Ook Henry, zijn broer, is schilder, weliswaar minder bekend dan Ary. Beiden hebben van de koning de grootste opdracht uit hun carrière gekregen: in Versailles wordt een museum voor het volk gerealiseerd en zij zijn gevraagd daar een grote serie schilderijen voor te maken. Arnold, de derde broer, is schrijver en activist. Hij heeft een kritisch artikel geschreven over de teloorgang van de goede bedoelingen van het koningshuis van Orleans. De ‘koning van het volk’ is zich net zo gaan gedragen in zijn machtsgebruik als zijn voorgangers. De vrijheid blijkt broos en Arnold wordt vanwege zijn kritiek in de gevangenis gegooid. Ary is principieel en wil de opdracht van de koning weigeren. Zijn loyaliteit ligt bij de verandering. De revolutie heeft geleid tot vrijheid, ook om je mening te uiten. Nu hun broer dat gedaan heeft en daarvoor is opgepakt moet er een signaal worden afgegeven. Henry is meer een pragmaticus en is van mening dat de narigheid van hun broer niets te maken heeft met de opdracht. Er moet een museum voor het volk komen, zij zijn uitgekozen om werk te maken voor dat museum en hij wil dat niet laten lopen.Een principiële broedertwist ontstaat waarbij de oorspronkelijke waarden van de Franse Revolutie de kern van de discussie vormen.
Arnold zit in het gevang, moeder is ziek en ligt boven.
Vastert van Aardenne (Ary) en Stijn Westenend (Henry) zijn zoals gezegd echte broers. Ze maken ruzie over van alles, ook over de zorg voor hun zieke moeder. Nu ben ik wel een ervaringsdeskundige als het gaat om hoe het eraan toegaat tussen broers. Ik heb er vier… Er is animositeit, strijd, maar je gaat ook voor elkaar door het vuur. Het is erg knap hoe zij in hun spel deze veelkoppige relatie tot leven weten te brengen.
De voorstelling wordt gespeeld op een bijzondere locatie: een monumentaal woonhuis (van de familie van Aardenne) in het centrum van Dordrecht, op een paar honderd meter van de Grote Kerk. De locatie is een belangrijk onderdeel van de charme van de voorstelling.
Vastert van Aardenne kennen we onder meer door zijn rollen Thomas van Zuylen in de serie Goudkust, en Piere Valken in de serie Westenwind. In 2006 speelde hij de mannelijke hoofdrol van Prins Bernhard en het voor de Toneel Publieksprijs genomineerde stuk Juliana's Derde Weg. Stijn Westenend speelde rollen in onder meer de Pietje Bellfilms en televisieseries als Flikken Maastricht en Spangas. Samen vormen ze het hart van theatergroep de Kale. Dit gezelschap heeft zich vooral toegelegd op toneelteksten uit de 17de eeuw.
Het Dordrechts Museum en theatergroep De Kale werkten eerder samen in 2021. In het kader van de tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’ voerden zij het toneelstuk ‘Een ander licht’ uit waar de schilders Albert Cuyp (1620 - 1691) en William Turner (1775 - 1851) elkaar op miraculeuze wijze ontmoetten.
Ga je naar de tentoonstelling 'Liberté' in het Dordrechts Museum, dan biedt een bezoek aan de voorstelling 'Vrijheid! Gelijkheid! Broedertwist! meer dan een toegevoegde waarde.
Gezien: Vrijheid! Gelijkheid! Broedertwist!
locatie: Maartensgat 1 Dordrecht (op 250 meter van de Grote Kerk)
Spel: Vastert van Aardenne en Stijn Westenend
Tekst van Jeremy Baker, regie Victor van Swaay
De voorstelling wordt nog in november gespeeld op vrijdag en zaterdag om 15.00 en 20.15 uur en op zondag om 13.30 en 16 uur.
Online reserveren kan viawww.dordrechtsmuseum.nl/dekale