Aandacht voor Dordtse Historische kalender en einde van begraven bij kerken in 1829
DORDRECHT - Op de website van het Platform Dordtse Kerken wordt aandacht besteed aan de Dordtse Historische Kalender, die in januari 2010 werd gelanceerd in de Statenzaal van het Hof (nu het museum Hof van Nederland).
De tekst luidt:
De Dordtse Historische Kalender biedt op internet een schat aan informatie die vaak ook de kerkelijke historie van de stad raakt. Binnen historische organisaties wordt gesproken over een uitbreiding van de kalender met inhoud die het verleden ook voor de toekomst zichtbaar maakt. In 1829 werd met een Koninklijk Besluit definitief een einde gemaakt aan het begraven in kerken. Omdat echter niet overal direct een geschikt terrein beschikbaar was, kregen sommige kerken toestemming om tijdelijk door te gaan met begraven.
Ook in Dordrecht markeert deze datum de overgang van kerkhof naar begraafplaats. De Algemene Begraafplaats in Dordrecht, nu bekend als de Essenhof, werd op 1 juli 1829 in gebruik genomen. De eerste persoon die daar werd begraven was de garenbleker Lambert van Ooijen, op 80-jarige leeftijd. Aan de Hoogt bevond zich tussen 1737 en 1869 de Joodse begraafplaats, die sindsdien aan de Achterweg te vinden is.
(Henk ’t Jong schreef een informatieve brochure hierover in 1983).