Raadsvergadering 15 oktober: Een eigen jeugdbrandweerkorps voor Dordrecht
DORDRECHT - Op dinsdag 15 oktober jl. kwam de Dordtse Raad bij elkaar voor een gemeenteraadsvergadering in het Stadhuis. In deze nieuwsbrief vertellen we u over de belangrijkste onderwerpen waar de raadsleden over spraken en besloten.
Op de agenda stond onder andere de bespreekstukken: ‘onderzoek armoedebeleid Rekenkamer’, ‘projectbesluit Hel- en Zuilespolder’, stemstuk: ‘bestuursrapportage GR Dienst Gezondheid & Jeugd’ en er werden twee 'moties vreemd aan de orde van dag' ingediend. Daarnaast nam de raad een aantal besluiten over zaken die niet meer besproken hoefden te worden (hamerstukken). Deze hamerstukken vindt u hier.
Via deze link komt u bij alle informatie over deze vergadering.
Instemmen voorgesteld besluit Rekenkamer Dordrecht inzake onderzoek naar Armoedebeleid
De rekenkamer heeft onderzoek uitgevoerd naar het armoedebeleid van de gemeente en heeft haar conclusies en aanbevelingen vastgelegd in het rapport "Armoede is (niet) niks".
ChristenUnie-SGP, CDA, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Fractie van Waardhuizen, VVD en Beter voor Dordt hebben een amendement ingediend dat erop is gericht niet alle conclusies van het onderzoek te onderschrijven en alleen aanbeveling 1a uit te voeren. Deze aanbeveling luidt als volgt: "Schrijf een oplegger bij het bestaande beleid waarin duidelijke, toetsbare (SMART*)-doelen zijn opgenomen die aansluiten bij het beleid." Dit amendement is aangenomen.
Voor een amendement van Forum voor Democratie, VSP en Beter voor Dordt om meer aanbevelingen uit het onderzoeksrapport uit te voeren, was in de raad geen meerderheid.
Via deze link komt u bij de documenten over dit bespreekstuk.
*SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
Instemmen met uitgangspunten zienswijzeprocedure projectbesluit Hel- en Zuilespolder
De raad heeft het college input meegegeven voor de zienswijze van de gemeente Dordrecht met betrekking tot het besluit van de minister van Infrastructuur en Waterstaat om de Hel- en Zuilespolder te veranderen in getijdenatuur. De minister is voornemens een projectbesluit te nemen waarmee de Rijksoverheid de realisatie van getijdenatuur afdwingt. Dit doet zij om op tijd te kunnen voldoen aan Europese regelgeving over waterkwaliteit. De raad heeft hier geen invloed op en voelt zich voor het blok gezet. Het enige wat de raad nog kan doen is het leveren van input voor een zienswijze op het projectbesluit. Op basis hiervan stelt het college een zienswijze op waarin de gemeente eisen en voorwaarden aan de Rijksoverheid meegeeft.
VVD, VSP, GroenLinks, Beter voor Dordt, ChristenUnie-SGP, CDA, PvdA, Gewoon Dordt, Op Ons Eiland, SP, Fractie van Waardhuizen en Fractie van Leeuwen, Fractie van der Spoel dienden een amendement in waarmee de raad aangaf in de zienswijze vermeld te willen zien dat Dordrecht niet is overtuigd dat het een goed plan is om deze polder te veranderen in getijdenatuur. Daarnaast moet er in de zienswijze aandacht zijn voor ruimhartige vergoeding van planschade voor bewoners en ondernemers in het gebied en moet richting de Rijksoverheid het signaal worden afgegeven dat de gemeente teleurgesteld is over de wijze waarop zij bij het maken van het plan en de besluitvorming is betrokken. Het amendement is aangenomen.
De Partij voor de Dieren diende twee amendementen in om in de zienswijze op te nemen dat de aan te leggen steigers niet voor vissen mogen worden gebruikt en dat kanoën door het getijdegebied straks alleen mag onder begeleiding van een gids zonder dat het de natuur verstoort. Deze amendementen zijn door de raad verworpen.
Klik hier om de documenten van dit bespreekstuk te bekijken.
Uitbrengen zienswijze op de eerste bestuursrapportage van de GR Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid en indexatie Jeugdgezondheidszorg
De gemeenteraad heeft een zienswijze uitgebracht op de eerste bestuursrapportage van de gemeenschappelijke regeling Dienst Gezondheid en Jeugd (DG&J) en op de indexatie* van de jeugdgezondheidszorg.
De Dienst Gezondheid en Jeugd voorziet hogere kosten voor jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg en heeft daarom een begrotingswijziging voorgesteld. De gemeenteraad heeft in de zienswijze aangegeven hiermee in te stemmen.
VVD, ChristenUnie-SGP, CDA, PvdA, VSP en Op Ons Eiland hebben een amendement ingediend om de concept-zienswijze die het college had opgesteld, aan te passen. Met die aanpassing heeft de gemeenteraad benadrukt het zeer belangrijk te vinden dat de DG&J een wezenlijke bijdrage gaat leveren aan het verminderen van de financiële druk op de gemeentelijke begroting. Het amendement is aangenomen.
Bekijk hier alle documenten over dit stemstuk.
*Indexatie: aanpassen van een geldbedrag.
Motie vreemd aan de orde van de dag: Een eigen jeugdbrandweerkorps voor Dordrecht
In navolging van zeven omringende gemeenten, krijgt ook Dordrecht een jeugdbrandweerkorps als het aan de Dordtse gemeenteraad ligt.
Op initiatief van ChristenUnie-SGP en medeondertekenaars CDA, VVD, VSP en Beter voor Dordt is dit als 'motie vreemd aan de orde van de dag' in de raad gebracht. Zo'n korps is bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar, doet mee aan landelijke wedstrijden en heeft naast allerlei maatschappelijke voordelen ook een groot voordeel voor de organisatie en efficiëntie van de brandweer. Voor de zomer van volgend jaar vraagt de gemeenteraad een raadsvoorstel voor het instellen van het korps.
De motie vreemd aan de orde van de dag is unaniem aangenomen.
Motie vreemd aan de orde van de dag: Pak de kans om veiligheid voetgangersgebied te verbeteren
VVD, VSP, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en Fractie van Leeuwen dienden een motie vreemd aan de orde van de dag in over het verbeteren van de veiligheid in voetgangersgebieden. In de motie vreemd aan de orde van de dag verzoeken zij het college om binnen een half jaar met een voorstel te komen om de bestaande kenteken-lezende camera's in voetgangersgebieden in te zetten om brommers en scooters die illegaal door voetgangersgebieden rijden te bekeuren. Volgens de indieners is dit technisch mogelijk en wordt deze techniek al jaren in Delft toegepast.
De motie vreemd aan de orde van de dag werd door de raad aangenomen.
Fotograaf Wim van de Pol.