De verdwijning van C. Buddingh's gedicht achter witte verf bij Varkenmarkt 144 een verlies voor de buurt
DORDRECHT - Het gedicht van C.Buddingh' - Hier op dit eiland - is geen straatpoëzie meer. Het gedicht nabij Varkenmarkt 144 dat op een openbare muur de toegang sierde naar het C.Buddingh' - plein is overgeverfd. Er rest nu een lege muur in een witte kleur (zie foto hieronder).
RTV Dordrecht was ook op reportage bij de witte muur. Er werd gezegd dat het idee leeft om het gedicht weer terug te brengen, maar de zender heeft geen bevestiging gekregen van dit verhaal. De eigenaar die verantwoordelijkheid neemt blijft dus nog onbekend. Dat is zo in het artikel dat AD De Dordtenaar brengt in de maandagkrant.
En weg is het gedicht op de nu geheel witte/lichtgekleurde muur.
Buurtbewoners zagen onlangs een stellage tegen de muur staan waar het gedicht op stond. Zij vermoeden dat dit bedoeld was om de muur geheel blank te kunnen verven. Volgens de buurt zou dit onderdeel kunnen zijn geweest van onderhoudswerkzaamheden aan (huur)huizen aan de Varkenmarkt en de Vleeshouwersstraat.
Mensen die constateerden dat het gedicht was verdwenen, seinden de laatste voorzitter van het C. Buddingh'-genootschap, Hans Berrevoets, in.
Hij zegt: "Het is vreemd dat zo even zonder verklaring een gedicht kan worden weggewerkt. Dat vers raakt de kern van de historie van ons eiland. Tot 1872 was het nog echt een eiland en alleen over water bereikbaar. Ik vind het niet getuigen van historisch en literair besef dat ergens de beslissing is genomen om dit zo weg te werken. Namens de initiatiefgroep Dochters en Zonen heb ik onlangs nog een brief aan de gemeenteraad gestuurd om te kijken of er juist meer mogelijkheden kunnen komen in Dordrecht voor straatpoëzie. Jacques Perk noemden we als voorbeeld. De gedichten van Jan Eijkelboom en C. Buddingh' noemden we trots als een mooie verbeelding in het openbaar," aldus Hans Berrevoets.
Wim Huijser
Biograaf van C. Buddingh', Wim Huijser, maakte in het verleden meermalen stadswandelingen langs de straatpoëzie van de schrijver/dichter (zie foto ook). Hij stelde een wandelgids samen op basis van het werk van Buddingh'.
"Om het gedicht op de muur te mogen schilderen, is in het verleden netjes betaald. Het is nu als kunstwerk weggevaagd. Je schildert toch ook geen fresco's over in de kerk? Ik begrijp hier helemaal niets van," aldus Huijser.
Wim vertelt dat de eigenaar van de muur vijftien jaar geleden om advies is gevraagd om iets op de muur te doen. "Ik vond hier op dit eiland de beste keuze, want het zegt iets over de stad Dordrecht en de dichter. De eigenaar heeft besloten om aan de tekst een kaart van Nederland toe te voegen."
De biograaf wijst erop dat er in Rotterdam in het openbaar een korte dichtregel van Lucebert te lezen is, die nu actueel in Dordrecht is:
"Alles van waarde is weerloos."
Hier, op dit eiland
Hier, op dit eiland,
dat sinds lang geen eiland meer is:
drie bruggen, twee tunnels,
heb ik alles zich af zien spelen
wat zich op aarde maar afspelen kan.
In dit kleine pannenkoekplatte driehoekje
tussen Willemsdorp, Kop van ’t Land en Groothoofd.
(In de buurt wordt de naam van een eigenaar genoemd, maar via de website is geen nummer te vinden om commentaar te vragen. Andere media hebben ook geen reactie kunnen krijgen van de organisatie, die (mogelijk) de verantwoordelijkheid neemt voor het wegverven van het gedicht. Een aantal buurtbewoners laat weten niet vooraf te zijn geïnformeerd over de verdwijning van het gedicht. Kortom: Nieuws is nieuws en dat wordt gebracht)