Toren van de Grote Kerk Dordrecht derde in verkiezing de mooiste van Nederland
DORDRECHT - De Martinitoren in Groningen is eerste geworden met een lengte van 96 meter hoogte in de verkiezing mooiste kerktoren van Nederland.
Op de tweede plaats eindigde de net gerestaureerde Domtoren in Utrecht, die met 112 meter de hoogste toren van Nederland is. Derde werd de toren van de Grote Kerk in Dordrecht, alias de ‘Dordtse Dom’.
Deze uitslag werd gisteren bekend gemaakt.
Citaat uit Nederlands Dagblad (ND) Chauvinisme speelt onmiskenbaar een rol bij de bijna duizend mensen die hun stem hebben uitgebracht; van de kerktorens die de eerste, tweede en derde behaalden, kwamen de meeste stemmen uit de plaatsen waar deze torens staan.
(eerder nieuws)
DORDRECHT/ZWIJNDRECHT -De kerktoren van de Grote Kerk van Dordrecht behoort tot de vijftien mooiste van het land. De zo kenmerkende toren, die door veel schilders is vereeuwigd, is daarom geselecteerd voor de verkiezing van de mooiste kerktoren van Nederland. Het monument is beeldbepalend aan de Oude Maas en ook goed zichtbaar vanuit Zwijndrecht.
De prijsvraag is uitgeschreven door de organisatie Kerk & Co in samenwerking met het Nederlands Dagblad (ND). De Dordtse toren doet mee in de groep van overbekende torens van Nederland. Ook vanuit Zwijndrecht zeggen inwoners altijd te genieten van het zicht op het beeldbepalende monument.
Stemmen
De wedstrijd wordt als volgt aangekondigd:
Ga naar mooistekerktoren.nl en breng uw stem uit. U hebt tot en met dinsdag 22 oktober de tijd om uw keuze te bepalen uit de vijftien onderstaande opties.
Schoonheid
De Grote Kerk van Dordrecht, met zijn bijzondere toren die het gezicht op Dordrecht mede bepaalt, wordt op de volgende wijze in de wedstrijd omschreven:
De ‘Dordtse Dom’ heeft de schoonheid van het onvolmaakte. De kolos van 12 miljoen kilo is nu 65 meter hoog, maar was oorspronkelijk veel hoger gepland.
In de veertiende eeuw werd begonnen met de bouw van de kerk. Honderd jaar later—de bouwers waren gevorderd tot de omloop—viel Dordt ten prooi aan de vlammen. De stadsbrand van 1457 bracht grote schade toe aan zowel de kerk als de toren.
Al tijdens de bouw begon de toren te verzakken. Het zou onverantwoord zijn geweest om er nog vijftig meter bovenop te zetten. De toren staat nu 2,25 meter uit het lood. Verdere verzakking is voorkomen dankzij een grootschalige restauratie tussen 1953 en 1973.
Columnist Kees Thies van AD / De Dordtenaar besteedt 9 oktober ook aandacht aan de verkiezing onder de kop: Kerktoren voelt als thuiskomen. Hij zegt ook gekozen te hebben voor ,de Dordtse dom", al moet ik bekennen dat mijn keuze wél enigszins door chauvinisme is gedreven,"
De iconisch-fotogenieke ‘Dordtse Dom’ is een geliefd uitkijkpunt. Bij mooi weer kun je zelfs de Utrechtse Domtoren zien.
Kerk & Co
Kerkelijk vastgoed is een specialisme waarbij een betekenisvolle toekomst van gebouwen belangrijk is. Wij zijn Kerk & Co: ervaren experts met een nieuwe visie, actief in heel Nederland.
Het gebruik van religieus vastgoed verandert. Geloofsgemeenschappen zoeken naar manieren om hét centrum van ontmoeting in de buurt te worden. In de zoektocht naar een passende toekomstige bestemming en aanvullende inkomsten helpt Kerk & Co kerkgemeenschappen bij het maken en realiseren van hun plannen. Met oog en gevoel voor de waarde van het gebouw, de geschiedenis en de gemeenschap.
Symposium Toekomst Kerktorens op 24 oktober 2024 in Den Haag (bron website)
Op 24 oktober 2024 organiseert Kerk & Co met partners als St. Kerkenland, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), St. GA Den Haag, St. Grote Kerk Den Haag, Donatus en Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) een symposium over de toekomst van kerktorens in Nederland. Nederland kent meer dan 2000 kerktorens.
Het kerkenlandschap verandert; hoe ziet de toekomst van de kerktorens eruit? Wie zijn er verantwoordelijk voor? Wat gebeurt er als de onderhoudskosten blijven stijgen? Hoe kun je een kerktoren succesvol exploiteren en behouden? En wat betekent het als de kerktoren zou verdwijnen uit het landschap?
Het wordt een middag met inspirerende sprekers, praktische sessies, ontmoeting en ervaringen uitwisselen. Met antwoorden op vragen zoals:
Hoe kunnen we de kerktorens in Nederland een mooie toekomst geven?
Hoe kunnen we van elkaar leren in de complexe onderhoudsopgave met verschillende eigenaren?
Hoe vinden we nieuwe kansen en mogelijkheden voor exploitatie?
Locatie: Grote Kerk Den Haag.