,Dordtse vrouwen streden voor hun rechten met komst vrouwenhuis Brood en Rozen 50 jaar terug'
DORDRECHT - Het is volgend jaar een halve eeuw geleden dat het vrouwenhuis Brood en Rozen werd opgericht. De eerste locatie was aan de Nieuwstraat 60; later verhuisde het naar de Gravenstraat 22. Dit meldt Dordt Centraal vandaag. Dat gebeurt in een algemeen verhaal van vaste medewerker en historicus Henk Mesman met als kop: Dordtse vrouwen streden voor hun rechten
Het is logisch dat Henk hierover schrijft, gezien de bijzondere band met zijn vooruitstrevende oma Catharina Roodzant (1896-1999)
Kleinzoon Henk zegt van kinds af aan de positieve inbreng gevoeld te hebben van vrouwen in zijn opvoeding. Nu nog vindt hij regelmatig de inbreng van vrouwen tijdens vergaderingen praktischer dan van mannen.
Schaakkampioen
Henk zijn grootmoeder was de veelzijdige dames -schaakkampioen Catharina Roodzant, die 102 jaar werd. Ze neemt in de Rotterdamse geschiedenis een bijzondere plek in. ,,Vrouwen zijn altijd onderschat. Het heeft ook sterk met je opvoeding te maken. Oma was altijd een voorbeeld maar ook een vrouw. Wat emancipatie betreft was ze haar tijd ver vooruit. In de jaren dertig liet ze haar haar kort knippen dat leidde tot opstootjes voor haar woning aan de Zwijndrechtsestraat in Rotterdam, aldus mijn Grootmama.
Vrouwenhuis
Mesman plaatst de oprichting van het vrouwenhuis bijna 50 jaar geleden in een breed perspectief en trekt zelfs internationale lijnen. “De naam ‘Brood en Rozen’ is ontstaan tijdens de textielstakingen in Amerika, waar de slogan ‘Give us bread and give us roses’ werd gebruikt. Met andere woorden: een loon dat voldoende is om van te kunnen leven, maar ook de waardering waar een vrouw recht op heeft.”
De actiegroep Dolle Mina wordt in sommige historische verhalen beschouwd als de voorloper van het vrouwenhuis. Mesman noemt het latere PvdA-raadslid Hanneke van Halewijn en Ank ten Bosch als belangrijke mensen bij de oprichting. Ook de toen actieve groep Rooie Vrouwen, verbonden met de PvdA -de grootste partij in de stad tot 2010 - voerde veel actie. Jose Ijlstra was een bekende naam. Wijnie Jabaaij werd later ook kamerlid, zo meldt Mesman.
Die boodschap heeft haar altijd gedreven en tot op de dag van vandaag strijdt ze voor vrouwenrechten in de hele wereld. “We hebben veel bereikt, maar voor vrouwen in de wereld valt nog heel veel te winnen.”