Informatiebord op kop Prinsenstraat markeert vanaf 4 oktober geschiedenis van verzetsstrijdster Lenie Dicke
DORDRECHT - De parkeerplek op de Kop van de Prinsenstraat bij de Voorstraat krijgt historie terug. Op vrijdag 4 oktober wordt een informatiebord onthuld dat herinnerd aan de historie van de familie Dicke en vooral verzetsstrijdster Lenie Dicke.
Tot 9 januari 1945 stond er het woonhuis van de familie Dicke, maar toen werd het door de Duitsers in brand gestoken als reactie op de succesvolle bevrijding van Lenie uit de gevangenis uit de Doelstraat.
Het behoort tot de bekendste verhalen van het verzet in Dordrecht tijdens de bezetting 1940-1945.
Het museum 40-45 is ook bezig met vrouwen in het verzet en de opzet is dat in december een (eerste) expositie wordt geopend om de rol van vrouwen in het verzet voor het voetlicht te brengen. Verder zal Marieke van Leeuwen op 4 oktober een gedicht voordragen over Lenie Dicke.
De familie Dicke, die in de oorlog behoorde tot de Gereformeerde Wilhelminakerk aan de Blekersdijk is tot enkele jaren terug altijd verbonden geweest met de historie van de Prinsenstraat. Dat verhaal begon rond 1820 toen de Dickes zich in Dordrecht vestigden. In de Prinsenstraat woonde ook de gereformeerde familie Alblas, waarvan Aart Alblas in het verzet de bekendste was. Zijn oudere broer bracht Lenie op de fiets vanuit de gevangenis naar een veiliger plek, vanwaar zij ging onderduiken in de Alblasserwaard.
Persbericht:
BIJZONDERE ONTHULLING GEDENKBORD LENIE DICKE
Op de locatie in de Prinsenstraat waar het woonhuis van de familie Dicke stond.
Dochter van Dordrecht en bekendste verzetsstrijdster in Dordrecht Lenie Dicke krijgt een gedenkbord op de locatie waar het woonhuis van de familie Dicke heeft gestaan, namelijk bij de parkeerstrook in de Prinsenstraat.
Na inspanningen van Dochters en Dordrecht, Vrouwen Kunnen Alles en de werkgroep Dochters en Zonen van Dordrecht en gesprekken met wethouder erfgoed Rik van der Linden is het dan zover:
Wanneer: Vrijdagmiddag 4 oktober 2024
Locatie: Prinsenstraat, hoek parkeerplaatsen
Tijd: 13.30 uur
Na de viering van de 100ste geboortedag van Lenie en het Lenie Dickepad op de Essenhof en de onthulling op wereldvrouwendag 2023 van een straatnaam op de Essenhof komt er nu een Gedenkbord.
Als een blijvende herinnering aan Lenie Dicke en ter nagedachtenis aan de historische gebeurtenis van het afbranden van haar familiehuis in de Prinsenstraat. Dit nadat zij was opgepakt door de Duitsers in januari 1945. Zij is op tijd bevrijd door het verzet en als wraak hebben de Duitsers het woonhuis van de familie Dicke in de Prinsenstraat in brand gestoken. Het huis is praktisch geheel afgebrand, omdat de brandweer pas heel laat ingreep.
Dordrecht kent een rijke historie. Dit Gedenkbord wordt onderdeel van de historische route door de binnenstad. Waarover binnenkort meer informatie volgt.
Programma:
13.15 Ontvangst door Dochters & Zonen van Dordrecht / Vrouwen Kunnen Alles (VKA) / Bij mooi weer: Gitaarspel Freek Dicke
13.30 Welkom door Jacqueline van den Bergh / Ceremoniemeester Hans Berrevoets
13.40 Familielid Lenie Dicke
13.50 Wethouder Historisch Erfgoed, Rik van der Linden
Gedicht door Marieke van Leeuwen
Onthulling GEDENKBORD samen met familieleden
Uitdelen wit vlaszaad met rood hart door VKA (bloem voor Lenie als Dochter van Dordrecht)
14.15 Wandeling naar Theater Voorstraat 450 voor hapje, drankje, gitaarspel Freek Dicke
Dit programma kwam tot stand m.m.v. de Gemeente Dordrecht. S.v.p. i.v.m. catering aanmelden via dochtersenzonen@gmail.com