Platform Turkse Dordtenaren gaat meedraaien in Historisch Platform Dordrecht
DORDRECHT - Het Platform Turkse Dordtenaren sluit zich aan bij de stichting Historisch Platform. De voorzitters Ahmet Polat en Arjan de Zeeuw vinden dit een belangrijk feit. ,,We zijn allemaal Dordtenaren. Daarom willen we ook de gezamenlijke historie delen van Dordrecht als oudste stad van Holland", aldus Ahmet Polat namens het Platform Turkse Dordtenaren.
Hij voerde het gesprek met het bestuur van het Historisch platform samen met de grondlegger van het Platform Ahmet Karapinar. De Dordtenaren, die als gastarbeider uit Turkije kwamen, staat in een geschiedenis van zestig jaar. Daarin werd in de zomerperiode in het Stadskantoor een expositie gewijd.
Inmiddels vertegenwoordigt het Platform zevenduizend Dordtenaren, met wortels in Turkije. Polat wijst erop, dat er daarnaast nog veel Turkse Dordtenaren zijn, met voorouders in Turkije, die in Nederland zijn geboren en helemaal Nederlander. ,,Daarom is het van groot belang dat we bijvoorbeeld door samen te werken op historisch gebied samen het thuisgevoel versterken. Daarom zeggen we ook altijd: We zijn allemaal Dordtenaar."
Voorzitter Arjan de Zeeuw van de stichting Historisch Platform, die samen met secretaris John Steegh het gesprek met het Turkse Platform voerde, vindt de aansluiting bij de historie van de eigen stad van het Turkse Platform een belangrijk signaal. ,,Het historisch platform staat open voor alle verenigingen, instellingen en stichtingen die zich bezighouden met de historie van Dordrecht. De Turkse gemeenschap maakt al 60 jaar onderdeel uit van deze geschiedenis van Dordrecht, en het is goed om deze geschiedenis met elkaar zichtbaar maken voor alle Dordtenaren."
Info website Historisch Platform Dordrecht
Stichting Historisch Platform Dordrecht werd opgericht in 2008 en heeft als doel het bevorderen van de samenwerking tussen de verschillende historische verenigingen en erfgoedinstellingen in Dordrecht, en daardoor versterking van de erfgoedsector als geheel, maar ook van de afzonderlijke organisaties. Daarnaast wil de Stichting bijdragen aan de vermeerdering van de kennis over de historische binnenstad.
Wat doen wij?
Ieder jaar worden minimaal twee bijeenkomsten van de aangesloten verenigingen/ organisaties gehouden. Actuele thema’s worden besproken en nieuws wordt uitgewisseld over de activiteiten van de organisaties. Bekeken wordt in hoeverre samenwerking en coördinatie nodig en wenselijk is. Verder neemt het Platform deel aan activiteiten die verband houden met het doel van de stichting, zoals het Stadsberaad over de historische binnenstad.
Verdere activiteiten
De Stichting organiseert cursussen Dordtologie voor burgers en ambtenaren en het Bestuur van de stad
Uitgave van de reeks boekjes “Verhalen van Dordrecht”
De werkgroep Bouwhistorie Dordrecht voert bouwhistorisch onderzoek uit in historisch interessante panden in de stad.