Partnerstad relatie Dordrecht met Recklinghausen werd vijftig jaar geleden getekend
DORDRECHT/RECKLINGHAUSEN - Een halve eeuw geleden werden de handtekeningen gezet voor de partnerstad relatie tussen Dordrecht en het Duitse Recklinghausen. De twee gemeentes – op 220 auto kilometers van elkaar – staan er dit jaar bij stil.
Op zaterdag 28 september is een afvaardiging uit Recklinghausen, onder leiding van burgemeester Tesche, in Dordrecht voor het officiële moment om stil te staan bij vijftig jaar. Dordrecht was daarvoor nog onder leiding van burgemeester Wouter Kolff begin maart in Recklinghausen.
Toen
De officiële busreis ter bekrachtiging van de stedenband werd toen in 1974 naar Recklinghausen ondernomen onder leiding van burgemeester Jan H. van Zuuren (links op de foto)
Voor de gemeente Recklinghausen was de dag van ondertekening een echte feestdag. Burgemeester van de partnerstad Recklinghausen was toen Erich Wolfram. In een grote feesttent werd het tot de late uurtjes heel gezellig tussen de inwoners van de twee gemeentes.
Het moment van de verbintenis in 1974: Links de Dordtse burgervader Jan H. van Zuuren en rechts zijn college van Recklinghausen, Erich Wolfram (foto beeldbank archief Dordrecht)
In Recklinghausen is de band altijd nieuws geweest. De reportages in de Dordtse kranten werden - indien nodig - ook als nieuws gebracht in Recklinghausen.
WIJK
Wellicht de ceremoniemeester van haast de reizen van de pers naar Recklinghausen was journalist/organisator Gertjan van Wijk die in 2006 overleed. Hij was oprichter in 1977 met Jaap Bouman van de Rammen. Daarvoor verrijkte hij de journalistieke cultuur, zoals hij die zag, met het zogeheten muzikale Flush press team. Wijk werkte voor weekblad Merwesteijn en later het Vrije Volk (HVV), totdat hij een cheffunctie kreeg bij het Deventer Dagblad. Toen eens op een terugreis uit Recklinghausen de buschauffeur geen sanitaire stop wilde inlassen tijdens de reis, organiseerde Wijk met succes een handtekeningactie voor de hoge nood van een collega journalist. De gehele bus stroomde eindelijk leeg...
WIKIPEDIA:
Recklinghausen is een stad en gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Recklinghausen ligt in het noordelijke Ruhrgebied en is het bestuurscentrum van het volkrijkste Landkreis van Duitsland, de Kreis Recklinghausen. De gemeente telt 110.705 inwoners (31 december 2020)[1] op een oppervlakte van 66,43 km².
Burgemeester Van Zuuren schenkt de vlag van Dordrecht vijftig jaar geleden aan burgemeester Erich Wolfram
Dordrecht (op de website van de gemeente Recklinghausen)
Dordrecht verkörpert die Tradition der niederländischen Unabhängigkeit wie kaum eine zweite Stadt in unserem Nachbarland.
Das äußerst prachtvolle Wappen zeigt einen bekrönten, silber-roten Schild, gehalten von zwei goldenen, geflügelten Greifen.
Graf Willem I. von Holland verlieh dem Ort 1220 die Stadtrechte. Damit ist Dordrecht die zweitälteste Stadt der Niederlande. Ihre strategische Lage und das Erlangen des sog. Stapelrechts im Jahre 1299 machten die Stadt zu einem wichtigen Fernhandelsstandort. In Dordrecht wurden vor allem Wein, Holz und Getreide gehandelt. Die Katastrophe der sog. St. Elisabeth-Flut von 1421 überschwemmte große Teile des Hinterlandes, Dordrecht selbst kam dadurch in eine Insellage, die erst durch Trockenlegungen und Polderwerke im 19. Jahrhundert schrittweise überwunden wurde.
1572 kam in Dordrecht die erste freie Versammlung der niederländischen Städte zusammen. Ihre Vertreter ernannten
den Statthalter Willem I., Prinz von Oranien, zu ihrem neuen Herrscher und unterstützten seinen Aufstand gegen das habsburgische Spanien.
In Dordrecht begann der Freiheitskampf der Niederländer, der erst 1648 sein erfolgreiches Ende erlebte.
1618/1619 fand in Dordrecht, einem Bollwerk der Reformation, eine Kirchensynode statt. Auf deren Beschluss erschien 1637 die sog. Statenbijbel als erste Bibelübersetzung in niederländischer Sprache.
Heute ist Dordrecht ein wichtiger Seehafen (an 6. Stelle des Landes) und eine wichtige Industriestadt mit Schiffbau, Holz-, Chemie- und Metallindustrie.
Seit 1974 besteht die Partnerschaft zwischen Recklinghausen und Dordrecht.
(eerder bericht van de gemeente Dordrecht) 50 jaar stedenband met Recklinghausen
Afgelopen weekend was een delegatie uit Dordrecht onder leiding van burgemeester Wouter Kolff te gast in Recklinghausen. De burgemeester was daar samen met mensen uit de Dordtse kunst,- en cultuur en het onderwijs. Samen vierden ze het vijftigjarig bestaan van de stedenband.
'De waarde die beide steden ontlenen aan de uitwisseling van ondernemerschap, kennis en cultuur kan onmogelijk worden uitgedrukt in geld', zei burgemeester Kolff. Hij riep de jongeren daar op om samen te blijven werken en van elkaar te leren.
Burgemeester Christoph Tesche zei: 'Het oorspronkelijke idee van een stedenband om wonden te helen, over grenzen heen vrede en vrijheid te brengen is actueler dan ooit'.
Presentatie door beide scholen
Tijdens het bezoek hebben studenten van het Insula college en van het Wolfgang Borchert Gesamtschule een presentatie gegeven. De uitwisseling tussen de studenten gaat verder dan alleen de taal. Samen gaan de scholen dit voorjaar bijvoorbeeld op excursie naar Zweden.
Bezoek aan Dordrecht in najaar
Tijdens het bezoek herbevestigden beide burgemeesters met de steun van de gemeenteraden de stedenband.
Dit deden ze door het tekenen van een officiële verklaring. In september komt burgemeester Tesche naar Dordrecht voor het tweede deel van het jubileumjaar. (tot zover het bericht van de site van de gemeente Dordrecht)