Spiegeltje spiegeltje aan de wand…… Wat is de mooiste boom van de Staart?
DORDRECHT - Misschien had je er je eerste kus, of stond je er heerlijk droog tijdens een fikse bui. Wat is jouw lievelingsboom? Na de succesvolle wijkboomverkiezingen vorig jaar in Stadspolders, Dubbeldam en Wielwijk zijn nu de wijken Sterrenburg, Staart en de Binnenstad aan de beurt. De wijkboomverkiezing wordt georganiseerd door de Bomenridders Dordrecht. Wijkbewoners kunnen daarbij hun favoriete boom voordragen. De winnende boom komt op de Bomenlijst en krijgt extra aandacht van de gemeente.
De verkiezing vindt plaats van 15 september tot 15 oktober. De genomineerde bomen worden door een jury beoordeeld, die bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, het IVN, wijkbewoners en een Bomenridder. Bewoners kunnen stemmen op de website van de Bomenridders Dordrecht (www.bomenriddersdordrecht.nl). Op 20 november, nationale Boomfeestdag, is er in Sterrenburg, de Staart en de binnenstad een wijkfeestje bij de winnende bomen. De gemeente laat bij de uitverkozen boom een paaltje plaatsen met een QR-code waarop de beschrijving van de boom staat.
De boom moet aan de volgende eisen voldoen: op openbaar toegankelijk terrein staan, om op de bomenlijst te komen moet de stamdiameter op 1.30 meter hoogte 20 cm of meer zijn, en de boom kan een sociale functie vervullen, bijvoorbeeld speelboom, ontmoetingsboom of gewoon een “prachtige boom”.
‘Bomen zijn belangrijk. Ze leveren zuurstof, koelen de omgeving en zijn de leefwereld voor honderden insecten en vogels. Onder de grond zorgen zij voor duizenden organismen en houden daarmee onze leefomgeving gezond. Daarnaast zijn bomen heel fijn om naar te kijken. Dordrecht heeft nog veel bomen, gelukkig maar, laten we dat met z’n allen zo houden’, zegt organisator en Bomenridder Peter Raggers.
‘Daarom geven wij in de betreffende wijken ook bomenlessen op basisscholen, om de kinderen bewust te maken van het belang van bomen. Zij kunnen net als de wijkbewoners stemmen op hun favoriete boom. Op dit moment doen mee de Wereldwijzer, de Regenboogschool en De Meridiaan in Sterrenburg.’