Aandacht voor beelden voor dochters en zonen van Dordrecht, zoals Buddingh' en Top Naeff
DORDRECHT - In Dordrecht leven verschillende plannen om acties te beginnen om dochters en zonen te verbeelden. Vandaag zet Kees Thies op zijn vaste plek in Ad De Dordtenaar de schijnwerper op dichter C.Buddingh': ,,Kees Buddingh' is volgend jaar 40 jaar dood. Laten we dat niet vergeten.. bijvoorbeeld door nu eindelijk eens een 'beeld in brons' voor de man op te richten.
Buddingh' werd net als Kors Monster, Otto Dicke en Aart Alblas in 1918 geboren. Hij overleed 24 november 1985. Dat was nieuws in het 8 uur journaal. Kees Thies wijst in zijn column op de blijvende populariteit van het Blauwbilgorgel.
Verder bestaat er al enkele jaren het plan om schrijfster TOP NAEFF een beeld te geven. Ze werd in 1953 de eerste ereburgeres van de stad. Op 22 oktober is het honderd jaar geleden dat haar literaire pleegzoon MARI BOSLAND werd geboren. Hij overleefde de tweede wereldoorlog niet. Het boek School Idyllen van Top kwam in 1900 uit. Dat is dus in 2025 precies 125 jaar geleden.
EERDER NIEUWS OVER MARI:
DORDRECHT- Mari Bosland (Dordrecht, 22 oktober 1924 - Neuengamme, 31 maart 1945) was de literaire en geestelijke pleegzoon van de eerste vrouwelijke ereburger van Dordrecht, Top Naeff (1878-1953). Hij bezweek uiteindelijk als politieke gevangene aan een ziekte in de Tweede Wereldoorlog
Soms wordt gezegd dat Marie door de omstandigheden was vermoord, want hij vertoefde in gevangenschap niet in een gezonde omgeving. Marie Bosland werd 81 jaar ontdekt op 30 april 1942 door Top Naeff. Zij was een veel bekroonde schrijfster en een invloedrijke autoriteit op theatergebied.
Zij schreef na de oorlog over Mari: ,,Nederland heeft een toneelkunstenaar verloren, zooals we er, in aanleg, zelden of nooit een gehad hebben. Een prachtig mensch, zoo jong als hij was."
Bosland, die aan de Van Slingelandtlaan woonde, was op 6 april 1944 opgepakt bij het Gemeentelijke Energie Bedrijf met zes anderen. Hij kwam als enige niet meer vrij en overleefde de oorlog niet.