Tentoonstelling 'rivier, boot, stad' vanaf 21 september in het Dordrechts Museum
DORDRECHT - Vanaf 21 september is in het Dordrechts Museum de tentoonstelling 'rivier, boot, stad' van Edward Clydesdale Thomson te zien. Hiermee gaat het gelijknamige kunstproject een nieuwe fase in. In 2019 kreeg Clydesdale Thomson opdracht van de gemeente Dordrecht om de wandelroute tussen het Dordrechts Museum en museum Hof van Nederland een kunstzinnig karakter te geven. Hij bouwde met vrijwilligers een replica van een historische tjalk die in 2022, zwartgeblakerd, door de binnenstad van Dordrecht werd gesleept en in zes stukken uiteen brak. Naast een terugblik op dit bijzondere evenement biedt de tentoonstelling vooral ook een blikverbreding. Het veranderlijke verhaal van 'rivier, boot, stad' gaat altijd verder.
Van de onderdelen van de tjalk heeft Clydesdale Thomson bronzen sculpturen gemaakt, die vanaf dit najaar een voor een worden teruggeplaatst op de locaties waar ze in 2022 terechtkwamen. De beelden helpen bezoekers te navigeren door het museumkwartier van de stad, dat door het project is opgeladen met een nieuw verhaal over gedeelde geschiedenis, erfgoed en saamhorigheid.
Het kunstproject 'rivier, boot, stad' zorgde destijds voor een hevig publiek debat. In de pers, op sociale media en in de lokale politiek werden zorgen geuit en vragen gesteld over het project, waaronder het verwijderen van een deel van de tuinmuur van het Dordrechts Museum. Door deze ophef en ook door het vergunningenproces moest het project op onderdelen aangepast worden. Voor Clydesdale Thomson was dit aanleiding om in gesprek te gaan met het publiek over hoe het plan kon worden aangepast - helemaal in de geest van het project, waarvan publieksparticipatie een belangrijk onderdeel is. Duidelijk werd hoe sterk mensen zich identificeren met hun stad en kunst in de openbare ruimte.
'rivier, boot, stad' bood een sociale ruimte, ingenomen door vrijwilligers en professionals, voor- en tegenstanders, mensen van verschillende leeftijden en achtergronden, bewoners en bezoekers. Zij hebben het verhaal doorverteld. Feitelijk of met fantasie, enthousiast of met reserves: iedereen eigende zich het verhaal persoonlijk toe, maar is daarbij ook onderdeel van het grotere geheel geworden.
In de tentoonstelling 'rivier, boot, stad' die vanaf 21 september te zien is, worden verschillende facetten van dit spraakmakende project belicht. Bezoekers kunnen zien welke stukken uit de collectie van het Dordrechts Museum de kunstenaar hebben geïnspireerd en welke methodes en materialen hij in het hele proces daarvoor heeft gebruikt. Van ontwerpschetsen en digitale impressies tot de bouw van de boot en de brokstukken als sculpturen. De voortdurende vertalingen van 2D naar 3D, van virtuele naar werkelijke wereld en van het ene materiaal of medium naar het andere worden in de tentoonstelling inzichtelijk gemaakt en gecontinueerd.
De bezoeker ervaart bovendien wat een kunstproject teweeg kan brengen in de publieke ruimte en het sociale leven dat zich daar afspeelt. Duidelijk wordt hoe het project aanjager was en is in het publieke debat en in de connectie van gemeenschappen met hun stad en erfgoed. Ten slotte nodigt het project bezoekers uit na te denken over vragen als:
- Van wie is de stad?
- Wie mag er iets aan veranderen?
- Hoe nemen we de stad mee naar de toekomst?
Veel meer dan een terugblik of vooruitblik, biedt de expositie een blikverbreding. Het veranderlijke verhaal van 'rivier, boot, stad' gaat altijd verder.
Edward Clydesdale Thomson (1982) is afgestudeerd aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam en het BArch-programma aan de Glasgow School of Art. Hij was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (2011–2012). In 2011 ontving hij de Lecturis Award en werd hij genomineerd voor de Prix de Rome.
Clydesdale Thomson exposeerde onder meer in het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Irish Museum of Modern Art in Dublin en het Malmö Konstmuseum in Malmö. Opmerkelijke solotentoonstellingen van zijn hand zijn causa finalis in Galerie Fons Welters in Amsterdam, wild care, tame neglect, Frankendael Foundation in Amsterdam en Nothin Shakin but the Leaves on the Trees in Marabouparken Konsthall in Stockholm.
Sinds 2020 is Clydesdale Thomson samen met Priscila Fernandes co-leider van BEAR, het BA Fine Art programma van ArtEZ Arnhem. In 2023 richtte hij Stichting Landfall op, een netwerk van medewerkers die artistiek onderzoek, productie en kennisuitwisseling op het gebied van de beeldende kunst uitvoeren - met als doel kunst en cultuur te bevorderen en te bevorderen. Bovendien is hij oprichter en medeoprichter van productiestudio Kunstwerk Kolderveen en artist in residency in Drenthe.
Foto: Wim van de Pol