RTV Drenthe bracht 7 augustus de Kei uit Nieuw Dordrecht mooi in beeld
DORDRECHT - Omroep RTV Drenthe besteedt woensdag 7 augustus in het programma vanaf 17.00 uur aandacht aan de Dordtse Kei. In 1955 schonk de plaats Nieuw Dordrecht de Kei ten gelegenheid van het eigen eeuwfeest aan de plaats en nieuwgever Dordrecht. Nieuw-Dordrecht is nu een dorp dat valt onder de gemeente Emmen.
De Kei stond tot april vanaf 1955 op de Nassauweg waar eens ook het Dordtse politiebureau te vinden was. Dordtenaar Loe Baan vond dat een vergeten plek. Hij voerde met succes actie om de kei een nieuwe, waardige plek te geven op de Essenhof.
RTV Drenthe brengt de nieuwe plek in beeld en plaatst het verhaal in historische perspectief.
JEANINE HOFSTEEGE:
Op de website van de omroep wordt daarover geschreven:
KEES THIES:
Columnist Kees Thies besteedde meermalen aandacht aan de Dordtse Kei. Hij zette ook eens het verhaal achter de kei, die uit Drenthe naar Dordrecht kwam toen Jan van der Dussen (1900-1989) nog de burgemeester was van de stad.
Kees schrijft in zijn terugblik:
,,Klein stukje geschiedenis: in het jaar 1855 was Dordrecht nauw betrokken bij de stichting van een nederzetting voor veenarbeiders in het Drentse veengebied. Die nederzetting, waar overigens – uitzonderingen wellicht daargelaten – geen Dordtse veenarbeiders naartoe trokken, kreeg de naam Nieuw-Dordrecht. Een heuse vriendschapsband (á la Hastings en Recklinghausen, zeg maar) hebben beide gemeentes overigens nooit onderhouden, al schonk de gemeente Dordt honderd jaar later (in 1955 dus) in het kader van de eeuwviering van die nederzetting wél een bescheiden muziektempel aan Nieuw-Dordrecht. Als tegenprestatie kreeg Dordt daar dus die hunnebed-zwerfkei voor terug. Dit alles dus om de verbinding Dordrecht en Nieuw-Dordrecht ‘in ere’ te houden. Echter, zonder die duiding (dat verdwenen bordje dus) werd die kei de afgelopen eeuw enigszins betekenisloos. Nu, dankzij de inspanningen van Dordtenaar Lou Baan, krijgt de kei een nieuw plekkie (mét duidingsbordje) nabij het gebouw Thuredrith op de Essenhof.
Een keigoeie oplossing, wat mij betreft."
Fotograaf: Wim van de Pol.