Daniël Poesiat vanaf augustus in Dordrecht actief als straatpastor voor dak- en thuislozen
DORDRECHT - De stad Dordrecht heeft vanaf deze maand een straatpastor. Daniël Poesiat is drie dagen per week te vinden in het centrum van de stad, zo wordt aangegeven in de zomer nieuwsbrief van SAMEN DORDT.
De straatpastor is geen zendeling of evangelist. Daniel Poesiat heeft oog voor de eigen levensbeschouwing van elke dak- of thuisloze. Hierin wordt de samenwerking gezocht met kerken, moskeeën en andere geloofsgemeenschappen.
Website
Vanaf deze week is de website van Straatpastoraat online met informatie over het initiatief en mogelijkheden om te doneren en in contact te komen. Op de website van Samen Dordt wordt Daniël Poesiat voorgesteld: Hij is opgeleid tot theoloog en filiaalmanager. Na diverse managementfuncties is hij nu alweer een aantal jaar werkzaam bij het Leger des Heils. Eerst als woonbegeleider en tegenwoordig als veldwerker, waarbij hij dak- en thuisloze mensen directe praktische hulp biedt en een brug slaat naar verdere hulpverlening. Daarnaast is hij kerkelijk werker bij Kerk aan het Spui in Strijen.
SAMEN DORDT legt uit:
Verder info van de stichting Samen Dordt:
Met initiatief straatpastoraat willen we voorkomen dat mensen die dak- en thuisloos zijn helemaal buiten beeld raken. Door onze aanwezigheid en onverdeelde aandacht willen we dak- en thuislozen tot steun zijn en bemoedigen. We willen hen de mogelijkheid bieden hun wensen en zorgen te uiten en desgevraagd samen een oplossing zoeken.
Anders dan bij hulpverleningsinstanties ligt het vertrekpunt bij straatpastoraat op presentie in plaats van interventie. Het doel van straatpastoraat is in gesprek komen en een fundament van vertrouwen opbouwen. Dit kan ertoe leiden dat mensen alsnog stappen zetten richting hulpverlening, maar dit is niet het doel van de inzet.
Hoe doen we dat?
Onze straatpastor is op vaste momenten op vaste plekken in de stad te vinden. Door deze vaste basis van aanwezigheid bij de inloopplekken/uitdeelpunten kunnen makkelijk nieuwe contacten worden gelegd en blijft de pastor laagdrempelig beschikbaar voor iedereen die een beroep op hem wil doen. De straatpastor is gesprekspartner, geen trajectbegeleider – en er is geen sprake van hiërarchie. De straatpastor (be)zoekt de mensen. Presentie is altijd het vertrekpunt; je gaat meelopen met de ander. Je ziet de mens als doel, niet de eventuele aanwezige problematiek. Bij het pastoraat gaat het om luisteren. Vanuit dit contact en de aandacht ontstaat er een vertrouwensrelatie. Bij een pastoraal gesprek ‘luister je iemand tevoorschijn’.
Straatpastoraat richt zich op de gehele mens, waarbij er ook aandacht is voor zingeving en spiritualiteit. De straatpastor is daarbij nadrukkelijk geen zendeling of evangelist, maar sluit in zijn werkwijze aan op vragen en behoeften vanuit de aandachtsgroep.
De straatpastor biedt geestelijke zorg op maat en staat open voor gesprekken over allerlei geloofs- en levensvragen. Desgewenst organiseert het straatpastoraat vieringen, rituelen of andere vormen van geestelijke bijstand die aansluiten bij de levensbeschouwing van de dak- of thuisloze. Hierin wordt de samenwerking gezocht met kerken, moskeeën en andere geloofsgemeenschappen.
Tot zover de informatie in de zomer brief van Samen Dordt