Katinka van Haaren met papierkunst te zien in de Koperen Knop

DORDRECHT - Katinka van Haaren was met haar creatieve vormgeving al in verschillende musea te zien en nu ook in de Koperen Knop in de Alblasserwaard. Zo exposeerde Katinka in het Dordrechts Museum en ook het museum Coda in Apeldoorn. Haar bijzonder vormgegeven etalages met sfeerverlichting bij haar atelier op de hoek Voorstraat/Nieuwstraat is in de donkere dagen van kerst vanaf de openbare weg een bijzondere trekpleister.
Bekendheid
De nieuwe directeur van het museum de Koperen Knop , Koos van Veen (61) heeft in de media al laten weten, dat hij de bekendheid in Dordrecht graag wil gaan vergroten. Van Veen kent de oudste stad van Holland, want tot enkele jaren geleden was hij galeriehouder aan de Kuipershaven 14. Van Veen stond bekend als een galerie voor hedendaags realisme.
Wellicht is Katinka van Haaren een eerste binnenkomer voor Dordtenaren om de reis van het eiland van Dordrecht naar het museum te maken en dat is nauwelijks 20 km. Katinka heeft in de ruimte waar de wissel exposities zijn een opvallend hoek, die door het kleurengebruik direct in het oog valt. Ze laat papier in creatieve vormen zien en dat wordt de titel installaties mee gegeven.
Papier produktie
Op verschillende plekken is ook Dordrecht te ontdekken. Zo wordt aangegeven dat de eerste papier productie in Nederland in 1586 begon in Dordrecht. Daarbij werd gekeken welke delen toen tot de republiek der Nederlanden behoorden. In historische bronnen wordt overigens ook geschreven: Officieel dateert de eerste papiermolen in Nederland uit 1586 en aan Zwijndrecht (bij Dordrecht) mag worden toegekend. Hans van Aelst en Jean Lupaert bouwden deze. In elk geval scoort dus de Drechtstreek historisch gezien.
Persbericht museum:
Er is een nieuwe expositie gestart, ‘Papier hier’. Centraal hierin staan de vele mogelijkheden die papier biedt voor beeldend kunstenaars. Papier is niet zomaar een alledaags iets.
Het is een mooi materiaal waarmee op veel manieren kunstvoorwerpen kunnen worden ontworpen en vervaardigd. Maar ook het nut ervan voor alledaags gebruik komt op de expositie in beeld.
Een expositie die is bedoeld voor het hele gezin.
Bij de voorbereiding heeft het museum een groot aantal papierkunstenaars uitgenodigd, die divers werk maken.
Zo ontstond een uiteenlopende verzameling kunstwerken van opvallend grote diversiteit: vouwkunst, knipkunst, historisch knipwerk, papier-maché, collages, 3D, origami, kirigami, wetfolding en meer. Op de expositie wordt de kunst gecombineerd met informatie en educatie over papier en een tijdlijn over de geschiedenis van papier.
De winnende werken van de regionale techniekwedstrijd van School & Bedrijf zijn in de expositie opgenomen. Voor de kids is er een spannende speurtocht door de expositie, groepen kunnen een papierarrangement boeken, dat bestaat uit museumbezoek met koffie/thee en appeltaart. Er is een speciale kinderhoek met papieren meubels. Op enkele beeldschermen zijn presentaties te zien. Tijdens de expositie kan het jaarlijkse detectivespel worden gespeeld, dat loopt door het hele museum en dit jaar aansluit bij het thema papier.
Museum De Koperen Knop is gevestigd in en relatief kort na de Tachtigjarige Oorlog gebouwde boerderij langs de Giessen. Het adres is Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u de website raadplegen: www.koperenknop.nl. Het museum beschikt ook over een authentiek ingericht voorhuis, bijgebouwen, een museumcafé en een grote museumtuin.
- Katinka van Haren (installaties)
- Ina Fekken (installaties)
- Reina Klees (collages)
- Jan Peter Verhave (historisch knipwerk)
- Arie de Ruiter (knipkunst)
- Babette Hofstede (papier-maché dierenmaskers)
- Klara van Langenveld (papier-maché potten op sokkels)
- Yvonne Fromm (3D korset met rokje)
- Anja Hollaar (collages 20 x 20)
- Iduna Snip (3D zwijnskop)
- Mien Krauweel (origami)
- Jolette Flapper (origami)
- Menno van de Meerakker (origami)
- Sonal Vijay (kirigami-knipkunst)
- Ahmad Mohammad (origami)*
- Lieven Peeters (wetfolding).
