Verkoop van Petruskapel op Staart aan Alevitische Vereniging Dordrecht wordt verder afgewikkeld
DORDRECHT - De Petruskapel op de Staart aan het Plein 40-45 wordt verkocht aan de Alevitische Vereniging Dordrecht. De afwisseling kan verder, want alle formele stappen zijn kerkelijk - in eigen huis - gezet.
De laatste kerkdienst binnen de huidige eigendoms verhoudingen zal op zondag 29 december zijn aan het Plein 40-45. De Petruskapel staat als (gereformeerde) kerk in een geschiedenis vanaf 1958.
De voorzitter van de kerkenraad van de Wilhelminakerk/Petruskapel, Jeanette Klop, liet in juni dit jaar al weten, welke kant het zou op gaan, mits alle lichten op definitief groen zouden worden gezet.
Ze gaf aan hoe de procedure vanaf november 2023 was verlopen. Vanaf dat moment werd gezocht naar een koper voor het gebouw, waarvoor ook een gespecialiseerde makelaar werd ingeschakeld: Reli-plan. Zeven organisaties deden uiteindelijk een bod.
Een beoordelingscommissie - waarin vertegenwoordigers van drie kerkelijke organisaties zaten zoals de wijkkerkenraad Wilhelminakerk/Petruskapel, het college van kerkrentmeesters en de algemene kerkenraad PGDD - woog kandidaten. Uiteindelijk viel de keus op de Alevitische vereniging.
2024
De Petruskapel draait de rest van 2024 nog gewoon door met ook de zondagse kerkdiensten. De slotdienst zal op zondag 29 december zijn. Over de toekomst daarna zal na de zomer worden gesproken.
De Petruskapel, behoort landelijk tot de Protestantse Kerk Nederland (PKN) en staat in de wijk in een historie vanaf 1958. Dominee M.G. Ton was de voorganger van het eerste uur.
De Alevitisch vereniging huurt momenteel voor religieuze en culturele activiteiten het voormalig schoolgebouw aan de Merwedestraat 275. "De vereniging is geworteld op de Staart", aldus voorzitter Klop.
Gebruik
Bij de zoektocht naar een geschikte koper van het kerkgebouw ging het om een religieuze bestemming plus een wijkfunctie. De makelaar zorgt daarvoor de (eerste) kandidaten.
Tevens werd aangegeven dat organisaties - die de Petruskapel gebruiken - eventueel na 1 januari nog door kunnen gaan. Daarover kunnen met de nieuwe eigenaar afspraken worden gemaakt.
De Alevitische Vereniging heeft laten weten, dat dat profiel past als een jas.
De opzet is om vanaf 1 januari 2025 ook andere gebruikers de ruimte geven om de Petruskapel te blijven benutten. Voorzitter Klop benadrukte nog dat er geen moskee komt in de Petruskapel. Dat wordt ook uitgelegd in de doelstelling, die vanaf 1995 van toepassing.
1995
Op internet wordt het Alevitisme omschreven als een ondogmatische vorm van het Islamitische geloof. Alevieten onderscheiden zich van de dominante islamitische stromingen – Soennitische en Sjiitische Islam – door hun (religieus-)humanistische levensopvatting.
Op de website van de Alevitische Vereniging Dordrecht is dat verder uitgewerkt en staat de volgende info:
"De vereniging is in 1995 opgericht en heeft op dit moment rond de 100 leden verdeeld over 70 families.
Het hoofddoel van de vereniging is om de eeuwenoude Alevitische cultuur, geloof en filosofie te doen voortleven en dit zo goed mogelijk in vrede, met liefde, wederzijdse respect en tolerantie te profileren in de Nederlandse maatschappij.
Wij zijn een politiek neutrale vereniging. Het waarborgen van onze Alevitische identiteit, het vergroten van de participatie en integratie van de Alevieten in Nederland en het bevorderen van saamhorigheid in de Nederlandse samenleving is hetgeen wat wij uiteindelijk willen realiseren.
Wij maken geen onderscheid tussen geloof, herkomst, kleur en ras van andere mensen en respecteren hierbij de Nederlandse wetten, normen en waarden en staan open voor andere culturen, waarmee wij met liefde een dialoog aangaan. Ook hechten wij waarde aan vernieuwing en vooruitgang; elke vorm van fundamentalisme en extreem nationalisme wordt afgewezen.
Bij het Alevitisme gaat het om het innerlijk aspect van religie. vrede en solidariteit, eenheid en broederschap onder de mensen staan bij ons Alevieten dan ook hoog in de vaandel."
Tot zover de informatie van de website van de vereniging.