Ik ging op reis en nam mee terug …….
De meeste lezers kennen het geheugenspelletje ’Ik ga op reis en neem mee’ nog wel. Door omstandigheden werd onze vakantie naar ons ‘tweede vaderland’ Griekenland vier jaar ‘drooggelegd’. Veel lezers weten dat ik geen Griek ben, maar dat ik er wèl veel over kan vertellen .
We zijn net terug uit Rhodos en omdat we daar al meerdere keren waren, heb ik dit keer bewust naar dingen gekeken die de laatste tien jaar zijn veranderd en vergeleken met Nederland.
Omdat dit best veel was, werd de column steeds langer. Daarvoor mijn excuses. Maar hopelijk maak ik u ook blij met de informatie, foto's en mijn bevindingen.
Ik neem u mee aan de hand van een aantal willekeurige dagelijkse onderwerpen.
Elektrische step
De tekst gaat onder de foto verder
De elektrische step staat in Rhodos overal op de stoep geparkeerd om via een app te huren. Het is een robuust vervoersmiddel met een grote accu. Men rijdt gewoon op de openbare weg zonder helm. Zo’n Griekse step zou ik ook wel willen hebben. De step die je in Nederland ziet, zijn vergeleken met de Griekse, speelgoed.
Scooters, motoren en auto’s kun je als toerist alleen huren bij de vele verhuurbedrijven.
Grieken houden niet zo van lopen en pakken graag hun gemotoriseerde tweewieler. Ze moeten een helm op, maar de meesten nemen daar een loopje mee!
Roken en kauwen
Ik las in het AD dat een slof sigaretten in Nederland 3x zo duur is, en dat is volgens mij ook de reden dat Grieken heel veel roken. (Helaas roken ze ook in de restaurants.)
Kauwgom is blijkbaar heel duur, want je ziet vrijwel nergens kauwgom op de straat of trottoir kleven!
Brandstof
De brandstofprijzen zijn op dit moment in Griekenland net zo hoog als die in Nederland. Tanken in Griekenland was vroeger veel goedkoper!
Afval
‘Wij van Nederland’, klagen steen en been (terecht) over de overlast van vuil op straat of naast een container. Gelukkig lezen we ook dat we de laatste jaren het afval al veel beter scheiden. Grieken scheiden misschien wel, maar beslist niet hun afval. Er staan her en der verrijdbare vuilcontainers, maar veel te weinig. Waar je ook loopt, je ziet altijd wel ergens gedumpt afval. Zelfs in de mooiste natuurgebieden wordt er ‘gestort’.
Schoonmaak
Het is echt waar, maar op Rhodos zijn er mensen die als taak hebben om alle verkeers-en naamborden schoon te maken. En nu ik het toch over schoonmaken heb: ”Als ik in mijn volgend leven op Rhodos geboren word dan open ik vast en zeker een autowasstraat.” (Die zijn hier nergens te bekennen of men houdt van een vuile auto’s.)
Mobiel gebruik
Net als in Nederland vermaakt men zich voornamelijk met de mobiel. Ook op het strand of in een restaurant zit men ‘gezellig’ naast of tegenover elkaar met de mobiel in de hand. Op het strand zag ik vaak filmsettings waarbij met name de jongere dames zich lieten ‘casten’ door vriend-of partner. Daarna werden de opnames deskundig bekeken en werd de opname desnoods opnieuw gemaakt in andere poses. Het viel me op dat Griekse mannen hun telefoon vooral gebruiken waarvoor hij bedoeld is.
Toerisme
Jaren geleden hoorde je op het eiland voornamelijk Engels en Duits. Nu viel het me op - naseizoen - dat er enorm veel ‘Scandisch’, Slavisch en Pools gesproken werd. Natuurlijk waren er ook nu Nederlanders, Duitsers en Engelsen.
Ik wil toch een kleine frustratie kwijt. Wij Nederlanders lopen op de stoep altijd aan de rechterkant. Dus ook in Griekenland. Ik botste letterlijk en figuurlijk met een Engelse dame die links liep. Zij vond dat ik mijn weg anders moest vervolgen. In duidelijke taal - het was Engels en daar was ik op school nou niet zo echt goed in - verzocht ze mij met een dodelijke blik, om naar links te gaan. Ik was zo verbaasd! Toen ik haar ‘verzoek’ weigerde, werd ze boos en hield me tegen. Ik zat niet om problemen te wachten en ging uiteindelijk toch maar naar links waar ik meteen tegen een gelijkgestemde uit de EU botste, met het gevolg dat er meer mensen boos werden.
Eis aan de EU: “Zodra Engeland met hangende pootjes terug in de EU komt, moet ‘rechtshouden’ verplicht gesteld worden!”
Geluidshinder
Niet alleen in Dordrecht heeft men er last van. Grieken hebben ook herriemakers die in hun auto’s met de geluidsinstallatie op maximum door de drukke straten rijden.
Renovatie
Het klinkt wat gek, maar het mooist van Rhodos is toch echt de oude binnenstad van Rhodos-stad. De enorme ommuurde vesting uit de Kruisvaarders tijd met al haar nauwe smalle straatjes is uiteraard toeristisch, maar je waan je toch in de gerestaureerde Middeleeuwen. Dankzij de financiële steun van de EU kun je o.a. op de stadsmuren en in de drooggelegde gracht wandelen.
Bouwvallen zie je ook, maar zoals wij in Dordrecht foto’s met afbeeldingen van Dordtse ‘aantrekkelijkheden’ op de ramen van leegstaande panden plakken, verven ze hier de gevels in opvallende kleuren. En echt: ‘Daar is niets mis mee!’ De Griekse welstandscommissie heeft duidelijk andere prioriteiten.
Horeca
De prijs die je tegenwoordig in de Griekse taverne (restaurant) betaalt is vergelijkbaar met Nederland. Iedere avond waren we zo’n 50 euro kwijt* en dat was inclusief drank (was vroeger rond de 25 euro).
* Opmerking: In Griekenland is het gewoonte dat je gerechten met elkaar deelt. Ze kijken ook niet vreemd op als je alleen maar heerlijke voorgerechten bestelt. Dat is in Nederland toch meestal anders. Hier zit je al snel aan tafel met de vraag: “Wat neem jij als voorgerecht en hoofdgerecht”, en zit je al snel op 35 euro per persoon zonder drank.
Als ik in Griekenland voor een halve liter Mythosbier vier euro moet neertellen dan doe ik dat best graag.
Maar wat is het geweldig dat de Griekse gastvrijheid is gebleven! Nog steeds krijg je, nadat je rekening hebt gevraagd, een extra verrassing met de rekening op tafel. Geen pepermuntje, maar een ijsje, een likeurtje, een ouzo, een fruithapje of een mini-taartje. Een klein, GROOTS gebaar!
WC
Het heikel punt van menig toerist in Griekenland blijft toch echt wel de toiletgang. Niet voor de ‘daad’, maar het rioleringssysteem is nog steeds slecht (men moet door het gesteente boren) en daarom ben je verplicht om het toiletpapier in een apart afgesloten emmertje op te ruimen. Het went wel, maar eigenlijk nooit ;).
Conclusie
Rhodos blijft een geweldige vakantiebestemming voor jong en oud. Vergeleken met 10 jaar geleden is het wel veel duurder geworden (waar niet). Het zou mooi zijn als de EU regels/afspraken zou bedenken die in alle landen van de EU hetzelfde zijn. (Zoals: helmplicht, brandstofprijzen, roken, afval verwijderen.)
Toegift
Deze column (veel te lang natuurlijk ;)) is gemaakt op de terugvlucht naar Schiphol. In de trein van Schiphol naar Dordrecht werd ik in mijn eigen Nederland geconfronteerd met de allergrootste irritatie die er is. Er komt een man met een enorme koptelefoon op, al bellend, en in een taal die ik niet kon thuisbrengen, tegenover me zitten. Hij had het duidelijk naar zijn zin en bleef - bijna anderhalf uur - tot Rotterdam-Blaak onze coupé ergeren. Het was zelf zo erg dat ik uit ergernis en tijdverdrijf Google Translate opzocht om uit te zoeken of we hier mogelijk te maken hadden met een onbeschofte Italiaan (daar leek de taal het meest op vanwege ‘si, si’), Spanjaard of Portugees. Omdat hij ook regelmatig het woord ‘pedo’ gebruikte, plaatste ik dit woord het eerst in het Italiaans in de vertaalmachine. ‘Pedo’ bleef ‘pedo’. Hetzelfde woord in het Spaans leverde ‘scheet’ op en dat vond ík zelfs te bizar! Omdat de Portugese versie van het woord ‘ik vraag’ opleverde, vraag ik me nu nog steeds af welke taal deze man sprak.
Toen hij al bellend uitstapte hoorde ik voor het eerst weer mijn eigen taal. Een jongere medereiziger riep spontaan uit: “Dat noem ik nu asociaal!” Mijn telefoon kon in mijn zak blijven. Het klok als muziek in mijn oren en had Google Translate gelukkig niet meer nodig.
Ter compensatie voor de lange tekst deel ik in het fotoalbum nog een aantal vakantiefoto’s met u.