Een boompje opzetten
“Hoe is het met jouw zaad gesteld?”, is nu niet echt een openingszin voor een gezellig gesprek. Toch maak ik nu een uitzondering, want ‘mijn zaad’ komt gewoon uit een zaaddoos.
Sinds jaren neem ik uit Griekenland zaden (eigenlijk bonen) mee van een bepaalde plant die in de zuidelijke landen goed gedijt. Ze noemen de plant daar ‘Fatsia’ en vertaald in het Nederlands ‘Wonderboom’. Om het wat ‘makkelijker’ te maken is de Latijnse naam: ’Rinicus Comunis’.
Oeps! Net als de vorige column heb ik niet echt het gevoel dat ik een column aan het schrijven ben. Maar de grap is wel dat de column over het ducttape enorm veel werd gelezen en - uit wel ingelichte bronnen - ook werd toegepast. Blijkbaar is er toch een ‘Dordts behoefte’ (leuke naam voor een Dordts biertje) aan wat tips.
Stadsverfraaiing
Deze keer geen tip - hoewel ….. de verzonnen naam van het biertje zou zomaar een topper kunnen worden - maar ik heb het wel over een plant waar ‘wij van Dordrecht’ onze stad mee kunnen verfraaien.
Ik hoor u al zeggen: “Moet dat nou Visser, we hebben immers al een bewegend bos!”
Klopt helemaal, maar ook dat bos is niet eeuwig en helemaal niet als de bomen in de houten bakken vervoerd blijven. Mocht de aarde zich blijven opwarmen dan komen er wat mij betreft - als de zaden verspreid worden - overal van dit soort ‘wondertjes’ in Dordrecht. Hoe mooi zou het zijn als er regelmatig ergens zo’n Fatsia de kop op duikt in een voortuin of in een openbaar plantsoen of groenstrook!
Ook dit jaar verdeelde ik in mei weer zes bonen/zaden (een nachtje weken) op een vierkante meter en misschien mede door - laten we het maar voor het gemak klimaatverandering noemen - de warmte, zag ik al vrij snel een mini-plantje boven de grond. Twee maanden later bleef het bij één plantje, maar wel eentje van zo’n meter hoog.
Het is nu half september en het houdt maar niet op. Ik heb het gevoel dat ik letterlijk en figuurlijk een 'boom heb opgezet!' De wonderboom heeft er duidelijk zin in en vertakt zich alle kanten op, krijgt lichtgele bloesem/bloemknopjes die op den duur qua vorm veranderen in een roze bolster waarin later een drietal giftige bonen groeien. Als de bolsters bruin en stekelig worden, vallen/waaien ze op de grond en kun je ze ‘pellen’. De bonen zijn prachtig qua kleur (roodbruin met donkere streepjes).
Al jaren geef ik de zaden/bonen zoveel mogelijk weg aan belangstellenden en het lijkt ieder jaar een wedstrijd te worden met als 'taak' om de boom zo hoog en breed mogelijk op te kweken.
Garantie voor succes krijgen de mensen niet. Het moet een wonder blijven!
Ik zeg er wel bij dat de Fatsia gek is op verse tuinaarde.
* Je kunt de boon ook eerst opkweken in een kweekpotje. Als de boon ontkiemt tot een ministekje van zo'n 10 cm (eerste blaadjes) zet je de stek in de tuin.
Treurig
Maar zodra de eerste nachtvorst zijn opwachting heeft gemaakt dan is het huilen geblazen. Omdat de stam en stengels hol zijn, zullen alle bladeren (het grootste blad hier in de tuin is nu 75 cm lang en 60 cm breed) verwelkt tegen de stam hangen en kan de plant verwijderd worden.
Voortplanting ook goed voor de mens
We weten nu dat de plant zich voortplant, maar de plant geeft de mens ook nog een aardigheidje.
De twee Dordtse keramisten Nila Dekker en Anneke Septer (klik hier) weten daar wel raad mee! De prachtige bladeren worden door de dames ‘hergebruikt’ in de vorm van o.a. prachtige keramieken schalen en waxinelichtjeshouders.
Waarschuwing: De bonen van deze plant zijn giftig!
Belangstellenden voor een paar bonen van de Fatsia kunnen mij in de maand maart een mailtje sturen (zie onderaan de fotozoekpagina).
BREAKING NEWS: Geboortebos gaat niet door
Onze gemeente wilt steeds meer groen en dacht serieus na over een geboortebos. Helaas is er voor zoiets moois - het herinneringsbos 'De vlinder' in de Biesbosch is ook al vol - geen ruimte meer op ons eiland. Daarom krijgt men nu bij aangifte van een baby, behalve een knuffelschaapje, ook een tegoedbon voor een nader uit te zoeken geboorteboom voor op het balkon of in eigen tuin. Hopelijk krijgt men er ook een cursus bij: 'Hoe en wanneer moet ik snoeien', want sommige bomen kunnen wel 25 meter hoog worden.
Tip: Geef de mensen geen boom, maar een knipoog met een zakje zaad! Ik hoef hopelijk niet uit te leggen waarom. ;)
Fotoalbum
Tip: Klik op een foto om te vergroten! Via de pijltjes links en rechts kunt u terug of verder bladeren.
Een lezer uit Zoutelande stuurde mij spontaan een paar foto's van de Wonderboom die zij op het Begijnhof in Breda zag! LEUK!