Dicht bij jezelf blijven
Sommige mensen zijn gezegend met een uitstekend oriëntatie vermogen. Ze vinden blindelings de weg terug in een vreemde stad naar hun geparkeerde auto. Helaas, mij is dat inzicht niet gegeven. Zo verdwaalde ik tijdens een wandeling in de Sierra Nevada en slechts dankzij een ontmoeting met een toevallige voorbijganger werd mij een avondlijke zoektocht bespaard. Zo kwam ik eens in het pre Tom Tom c.q. Google Maps tijdperk op een verlaten bouwterrein aan met het idee dat daar het zaaltje zich zou bevinden, waar ik voor een groep leidinggevenden mijn praatje zou houden. Niemand te zien. Een stratenmaker wees me de weg, vijf minuten voor aanvang kwam ik hijgend binnen. Digitale wegwijzers, wat een uitkomst voor mensen zoals ik.
Dicht bij huis lukt het me ook om het spoor bijster te raken, zelfs als ik met terdege heb voorbereid. Na een schaakpartij bij het Westerpaviljoen in Rotterdam liep ik terug naar het centraal station en door een verkeerde afslag raakte ik verdwaald. Gelukkig mis je een trein nooit, er is altijd een volgende. Al kloppen dat soort vanzelfsprekendheden vandaag de dag niet meer altijd.
Naar aanleiding van mijn laatste boek word ik uitgenodigd voor een interview bij radio Rijnmond. Vanuit het centraal station brengt tramlijn 8 richting Spangen me bij een dichtstbijzijnde halte. Natuurlijk vertrek ik op tijd van huis, met wat speling qua tijd. Hoe moeilijk kan het zijn? In de tram kom ik erachter dat deze een geheel andere kant op gaat. Lichte paniek slaat toe. De studio voor het gesprek is specifiek voor dit interview gereserveerd, op tijd komen dus van belang. Ik besluit uit te stappen bij Rotterdam Blaak om daar de metro te nemen. Maar ja, is het dan lijn A, B of C? En welke halte? Internet op mijn smartphone werkt altijd, alleen nu net even niet. Rondvragen is goed voor je geloof in de mensheid, want mensen pakken hun mobiele telefoon erbij en helpen je graag verder. Enfin - een woord wat je bijna niet meer tegenkomt en vooral werd gebruikt door columnist Martin Bril en prins Bernard - vanaf halte Coolhaven brengt een sprintje me zwetend en al tien minuten voor de opname bij de ingang van het gebouw van radio Rijnmond. Als ik de draaideur in stap loopt deze vast. De receptioniste ziet het en drukt op een knop. Dat interview kan niet zo ingewikkeld meer zijn. Mijn boek gaat over het thema dicht bij jezelf blijven. Dat is me in ieder geval weer gelukt.