Preivacy

Ook zo gebombardeerd met berichten over de nieuwe privacywet? Iedereen, ook ik, die over adressen van anderen beschikt en informatie verspreidt moest een bericht versturen. Zelfs mijn kippen eisten preivacy. Een woordspeling die ons bij het fenomeen taal brengt.
In mijn stad Dordrecht is nogal gereageerd op een oudere jongere in de rol van wethouder die meer jongeren aan de stad wil binden.
Hij zei dat de stad hipper moet worden. Laat het woord hip nu net een woord uit zijn jeugd zijn.
De samenstelling van het college van B&W in Dordrecht is in ieder geval niet gedurfd modern, zoals hip wel wordt omschreven. Hoewel er verhoudingsgewijs meer vrouwen dan mannen in deze stad wonen, bestaat het college uit louter (witte) mannen. Diversiteit is blijkbaar niet zo hip.
De taal die je gesprekspartner gebruikt biedt mogelijkheden om de communicatie te verbeteren. Als jij je afstemt op de ander bevordert dat het contact. Het is een van de leerzame elementen van de methodiek van NeuroLinguistisch Programmeren (NLP). Een aantal zinnen ter illustratie van de manier van communiceren van achtereenvolgens visueel, auditief of kinesthetisch ingestelde personen.
Zoals ik het zie
Dan zeg ik tegen mezelf
Daar krijg ik een goed gevoel bij
Kijk…
Luister!
Kom…
Ik kijk daar nu heel anders tegen aan
Dat klinkt me nu heel anders in de oren
Ik pak dat nu anders aan.
Dezelfde boodschappen, net even anders bezien, verwoord, beetgepakt.
Een leuk experiment is om door te luisteren erachter te komen wat de voorkeursstijl is van de ander om daar vervolgens ook zo op te reageren. Interessant om te zien, horen, beleven wat het effect is op de onderlinge verhouding.
Tot kijk, je hoort nog van me, ik neem contact met je op.